Lagbanner
Den stora guiden om HSV inför säsongen 2020/21

Den stora guiden om HSV inför säsongen 2020/21

Få full koll på HSV inför den stundande säsongen av 2. Bundesliga där klubben återigen ska försöka nå en uppflyttning till den tyska fotbollens finrum.

Mina damer och herrar, hjärtligt välkomna ska ni vara till en ny upplaga av cirkus HSV som tar sin början från och med nästa vecka.
 
För tredje året i rad ska Hamburgs största fotbollsförening ge sig i kast med uppgiften att försöka ta sig tillbaka till den tyska fotbollens finrum. Något man trots goda förutsättningar misslyckats med vid de två föregående försöken.
 
Så blir det tredje gången gillt eller har vi ett nytt fiasko att se fram emot? När det kommer till HSV är inget omöjligt och det är med både spänning och fasa vi blickar framåt mot den kommande säsongen.
 
Undertecknad har snickrat samman en egenkonstruerad guide för dig som vill få bättre insyn i världens mest komplicerade fotbollsförening där egna tankar blandas med fakta. Hoppas den kommer väl till hands och att du känner du har mer kött på benen än tidigare efter att du plöjt igenom den.



Meriterande Dieter Hecking hade tagit över som tränare och truppen såg både bred och spetsig ut. Inför säsongen blåste det positiva vindar i hela föreningen och det dröjde inte länge förrän man kopplat ett grepp om serieledningen.
 
Mot slutet av året började formen dala och man avslutade höstsäsongen med blott en seger på de sju sista matcherna.
 
Efter vinteruppehållet såg det åter lovande ut, men det skulle inte dröja länge förrän det började gå knackigt igen där nederlaget i stadsderbyt hemma på Volksparkstadion sved något oerhört då man även hade förlorat höstens möte på Millerntor.
 
Pandemins intågande i Europa gjorde att all fotboll pausades under två månaders tid och när det äntligen skulle avgöras fick vi bevittna ett HSV med självförtroendet kört i botten. Gång på gång släppte man in avgörande mål i slutminuterna som kostade över tio poäng och det var till slut skrattretande att se laget försöka spela fotboll.
 
Säsongens sista match gick av stapeln på hemmaplan mot ett Sandhausen utan något att spela för. Tre poäng där och kvalplatsen hade varit säkrad – men i stället slutade det med en utskåpning utan dess like där den tidigare trotjänaren Dennis Diekmeier satte spiken i kistan. Givetvis på övertid för att upprätthålla traditionen.
 
Kort efter säsongens slut stod det klart att klubben och Hecking gick skilda vägar med varandra då målsättningen inte uppnåddes.



Några dagar efter Heckings sorti kunde HSV presentera ersättaren. Till mångas stora förvåning föll valet på Daniel Thioune, som hämtades in från VfL Osnabrück.
 
Thioune är 46 år gammal och kommer från närheten av Osnabrück som han har en stark koppling till. Större delen av sin spelarkarriär spenderade han i just VfL Osnabrück, men var även en vända i VfB Lübeck och Rot Weiss Ahlen innan han lade skorna på hyllan för exakt tio år sedan.
 
Omgående påbörjade han sin nya roll som tränare och efter tre år var han tillbaka i Osnabrück där han inledde som ungdomstränare innan han blev ansvarig för hela ungdomsverksamheten. Efter att ha fått agera interimtränare fick han 2017 förtroendet som huvudtränare då klubben huserade i 3. Liga.


Daniel Thioune ska försöka uppnå det hans tre föregångare misslyckades med.

Året därefter tog han klubben upp till 2. Bundesliga och genomförde under fjolåret sin första säsong som tränare för en andraligaklubb. En trettondeplats blev det till slut som nykomlingar och det var övertygande nog för att HSV skulle vilja ge honom förtroendet.
 
Thioune har fått mycket ros för att ge yngre förmågor chansen och ha ett gott öga till talangfulla spelare. Han gillar att arbeta långsiktigt genom att sätta sin egen prägel på laget – vilket han lyckades med hos Osnabrück. Frågan är bara om han är rätt man för att leda HSV tillbaka till Bundesliga? Det får tiden utvisa.



Överlag har det varit överraskande låg aktivitet på övergångsfönstret sett till att det efter den gångna säsongen gjordes uttalanden om att ett nytt lag skulle ta form.
 
Den största orsaken till det har varit den tomma kassakistan samtidigt som man haft svårt att hitta intressenter för de spelarna man velat göra sig av med. Till exempel är Bobby Wood, Lukas Hinterseer och Julian Pollersbeck kvar i klubben trots att de alla är till salu.
 
Här nedan följer en sammanfattning av vad som så här långt skett gällande övergångar.

Spelare in:

Amadou Onana – från Hoffenheim utan kostnad
Sommarens första nyförvärv var klar redan i vintras då HSV övertalat honom att flytta till Hamburg efter att kontraktet med Hoffenheim löpte ut. Där var den belgiske innermittfältaren lagkapten för U19-laget och det var inte frivilligt man släppte sin juvel, som även representerar Belgiens U19-landslag. Ett namn för framtiden som mycket väl kan få en del speltid redan den här säsongen.
 
Klaus Gjasula – från Paderborn utan kostnad
Nyförvärv nummer två anslöt från fjolårets jumbo i Bundesliga. Gjasula är en albansk mittfältare som förra säsongen slog rekord då han med sina 17 gula kort blev den spelaren som erhållit flest varningar under en och samma säsong i Bundesliga. Ett rivjärn som utmärker sig estetiskt då han spelar med hjälm på huvudet. Räkna med en och annan råkapning (och gult kort) framöver.
 
Simon Terodde – från Köln utan kostnad
Det är fortfarande så man har svårt att riktigt tro på det. Men jo, Terodde kommer framöver spela för HSV. Anfallaren är känd som skyttekungen av andraligan och han har sannerligen levt upp till sitt rykte. Kommer med största sannolikhet ta över som den bästa målskytten genom tiderna då han enbart är fyra mål från att kunna sätta sig på tronen. Utan tvekan den viktigaste spelaren som kommer dra ett tungt lass på sina 32-åriga axlar.
 
Toni Leistner – från QPR utan kostnad
Rutinerad mittback som anslöt för inte ens två veckor sedan. Sade sig nobbat flera andra klubbar för HSV och beskrivs som en sann ledare. Verkar dessutom sprida god stämning i truppen, vilket är viktigt med tanke på att en av anledningarna till att det sket sig förra säsongen sades vara den dåliga sammanhållningen bland spelarna.

Spelare ut:

Berkay Özcan – till Istanbul Basaksehir för 2 500 000 €
Såldes permanent till klubben han hade varit utlånad till under fjolårssäsongen.
 
David Bates – till Cercle Brügge på lån
Hade ingen lycka hos Sheffield Wednesday och lånas nu ut på nytt, den här gången till den belgiska klubben Cercle Brügge.
 
Christoph Moritz – till Jahn Regensburg utan kostnad
Kontraktet löpte ut och efter att ha gått klubblös en tid skrev han på för ligakonkurrenten Jahn Regensburg. 
 
Timo Letschert – till AZ Alkmaar utan kostnad
Kontraktet löpte ut och efter att ha gått klubblös en tid skrev han på för AZ Alkmaar hemma i Holland där han har chans till spel i Champions League.
 
Kyriakos Papadopoulos – klubblös
Den tidigare mittbacksgiganten står fortfarande utan klubb men håller sig i form hos PAO Koufalia hemmahörande i den grekiska fjärdedivisionen.
 
Jairo Samperio 
– klubblös
Ser ut att kunna skriva på för Málaga vilken dag som helst.

Adrian Fein – återvänt till Bayern München efter lån
Tillbaka i Bayern München och ser ut att ingå i a-laget även om hans chanser till speltid inte lär vara särskilt stora.

Martin Harnik – återvänt till Werder Bremen efter lån
Hade svårt att bevisa sig i HSV och då det inte blev någon uppflyttning aktiverades aldrig utköpsklausulen. Har ingen framtid i Werder Bremen.

Louis Schaub – återvänt till Köln efter lån
Hämtades in under vinterfönstret med hopp om att få fart på offensiven. Det lyckades österrikaren inte med och satt mest på bänken. Tillbaka i Köln huserar han numera i reservlaget samtidigt som han letar efter en ny klubb.

Jordan Beyer – återvänt till Mönchengladbach efter lån
I samband med att den talangfulle försvararen lånades in stod det hugget i sten att han inte skulle gå att lösa permanent från Mönchengladbach.

Joel Pohjanpalo – återvänt till Bayer Leverkusen efter lån
Trots sin stora succé blev det aldrig ett köp då finanserna saknades. Sägs inte vara önskad i Bayer Leverkusen och väntas skifta klubb innan övergångsfönstret stänger.

Sammanfattning:

Inte mindre än elva spelare ut och bara fyra in. Samtidigt är det inte många av dem som lämnat som kommer vara särskilt saknade. Fein och Pohjanpalo är de enda som hade tillfört något i dagens lag, men är inte möjliga att lösa och inte heller längre aktuella.
 
Tar vi oss en titt på spelarna som anslutit är det imponerande att man inte spenderat en cent på någon av dem. Terodde är givetvis ett fantastiskt nytillskott som kommer kunna göra stor skillnad om han fortsätter leverera likt han gjort tidigare i andraligan. Även Leistner känns som en klok värvning då han är rutinerad samtidigt som han verkar vara en genomgod människa.
 
Gjasula är en frisk fläkt som kommer se till att hans medspelare inte står och sover. En spelartyp som saknades under fjolårssäsongen. Onana är som tidigare nämnt ett namn för framtiden, som verkar väldigt spännande.
 
Summa summarum går det inte att klaga på övergångsfönstret – som bekant håller öppet till den 5 oktober i år. Så än kan det fortfarande hända saker och ting, och om jag känner Jonas Boldt rätt är han ännu inte klar.



Truppen består i skrivande stund av 26 spelare men kan bantas en smula då det finns några som är till salu/aktuella för utlåning vid intresse. Här nedan följer en kortare presentation av vilka som kommer representera föreningen under kommande säsong med målvakterna först och anfallarna till sist.

1. Daniel Heuer Fernandes
Förmodligen tilltänkt förstemålvakt trots sin mindre lyckosamma fjolårssäsong. Har en del att bevisa framöver.
 
12. Tom Mickel
Gör sin fjärde säsong och är oerhört viktig för att hålla samman spelargruppen. När han väl spelar gör han det oftast okej, men utan att glänsa.
 
33. Julian Pollersbeck
Återigen uttalad tredjemålvakt då han sägs sakna glöden och viljan. Trots sin kraschade karriär verkar han inte ha några planer på att lämna då han trivs bra i Hamburg. 


2. Jan Gyamerah
Högerback som anslöt förra säsongen och omgående imponerade. Åkte tråkigt nog på en svår skada efter bara fem spelade matcher som höll honom borta fram till juni. 
 
4. Rick van Drongelen
Försvarsgiganten gick från att vara den självklare ledaren i försvaret till en gigantisk säkerhetsrisk. Slet av korsbandet under fjolårssäsongens sista match och lär inte komma till spel förrän efter årsskiftet.
 
5. Ewerton
Värvades förra sommaren in som tilltänkt nyckelspelare men var oerhört skadedrabbad och mäktade bara med fem framträdanden. Oklart hur man planerar med honom under den här säsongen.
 
21. Tim Leibold
Fjolårets bästa spelare med 17 producerade poäng – och det som vänsterback (!). Kommer spela en viktig roll även under den här säsongen.
 
27. Josha Vagnoman
En av Tysklands mest lovande talanger som under sommaren uppvaktats av italienska klubbar. Har fortfarande inte visat tillräckligt, men kan troligtvis räkna med en del speltid då han behärskar att spela på båda kanterna.
 
28. Gideon Jung
Sjätte året i HSV och även om han får utstå en hel del kritik är det en habil spelare som kan spela både i försvaret och på mittfältet. 
 
34. Jonas David
Egen mittbacksprodukt som spenderade våren hos Würzburg där han gjorde det bra. Om han får regelbunden speltid i HSV återstår att se.
 
35. Stephan Ambrosius
Likt föregående spelare en egen produkt som fått en del speltid under försäsongen. Är dock förmodligen sist i rangordningen bland mittbackarna.
 
