Hannover 96 - Hamburger SV
1 - 2

HSV med derbyseger - Königsdorffer blev kung för en dag
Hamburg besegrade Hannover i nordderbyt.

Hamburg besegrade Hannover med 2–1 under fredagens nordderby och tog därmed sin femte raka seger i ligaspelet. Sen matchhjälte blev talangen, Ransford-Yeboah Königsdorffer.

Precis som ni kunde läsa i Filip Wollins införsnack så var det två lag med fin form som stötte på varandra under fredagskvällen. Hannover har verkligen inte varit något favoritmotstånd för HSV de senaste åren, i synnerhet på bortaplan. För att hitta en Hamburgseger på HDI-Arena måste vi gå tillbaka till 2016, då skrevs sifforna till 0–3 och målen kom genom Cleber, Ivo Ilicevic och Nicolai Müller. På grund av att Jean-Luc Dompe åtdrog sig en skada under veckans träning var Kittel tillbaka i Walters startelva, även Muheim fick chansen från start och således förpassades Leibold till bänken. I övrigt var det samma manskap på plan som senast mot Düsseldorf.

Det finns inledningar och så finns det inledningar. Låt oss säga att det här var typ två. Efter tre minuter hade Miro Muheim, till synes hotad, bollen vid sina fötter på egen planhalva. Likt en femåring som ser en guldtia i gräset föll Muheim ner i mattan med ansiktet först, hemmalagets Ser Muroya sa givetvis tack så mycket innan han tog bollen och placerade in 1–0 i öppet mål. Anledning till att DHF inte befann sig i målet var för att han hade försökt att göra sig spelbar, men Muheim snubblade och mardrömsstarten var ett faktum. Men, det är av en anledning som den här matchen kallas vänskapsderbyt och Hannover skulle bjuda tillbaka. Efter en kvart slängde Heyer in ett inlägg längs backen, Julian Börner kastade sig för att ta bort bollen men istället skickade han den i eget mål – helt otagbart för Zieler. Två snöpliga mål och 1–1 på resultattavlan. Under den första halvleken kändes Hamburg betydligt farligare än hemmalaget. Glatzel hade ett par lägen, Kittel opererade friskt och Jatta sprang bra på sin vänsterkant. Trots fördel för gästerna så var ställningen fortfarande 1–1 i halvtid.

Hamburg startade även piggt i den andra halvleken. Rödbyxorna dominerade inte matchen på något sätt men precis som i den första halvleken så kändes man tyngre när man väl satte fart framåt. Glatzel hade ytterligare ett par fina lägen och det kändes som att forwarden närmade sig ett mål. I den 69:e minuten skapade sig Kittel ett ypperligt tillfälle att göra 2–1 men volleyavslutet räddades till hörna. Minuten senare blev Kittel utbytt och in i spel kom Ransford-Yeboah Königsdorffer. 21-åringen kom in med ny energi och efter bara tio minuter på planen hade han varit nära både en, två och tre gånger. När klockan tickade upp 91 tilldelades Hannover en hörna, trycket på den fullsatta arenan ökade och hemmasupportrarna sjöng högt för att ”jobba” in ett mål. Hörnan nickades bort av Meffert och Königdorffer satte full fart. Ensam mot två försvarare förvandlades Königdorffer till prime Franck Ribery. Först nickade han sig förbi Leopold, sen petade han sig förbi Muroya och han hann också buffla ner Leopold i mattan innan han satt bollen lågt till vänster om Zieler. Ett helt fantastiskt mål som anandes otroligt mycket klass. Hamburg vann, för första gången på sex år i Hannover och utökade dessutom sin serieledning.

Fem raka segrar. Inte så dumt. Undertecknad har kanske varit oproportionerligt skeptisk under säsongsinledningen. Bredden på truppen känns betydligt bättre i år, försvaret fortsätter att imponera och laget lyckas att vinna jämna matcher. Många säger att ligan är sämre än på många år, må så vara, om det är något vi har lärt oss är det att Hamburg är sin egen värsta fiende, snarare än de övriga lagen. Trenden just nu är väldigt bra, nästan oroväckande bra. Låt oss hoppas att laget kan fortsätta på den inslagna vägen och skapa ytterligare rum till lagen bakom. För övrigt, har ni inte sett Königsdorffers mål, gör det – vilken prestation. För att nästan citera Uggla. Det är värt att vänta ett tag om man får se Königsdorffer dominera en dag.

Innan derbyt mot Pauli väntar väntar en hemmamatch mot starka nykomlingen Kaiserslautern. Två matcher, som precis som alla andra matcher, blir väldigt viktiga. Men vi måste konstatera att det för ovanlighetens skull blåser riktigt positiva vindar i norra Tyskland.

Hannover 96: Zieler - Neumann, Börner, Krajnc - Muroya, Köhn, Leopold, Kunze (88. Besuschkow), Nielsen - Tresoldi (70. Weydandt), Teuchert (53. Kerk)
Hamburger SV: Heuer Fernandes - Heyer, Vuskovic, Schonlau, Muheim - Reis, Meffert (76. Suhonen), Benes - Jatta (90.+5. David), Glatzel, Kittel (69. Königsdörffer)
Mål: 1:0 Muroya (4), 1:1 Börner (ET, 15.), 1:2 Königsdörffer (90.+2.)
Publik: 49.000 (Utsålt)
Domare: Felix Brych (München)
Gula kort: Börner, Kunze, Köhn / Vuskovic, Benes, Kittel, Schonlau