Lagbanner
HSV nyttjade sista chansen – kvalspel mot Hertha Berlin väntar

HSV nyttjade sista chansen – kvalspel mot Hertha Berlin väntar

Andreas Bergman var på plats på Ostseestadion där han fick se HSV säkra kvalspel efter en nervkittlande tillställning mot Hansa Rostock.

Supportrar till Hamburger SV har inte varit bortskämda med framgångar under de senaste åren. Nu fanns äntligen chansen till ljuspunkter då man kunde säkra ett positivt kval genom en seger i bortamötet med Hansa Rostock. Jag och min kära kollega Dr. Filip Wollin packade väskorna och drog till den nordtyska pärlan för att följa utvecklingen på plats.

Efter idogt planerande hade vi smitt planer om att ta cykel hela vägen från Sverige, via färjan och sedan till matchen – men ack så fel det gick. Redan på ett tidigt stadie blev cykelöverfart omöjligt efter diverse tågstrul och urspårningar på den svenska sidan fick vi lämna järnhästarna hemma och fokusera på att ta oss runt via kollektivtrafik.

Resan ner gick utan problem trots att 200 snarkande lastbilschaufförer gjorde sitt bästa för att störa vår uppladdning. För att vara startklara intogs frukostbuffé och sex timmar senare trampade vi in på tysk mark för vidare färd till hotellet som låg precis intill centralstationen.
Det kan ha varit norra Europas hårdaste sängar, men utsikten gick inte av för hackor. Vädret var klockrent och vi tog oss ut på stan för lite shopping och ett besök på den lokala krogen Zum Alten Fritz. En trivsam uppladdning på det hela taget och vi såg fram emot morgondagen, matchdagen, med tillförsikt.

När en stabil frukost var avklarad styrde vi kosan i riktning mot Ostseestadion där vi tillsammans med cirka 2500 andra HSV-fans skulle göra vårt bästa för att sjunga hem tre nödvändiga portapoäng. Sol, 18 grader och vindstilla var balsam för själen och vi laddade upp på det pittoreska stället Pesto Peter som gav oss lokala läckerheter. Fortsatt marsch i östlig riktning från stadskärnan och till sist var vi på plats. Nervositeten infann sig och de båda supportergrupperna gjorde sitt yttersta för att välkomna de båda lagen inför 90 minuters kamp.

Det blev en usel start för Rothosen när hemmalaget var ofina nog att ta ledningen redan i inledningen och ska vi vara ärliga var den första halvleken usel från Hamburgs sida då inte mycket fungerade för det för dagen helröda bortalaget. I paus repade man mod och kom ut med en stark offensiv till andra akten. På ett fint inlägg visade Robert Glatzel sitt fina huvudspel och kunde utjämna. Av bara farten kom också ett ledningsmål för HSV signerat Sebastian Schonlau, även detta ett mål på en fin nick. Klacken från Hamburg vädrade morgonluft och detta skulle styrkas när inhoppande Mikkel Kaufmann gjorde 1–3 på ett klassavslut. Hansa försökte med alla medel att störa sina gäster både på plan och på läktarna. Det sköts bangers, halsdukar och flaggor brändes och det var en allmänt stökig känsla. Nere på gräsmattan reducerade Hansa till 2–3 men närmare än så kom man inte utan HSV bärgade de tre poängen som krävdes för att klara kvalplatsen. Nu väntar prestigemöte med Hertha Berlin med start på torsdag och returmöte på Volksparkstadion på måndag kväll.

För oss blev det buss till stationen för vidare färd mot färjeläget. Som tur var hade vi bokat hytt på vägen tillbaka och det blev några goda timmars sömn innan vi åter var hemma i Skåne igen. Nöjda, glada och förväntansfulla är nyckelorden. Veckan blir spännande och intressant men då hejar vi från tv-soffan. I höst är vi åter tillbaka i Tyskland för nya matcher.

Matchfakta:

Hansa Rostock:
 Kolke – Rizzuto (40. Schwede), Malone, Roßbach, Neidhart (58. Meier) – Bahn, Fröde, Rhein, Ingelsson (76. Omladic) – Verhoek (76. Munsy), Sikan (58. Breier)

Hamburger SV: Heuer Fernandes – Heyer, Vuskovic, Schonlau, Muheim – Meffert, Reis, Vagnoman (65. Alidou) – Jatta (89. David), Glatzel (89. Wintzheimer), Kittel (79. Kaufmann)

Mål: 1–0 Neidhart (13.), 1–1 Glatzel (50.), 1–2 Schonlau (75.), 1–3 Kaufmann (85.), 2–3 Fröde (90.+1)

Publik: 26.150

Domare: Dr. Felix Brych

Varningar: Sikan (41.), Verhoek (65.) / Alidou (80.)


NUR DER HSV!

Andreas Bergman2022-05-16 13:00:00

Fler artiklar om Hamburger SV