37. Toni Leistner
Nyförvärv som ska försöka stabilisera försvaret. Har stor rutin från spel i främst andraligan samt ett par år i engelska QPR. En ledartyp som vi lär se mycket av.


6. David Kinsombi
Värvades förra säsongen in för dyra pengar men levde inte upp till förväntningarna. Kan bara bli bättre från och med nu.
 
8. Jeremy Dudziak
Skicklig spelkreatör som hade ögonen på sig av Wolfsburg, men valde trots det att stanna kvar. En av lagets i särklass viktigaste spelare.
 
14. Aaron Hunt
Förmodligen sista säsongen i HSV-dressen för veteranen oavsett hur det går under kommande spelår. Fortsätter vara på tok för ojämn sett till sin erfarenhet. 
 
20. Klaus Gjasula
Ett tvättäkta råskinn som inte räds för att smälla på i närkamper. Mentalitetsspelare så det sjunger om det.
 
24. Amadou Onana
Spännande innermittfältare från Belgien som spås gå en ljus framtid till mötes. Återstår att se om han kniper en starttröja under säsongens gång.


7. Khaled Narey
Kantspelare med fart och teknik, men som sällan får ut så mycket av sina löpningar. Måste bevisa sig den här säsongen.
 
9. Simon Terodde
Den store frälsaren som ska skjuta oss tillbaka till den tyska fotbollens finrum. Det mesta lär handla om Terodde och hans målform.
 
10. Sonny Kittel
Vann fjolårets interna skytteliga efter en magnifik höst. Följdes sedan upp med en desto mindre framgångsrik höst, men vi alla vet att han är kapabel till.
 
11. Bobby Wood
En parasit som är kvar i klubben enbart för att han sitter på ligans fetaste lönekuvert. Kommer förmodligen inte göra många minuter kommande säsong.
 
16. Lukas Hinterseer
Österrikaren visade sig vara en bluff då han brände solklara chanser på löpande band. Ryktats vara på väg bort, men verkar inte finnas någon som är villig att betala för honom.
 
17. Xavier Amaechi
Tråkigt nog är det alltmer som talar för att engelsmannen var ett felköp. Har inte visat något under försäsongen som talar emot det och just nu är han inte i närheten av startelvan.
 
18. Bakery Jatta
Kantspringare som emellanåt blixtrar till men som blandar och ger på tok för ofta. Springa fort kan han, men desto mindre briljant med bollen.
 
19. Manuel Wintzheimer
Ung anfallare med stor potential som förra säsongen var utlånad till Bochum. Väntar på sitt genombrott, som mycket väl kan komma den här säsongen.
 
32. Aaron Opoku
Född i Hamburg och har fått sin fotbollsuppfostran i klubben. Gjorde det bra under sin lånesejour hos Hansa Rostock förra säsongen men verkar inte stå högt i kurs.



Den 5 augusti var det dags för det första träningspasset under den nytillträdde tränaren Daniel Thioune. Dessförinnan hade spelarna genomfört obligatoriska hälsotester för att kontrollera att ingen fuskat med träningen under semestern.
 
Mot slutet av augusti begav sig hela truppen iväg på träningsläger till Bad Häring, som är en liten idyllisk ort belägen vid de österrikiska Alperna. Där deltog man i miniturneringen Helden-Cup, vilket innebar träningsmatcher mot VfB Stuttgart och Feyenoord.
 
Exakt en månad efter det första träningspasset – det vill säga den 5 september – var det dags för den traditionella Volksparkfest som är en intern invigning av den nya säsongen. På grund av det rådande världsläget hölls eventet i år digitalt där höjdpunkten var en träningsmatch mot Hertha Berlin som man vann – vilket också blev den sista bataljen innan allvaret tar vid med cupmatch mot Dynamo Dresden kommande måndag.
 
Samtliga träningsmatcher och resultat:
HSV – Hansa Rostock 1–0
HSV – Midtjylland 0–2
HSV – Randers FC 1–2
HSV – VfB Stuttgart 2–3
HSV – Feyenoord 1–0
HSV – Hertha Berlin 2–0



Så var det dags igen. Besvikelsen efter den gångna säsongen har med nöd och näppe hunnit sjunka undan även om minnesbilderna fortfarande är glasklara från de avslutande matcherna där i stort sett ingenting fungerade som det skulle.
 
Trots att truppen är skrämmande lik fjolårets känns det som om det hunnit rinna en hel del vatten under broarna. Daniel Thioune är ny tränare och med honom har tre rutinerade spelare anslutit i form av Simon Terodde, Toni Leistner och Klaus Gjasula – som kommer ansvara för varsin lagdel. Ett bevis på att Jonas Boldt lärt sig en läxa då det förra säsongen saknades erfarenhet och ledarskap bland spelarna.
 
Nu gäller det bara för Thioune att finna en balans mellan gammalt och ungt som kan leverera under en hel säsong. En uppgift han ännu inte lyckats med då han laborerat en hel del under försäsongen – vilket den ju till viss del är till för. Men det verkar åtminstone som han funnit sina nyckelspelare med Terodde, Leibold och Dudziak i spetsen.
 
Personligen ställer jag mig tveksam till Thioune. Visst är det ett spännande namn på tränarhimlen som säkerligen går en ljus framtid till mötes, men det känns som att HSV varit förhastade i ett försök att hitta en rak motpol till Hecking. Thioune har hundra matcher på sin meritlista som tränare för ett seniorlag varav majoriteten av dem från 3. Liga. Inte direkt den erfarenhet som söks i jakten på en uppflyttning till Bundesliga.
 
Många tror att HSV kalkylerar för en mellansäsong där Thioune får chansen att bygga upp ett ungt och framgångsrikt lag. Det talar dock värvningen av Terodde emot, som bara skrivit på ett kontrakt för den kommande säsongen. Så man skulle nästan kunna tro att klubben till en början gick på det förstnämnda spåret för att sedan svänga tvärt när man fick chansen att lägga vantarna på konungen av andraligan. 
 

Blir Terodde den pigga injektion i Hamburg som alla hoppas på?

Mina förväntningar är den här säsongen låga efter två misslyckade försök att nå en återkomst till den tyska fotbollens finrum. Innan Terodde blev klar hade jag föreställningen om en mittenplacering, men om han nu fortsätter vräka in mål som han haft för vana att göra i ”Zweite” lär han på egen hand skörda en del poäng. Dessutom är konkurrensen svalare än de tidigare åren där det egentligen inte finns något självklar utmanare till förstaplatsen, även om Düsseldorf, Hannover och Nürnberg ser ut att ha muskler nog till att kunna härja i toppen av tabellen. Så på sätt och vis är förutsättningarna bättre än vad de någonsin tidigare varit.
 
HSV inleder på tuffast tänkbara vis med cupmatch borta mot Dynamo Dresden nu på måndag för att efterföljande fredag ge sig i kast med Fortuna Düsseldorf i premiären. Två tillställningar som är av största betydelse för hur säsongen ska utveckla sig.
 
Så ja, det är ett ovisst spelår vi går till mötes och det går inte att göra mycket annat än att hålla tummarna för att det ska gå vägen den här gången. Någon gång måste det väl ändå vända...



18 september: HSV – Fortuna Düsseldorf
28 september: Paderborn – HSV
4 oktober: HSV – Erzgebirge Aue
17 oktober: Greuther Fürth – HSV
24 oktober: HSV – Würzburger Kickers
30 oktober: HSV – St. Pauli
9 november: Holstein Kiel – HSV
22 november: HSV – VfL Bochum
28 november: Heidenheim – HSV
5 december: HSV – Hannover 96
12 december: Darmstadt 98 – HSV
16 december: HSV – Sandhausen
19 december: Karlsruher SC – HSV
3 januari: HSV – Jahn Regensburg
9 januari: Nürnberg – HSV
16 januari: HSV – VfL Osnabrück
23 januari: Eintracht Braunschweig – HSV
 
» Se det fullständiga spelschemat här

Datumen från och med matchen mot Heidenheim och framåt är ännu inte spikade.





Fullständigt namn: Hamburger Sport-Verein e.V.
Grundades: 29 september 1887
Smeknamn: Die Rothosen
Arena: Volksparkstadion (57 000)
Maskot: Dino Hermann

Antal ligatitlar: 6 (1923, 1928, 1960, 1979, 1982, 1983)
Antal cuptitlar: 3 (1963, 1976, 1987)

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-09-09 20:00:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV