Lagbanner
Hamburg föll i kvalet - resan i zweite fortsätter
Hamburg räckte inte till mot Stuttgart

Hamburg föll i kvalet - resan i zweite fortsätter

Efter en klar förlust i den första kvalmatchen skulle det krävas något utomordentligt för att Hamburg skulle ta steget tillbaka till Bundesliga. Men även hemma Volkspark var Stuttgart numret för stort och såldes får nordlaget ladda om för ett sjätte år i 2. Bundesliga. 

Det blev egentligen aldrig riktigt spännande. Visst, när Kittel dundrade in 1-0 redan i den sjätte minuten tändes möjligen någon form av hopp, men kort efter ledningsmålet avtog den intensiva Hamburgoffensiven. Stuttgart försvarade sig väl och när Millot satte kvitteringen tidigt in i den andra halvleken var Bundesligadrömmen så gott som bortblåst för die Rothosen. Matchen slutade 1-3 vilket gav 6-1, i fördel Stuttgart, över två matcher. Det går inte att säga annat än att Stuttgart var det klart bättre laget, jämför man också båda lagens trupper känns utfallet än mer logiskt. 

Det är inte helt enkelt att samla tankarna och komma med adekvata analyser så här tätt inpå säsongsavslutningen. Givetvis är det återigen ett misslyckande, tro inget annat. Årets upplaga av 2. Bundesliga är troligtvis den sämsta sedan HSV degraderades för fem år sedan. Lagen som kom från Bundesliga (Greuther Fürth och Arminia Bielefeld) slutade 12a respektive 16e, mycket talar dessutom för att Arminia Bielefeld spelar i tredjeligan nästa säsong. Ett annat bevis på hur svag konkurrensen var i år är att Heidenheim och Darmstadt tog steget upp. Sett till spelarmaterialet är det mer eller mindre osannolikt att Hamburg inte lyckades sluta på någon av direktplatserna.

Vad var det som gick fel då? Det går säkerligen att peka på en hel drös med anledningar, 0 poängarna mot Magdeburg, det avslutande svaga bortafacit eller den tunga starten i kvalet. För undertecknad handlar det kort och gott om Mario Vuškovic. Tillsammans med Schonlau bildade kroaten ligans bästa mittförsvar, hade “Vuško” fått fullfölja säsongen är jag övertygad om att Hamburg hade löst en direktuppflyttning. Varken Jonas David eller Francisco Montero är i närheten av Vuškovic kvalitet, något som blev extremt påtagligt under slutet av säsongen. 

Nästa fråga, Hur går Hamburg vidare? Det är vida känt att flera nyckelspelare ryktas bort från klubben, däribland Reis, Kittel, Glatzel och Schonalu. Både Tim Walter och Jonas Boldt har varit tydliga med att man vill behålla dessa spelare och samtidigt förstärka truppen. Det kommer sannolikt att florera en hel del rykten kring ovanstående spelare och personligen har jag svårt att se hur Hamburg ska lyckas få dem att stanna. Oavsett vilka spelare som lämnar så måste klubben fokusera på att stärka försvaret, det är utan tvekan den lagdel som har sett svagast ut, i synnerhet när Mario Vuškovic försvann. 

Nästa säsong kommer att bli betydligt tuffare, var så säker. Båda storklubbarna, Schalke 04 och Hertha Berlin, kommer att göra Hamburg sällskap, två klubbar som  kommer göra allt i deras makt för att snabbt hitta tillbaka till finrummet. Med åren har det blivit tydligt att tredjeplatsen inte är mycket värd, för att Hamburg ska ta sig tillbaka måste man sluta topp två, vilket uppenbarligen verkar vara helt omöjligt. 

Den här säsongen fick vi genomlida en hjärtskärande upplevelse sällan skådad, en av de tuffaste stunderna under mitt 15 år långa supporterskap, att säga att det var nära räcker liksom inte till. Men, det finns faktiskt positiva aspekter med att vara kvar i zweite. Titta på lagen som ändå huserar i ligan, Hamburg, Schalke, Hertha, Hansa, Dusseldorf, Kaiserslautern, Nurnberg och Hannover. Jämför det med Darmstadt, Heidenheim, Wolfsburg, Hoffenheim, Augsburg, Leipzig och Leverkusen. Vi ska inte underskatta charmiga men framförallt klassiska 2. Bundesliga. För första gången på flera år är undertecknad faktiskt sugen på en ny säsong. 

Tack för i år.

Nur der HSV.

Samuel Zurawski2023-06-06 21:44:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV