Wohninvest Weserstadion, 2021-09-18 20:30

Werder Bremen - Hamburger SV
0 - 2

Galen tillställning när HSV segrade i nordderbyt
Moritz Heyer gjorde mål för andra matchen i rad när HSV besegrade Werder Bremen med 0-2.

Efter en otroligt händelserik derbymatch var det till slut Hamburg som lämnade Weserstadion med tre poäng i ryggsäcken. Slutresultatet skrevs till 0–2

Det hade blivit dags för de två största och mest populära klubbarna i norra Tyskland att drabba samman. Derbysången ekade över Bremen och stämningen på Weserstadion gick att ta på. Tim Walter och hans manskap hade färdats de drygt 10 milen som skiljer städerna åt och i tanke på fiaskot i stadsderbyt krävde nu fansen en rejäl uppryckning. Walter valde att bara göra en förändring i startelvan sedan seger senast mot Sandhausen, Wintzheimer ut, Jatta in.

Rättskipare Sasha Stegemann - som hade väldigt mycket att stå i matchen igenom - hann knappt blåsa igång tillställningen innan die rothosen hade tagit ledningen med 0–1. Leibold hittade Heyer som i sin tur hittade Glatzel, den gänglige forwarden blev helt ren centralt i offensivt straffområde och nickade vackert in bollen över en chanslös Zetterer i Bremenkassen. Ett noll till Hamburg redan efter två minuter och drömstarten var ett faktum. Det var en match som innehöll många tuffa närkamper, emellanåt till och med fula. En spelare som gick över gränsen två gånger under första halvtimmen var Bremens kapten, Christian Groß. Efter en huvudlös satsning mot Heuer Fernandes fick Groß sitt andra gula kort och därmed rött. I den 32 minuten hade alltså HSV ledningen och var dessutom en man mer på banan.

Men den första halvleken var långt ifrån över. Trots en gubbe mer på banan så såg Hamburg ängsliga ut. Det var hemmalaget som tryckte på för en kvittering och när Marvin Ducksch tryckte in en frispark i krysset så var känslan att nu rasar allt som vanligt. Då klev domare Sasha Stegemann in i handlingarna. Likt en superhjälte sprang Stegemann ner till högen med jublande Bremenspelare och viftade avvärjande – inget mål. Anledningen: Mitchell Weiser hade precis i skottögonblicket sprungit in och ställt sig i Hamburgmuren, vilket numera inte är tillåtet. Den enes död är den andres bröd, med bara någon sekund kvar av den första halvleken skickade Jatta in ett inlägg från högerkanten, i boxen nådde Moritz Heyer högst och knoppade in 0–2 till gästerna.

Den andra halvleken blev också spektakulär, på sitt sätt. Hamburg fortsatte att se tveksamma och stressade ut samtidigt som Werder kämpade och slet. Trots en komfortabel ledning och spel med en man mer så infann sig en känsla av oro. Den oron blev än värre när också Hamburgs kapten, Sebastian Schonlau fick syna det röda kortet i matchminut 52. Trots att den andra halvleken slutade mållös så sakandes inte chanser, tvärtom. Sanningen är att det är helt obegripligt hur Werder inte lyckades få hål på Daniel Heuer Fernandes. Hamburgförsvaret stod för en rad direkt häpnadsväckande aktioner vilket ledde till flera hundraprocentiga målchanser för Ducksch och co. Skärpan saknades dock och till sist var det Hamburgspelarna som fick sjunga derbysieger derbysieger hey hey, tillsammans med de tillresta fansen.

Matchen på Weserstadion innehöll allt man kan önska sig av ett derby, känslor, massor av chanser, mål, röda kort och ur ett Hamburgperspektiv givetvis en seger. Det var verkligen en kväll där fotbollsgudarna hade dragit på sig den svartblåa halsduken, allt gick verkligen Hamburgs väg. Det är få saker som är så tillfredställande som att besegra en av sina värsta rivaler, och inte minst på fiendemark. Att HSV vinner sina derbyn är inget vi har blivit bortskämda med och kanske, bara kanske eliminerades ett antal hjärnspöken under lördagens seger.

Trots viktorian så kvarstår många frågetecken kring årets Hamburg och kanske framför allt kring chefstränare Walter. Lagets försvarsspel är i stunder under all kritik och hade man mött ett lag av en högre kaliber hade matchen antagligen slutat med förlust. Walter sa på presskonferensen efter matchen att Hamburg vann för att man var det bättre laget, undertecknad gör en annan analys. Hamburg vann på grund av effektivitet och en stor portion med tur, skotten slutade trots allt 17–6 med fördel för Werder. Oavsett hur man vrider och vänder på det så är känslan att Walter ofta saknar en plan B.

Det positiva är att HSV faktiskt bara har förlorat en match i år, visserligen mot Pauli, men ändå. Även om jag fortfarande är långt ifrån övertygad så kan vi slå fast att Hamburg har två raka segrar och placerar sig för närvarande på en fjärde plats i tabellen.

Närmast väntar nu Nürnberg hemma på Volkspark, men innan det, se till att njuta nu. Seger mot Bremen, seger i derbyt, seger i slaget om norr. Derbysieger hey hey.

Laguppställningar:

Werder Bremen: Zetterer – Veljkovic, Mai, Jung (73. Füllkrug) – Weiser (66. Mbom) Groß, Rapp, Schmidt (67. Assale) Nankishi (38. Gruev) – Ducksch Schmid

Hamburger SV: Heuer Fernandes – Gyamerah, David, Schonlau, Leibold – Meffert – Kinsombi (82. Vuskovic) Heyer (82. Suhonen) – Jatta (70. Kaufmann) Glatzel (58. Reis) Kittel (70. Wintzheimer)

Mål: 0–1 Robert Glatzel (2.) 0–2 Moritz Heyer (45.)