Lagbanner
Olympiastadion, 2022-05-19 20:30

Hertha BSC - Hamburger SV
0 - 1

HSV i förarsätet- Seger i första kvalmatchen

HSV i förarsätet- Seger i första kvalmatchen

Hamburger SV tog en blytung seger i det första kvalmötet upp till det tyska finrummet. En jämn kamp som HSV lyckades dra det längsta strået i när laget lyckades vinna med 1-0 på bortaplan vilket innebär HSV-fördel inför returen på måndag.

Det var en härlig inramning inför kvalrysaren i Berlin. Det var perfekt förutsättningar för en perfekt kväll. Fullsatt och det första mötet inför kvalspelet stod framför dörren. Det märktes snabbt hur mycket matchen betydde för båda lagen och fansen när inget av lagen vek en tum. Hårda dueller, ständiga ramsor och ett tydligt kroppsspråk från alla som var involverade. Denna matchen betydde.

Tim Walter gjorde en förändring i startelvan sedan senast när Maximilian Rohr ersatte Josha Vagnoman. Eftersom Vagnoman inte fick till spelet senast från sin vänsterytterposition kände Walter sig tvungen att gå tillbaka till ursprungstrion offensivt och placerade därmed Sonny Kittel tillbaka på vänsterkanten. Annars höll laget sig intakt från den senaste vändningen mot Hansa Rostock när Walter ställdes mot HSV- legendaren Felix Magath i en tränarduell.

Inledningen av matchen var väldigt försiktigt. Båda lagen värderade sina lägen och inget av lagen ville gå framåt i risken av att den defensiva balansen skulle rubbas. Det var först runt den 30:e minuten pulsen höjdes efter en straffsituation i HSV favör. En tydlig handssituation i straffområdet efter att ett skott från Robert Glatzel reflekterades. Euforin kändes i kroppen. Nu blir det ett guldläge för HSV att sätta sig i förarsätet, men så blev inte fallet. Domaren, Harm Osmers, hittade en tidigare hands-situation på Rohr bara några bolltoucher innan och straffen uteblev, helt korrekt. Spelet efter det fortsatte och det fanns inget lag som tydligt styrde spelet. Det skulle däremot bli en till pulshöjning strax innan halvtid när en ny VAR-check tvingades fram precis innan lagen skulle gå in i halvtidsvila. Efter ett bra inlägg från Maximilian Mittelstädt kunde Ishak Belfodil hitta nätet efter en fin nick. Linjedomaren var dock tidigt uppe och viftade med sin flagga, offside. Ett korrekt, men hårfint, beslut som VAR sedan bekräftade var korrekt. Magath och Walter avslutade därmed halvleken med samma ställning den började med, 0-0.

Andra halvlek bjöd direkt på mer fart och fläkt. HSV kopplade direkt grepp om halvleken men de farliga målchanserna uteblev när Herta Berlin kunde hålla sitt straffområde fredat. Det resulterade i att Herta Berlin kunde jobba sig in i halvleken, mycket tack vare inhopparen Stevan Jovetic som fungerade som en bollmottagare för huvudstadslaget. Trots Herta Berlins utveckling i matchen var det HSV som kunde sätta sig i förarsätet i den 57:e minuten. Barcelona-fostrade Ludovit Reis slog ett inlägg från vänsterkanten som otroligt turligt letade sig över den unge Oliver Christensen i Herta-målet, och 1-0 var ett faktum. Reis är förövrigt en spelare som bör hyllas mer. Den unge Nederländaren tog snabbt en startplats på mittfältet i början av säsongen och har utvecklats till en av lagets viktigaste spelare. Idag var han felfri! Reis vann boll, löpte, fördelade och var utan tvekan planens bästa spelare.

Efter ledningen försökte Herta Berlin trycka framåt men dem farliga lägen uteblev även i den andra halvleken. Daniel Heuer Fernandes tvingades knappt till en räddning under aftonen och det farligaste läget bjöd Mario Vuskovic på när han fick en felträff som Heuer Fernandes enkelt kunde greppa. HSV fortsatte att vara bollförande och kunde enkelt kontrollera matchen dit de ville. Närmast att hitta nätet var HSV återigen när Jan Gyamerah i slutminuterna hade ett avslut som Christensen precis lyckades få grepp om.

Matchen slutade 1-0 och det är ett utgångsläge inför returmötet som jag ens inte vågade drömma om innan matchstart. Det krävs däremot en jämnbördig insats på måndag för att HSV äntligen ska kunna säkra sin återkomst till Bundesliga. Nyckelordet för dagens vinst var ”Disciplin”, HSV-spelarna spelade med ett enormt självförtroende men tog ändå inga risker i defensiven. Något som kommer krävas även på måndag när HSV kan säkra uppflyttning.

Laguppställningar:

Hertha Berlin: Christensen - Pekarik, Boyata (c), Kempf, Plattenhardt - Tousart, Stark (Gechter 70') - Wollschläger (Jovetic 45'+4), Serdar (Richter 70'), Mittelstädt - Belfodil (Maolida 80')

Hamburger SV:Heuer Fernandes – Heyer, Vuskovic, Schonlau (c), Muheim – Reis, Meffert, Rohr (Vagnoman 58') - Jatta (Kaufmann 73'), Glatzel (Gyamarah 90'+1), Kittel
 

Ludwig Strömsten@ludwigstromsten2022-05-19 23:09:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV