Hamburger SV - Karlsruher SC
5 - 4

Hamburg till semifinal - efter galen tillställning
Hamburg vidare till semifinal i cupen efter straffrysare

Hamburg tog sig vidare till semifinalen efter en riktig rysare hemma mot Karlsruher. Hsv kom tillbaka från ett tvåmålsunderläge och matchen gick till slut hela vägen till straffar. Väl där storspelade Daniel Heuer Fernandes och nu väntar alltså semifinal för rödbyxorna.

Det hade blivit dags för kvartfinal i cupen när Hamburg under onsdagen tog emot gästande Karlsruher SC. Precis som Filip Wolin nämnde i införrapporten har många röster runt klubben vädret sitt missnöje gällande Ludovit Reis och Faride Alidous insatser den senaste tiden. Även Tim Walter hade till synes fått nog av duon då han valde att sätta båda vid sidan av för istället satsa på David Kinsombi och Giorgi Chakvetadze. Därtill så valde Hamburgtränaren att spela Jan Gyamerah till höger i backlinjen istället för Moritz Heyer. I övrigt såg laget ut precis som ”vanligt”. Cupen är som bekant otroligt betydelsefull i Tyskland och med en semifinalplats i potten fullständigt kokade Volksparksatdion och inte minst Nordtribüne som äntligen såg riktigt välfylld ut.

Det märktes direkt att matchen var av stor vikt, inte minst från hemmapubliken som höjde rösterna så fort Hamburg klev över på offensiv planhalva. Trots vrålet och entusiasmen från läktaren så förmådde varken Rödbyxorna eller Karlsruher att bjuda på någon vidare underhållning inledningsvis. Efter drygt tjugo minuter skulle det dock börja att hända grejer. Först vaskade Hamburg fram matchens första målchans när Chakvetadze slog ett hårt inlägg mot Kittel som så när satte bollen i mål. Bara minuten senare fick bortalaget ett JÄTTEläge när Benjamin Goller rundade en utrusande Heuer Fernandes, lyckligtvis dök Schonlau upp i sista stund och stod för en helt magnifik brytning. DHF skulle dock revanschera sig – efter sin tidigare svaga utrusning – när han bara minuten senare motade ett friläge från Kyoung Choi. Hamburg hade definitivt mer boll i den första halvleken men det var gästerna som skapade de största möjligheterna. Inte helt oväntat var det också bortalaget som tog ledningen efter en vackert förvaltad frispark av Philip Heise i den 40:e minuten. Hamburg gick till halvtidsvila i underläge och den tidigare entusiasmen från läktaren hade bytts ut mot spridda burop.

Andra halvleken började på sämsta tänkbara sätt. Karlsruher ångade fram längs vänsterkanten och anfallet avslutades med att Philip Hoffman stänkte in 2–0. Mörkret var totalt och en biljett till semifinalen kändes helt plötsligt utom räckhåll. Det skulle dock bli liv i matchen – omgående dessutom. Bara sekunder, kanske minuten, efter 2–0-målet kunde Robert Glatzel elegant nicka in Chakvetadzes inlägg och Hamburg hade kontakt igen. Och nu öste hemmalaget på. Det blev Hamburg för hela slanten. I matchminut 72 kom en skänk från ovan, Glatzel revs ner i offensivt straffområde och Felix Zwayer pekade på elva meter. I samband med straffen visades också Christopher Kobald ut då han fick sitt andra gula kort. Tillbaka till straffen: Kittel klev upp för att utjämna och på så sätt också ge Hsv ett fantastiskt utgångsläge inför sista tjugo. Men Kittel gjorde något han sällan gör från straffpunkten, missar. Missen innebar fortsatt underläge och fortsatt jakt på en kvittering. När tiden så sakteliga började att försvinna och klockan hade passerat nittio hände något otroligt. Jatta hittade – för första gången i matchen – in med perfekt inlägg som Glatzel kunde sätta foten på. 2–2 var ett faktum och euforin var total. Hamburg hade kommit tillbaka från 0–2 och nu väntade förlängning.

Matchbilden från andra halvlek följde med in i förlängningen, Hamburg hade bollen och Karlsruher försvarade sig runt eget straffområde. Precis i slutsekunderna av den första kvarten fick Kittel en superchans att ge Hsv ledningen men avslutet letade sig inte förbi Marius Gersbeck. Även den andra kvarten slutade mållös och för tredje cupmatchen i rad så skulle allt avgöras i form av straffsparkar.

Straffarna:
Gondorf: Mål - DHF otroligt nära på att rädda.
Schonlau; Miss - Usel straff.
Heise: Mål – Stenhård i krysset.
Vagnoman: Mål – Mitt i målet.
Wanizek: miss – Heyer sträcker ut och räddar vid den vänstra stolpen.
Vuskovic; Mål – Distinkt i hörnet.
Van Rhijn: Miss. – Usel straff.
Glatzel: Mål – Jorghino-straff.
O’Shaughnessy: MISS!!!!! – Hamburg till Semifinal!!!!!!!!!

Hamburg vinner straffsparkarna och är klara för semifinal i DFB-pokal – helt osannolikt. Jag vet inte hur många gånger under matchen som undertecknad var helt övertygad om att det var godnatt. Laget reser sig alltså från ett tvåmålsunderläge, kommer tillbaka och säkrar till slut ett avancemang i cupen. Det finns hundra olika saker som kan analyseras och diskuteras efter den här matchen, men det är inte läge just nu. Nu ska vi bara njuta. Härifrån kan allt hända, i synnerhet med tanke på vilka lag som är kvar i turneringen. Bara bedriften att ta sig hela vägen till semifinal är något alldeles extra och oavsett vad som händer framöver i cupen så kan klubben vara stolt över sin prestation.

Till sist vill jag bara plussa för Robert Glatzel och DHF, dagens hjältar. Nu ber vi till högre makter att vi inte lottas mot energiblasket. Mot Berlin, mot Europa, Nur der Hsv.

Hamburger SV: Heuer Fernandes - Muheim (80:e Wintzheimer), Schonlau, Vuskovic, Gyamerah (56:e Vagnoman) - Kittel, Meffert, Kinsombi (55:e Reis) - Chakvetadze (59:e Alidou / 106:e Heyer), Glatzel, Jatta

Karlsruher SC: Gersbeck - Heise, O'Shaughnessy, Kobald, Thiede - Choi (26:e Cueto/74:e Gordon), Wanitzek, Breithaupt (120:e van Rhijn), Gondorf, Goller (86:e Kaufmann) - Hofmann (85:e Schleusener )

Mål: 0–1 Heise (40.), 0–2 Hofmann (50.), 1–2 Glatzel (52.), 2–2 Glatzel (91.)

Åskådare: 25 000

Domare: Felix Zwayer