Lagbanner
HSV vidare till kvartsfinal – efter stor dramatik och förvirring

HSV vidare till kvartsfinal – efter stor dramatik och förvirring

Efter en tillställning som innehöll det mesta och som gick till straffsparkar kunde HSV jubla högst och fira att man säkrat en biljett till kvartsfinalen i cupen.

Någonstans hade jag det på känn när jag skrev införrapporten, utan att riktigt våga tro på att det skulle hända. Men efter en minst sagt svängig och känsloladdad tillställning kunde HSV till slut dra det längsta strået och jubla över att man säkrat en biljett till kvartsfinalen.  

Inför mötet valde Steffen Baumgart, som är tränare för Köln, att berätta för omvärlden att hans favoritlag sedan barnsben är HSV och att han fortfarande följer klubben då han ”inte är typen som slutar heja på ett lag bara för att det går dåligt”. Så vi får väl hoppas på att den oerhört karismatiske 50-åringen en vacker dag får chansen att leda sitt älskade HSV.

Det är nästan så man kan tro att det var hans supporterskap som fick honom att bänka den stekhete Anthony Modeste, som den här säsongen vaknat till liv och öst in mål för sitt Köln. Utan den 33-åringe anfallaren till sitt förfogande är ”die Geißböcke” rejält försvagade i offensiven och det skulle visa sig under den första halvleken då Sebastian Andersson och hans lagkamrater hade svårt att skapa något av värde.

Inte heller HSV var särskilt vassa framför motståndarmålet, men hade några hyfsade möjligheter att gå till halvtidsvila med ledningen i behåll där bland annat Moritz Heyer hade ett skott i stolpen efter en våghalsig men imponerande soloräd från egen planhalva.

Den första halvleken slutade således mållös och det gick att konstatera att HSV verkligen kunde mäta sig med Köln, som den här säsongen varit ett stabilt lag i Bundesliga där man härjar i mitten av tabellen med goda chanser att nå Europaplatserna.

Halvlek nummer två fick en rivig inledning där båda lagen visade att man hade intentionen att ta en tidig ledning, men inte heller nu ville bollen in. Detta fick Baumgart att agera genom att redan efter en kvart byta ut Andersson för att i stället slänga in Modeste.

Men inte heller fransmannen hade vad som krävdes för att överlista Daniel Heuer Fernandes mellan stolparna. Dessvärre hade HSV inte heller förmågan att få bollen i nät, trots flera försök signerade främst Sonny Kittel och Robert Glatzel.

Förutom sumpade målchanser handlade den andra halvleken om en del kontroversiella domarbeslut. Kölns lagkapten Jonas Hector stod för flera övertramp och borde nog i ärlighetens namn ha visats ut. Men domare Daniel Schlager valde gång på gång att låta den före detta tyska landslagsspelaren härja bäst han ville – vilket skapade en märkbar frustration hos HSV-spelarna.

Efter 90 minuter stod det fortfarande 0–0 och förlängning var ett faktum. Där skulle det bara dröja två minuter innan nollan spräcktes och det var efter en välplacerad nick av Glatzel, där Kittel stod för framspelningen.

Nu gällde det att försvara ledningen för kung och fosterland och det lyckades spelarna med – fram till slutsekunderna. Köln gjorde ett sista försök att kvittera och bollen letade sig fram till Modeste inne i straffområdet. Givetvis ville inte Sebastian Schonlau låta honom komma till avslut och försökte förhindra honom med lite gammal hederlig kroppskontakt. Något som domare Schlager reagerade på genom att utan tvekan blåsa för straffspark och att granska situationen genom VAR hade han ingen lust till.

Fram stegade naturligtvis Modeste själv och med det självförtroende han numera besitter fanns det inte en chans i världen att han skulle bränna den här möjligheten. En rejäl kalldusch för HSV inför den nu väntande straffläggningen.

En match som redan präglats av stor dramatik och många starka känslor skulle nu alltså avgöras från elvameterspunkten. Snacka om att nervositeten var stor och pulsen hög...

När lagen slagit fyra straffar vardera hade samtliga gått i nät förutom hemmalagets Salih Özcans och Kittels. Kapten Schonlau stegade fram för att slå den femte och förvaltade den hur säkert som helst. Nu var Florian Kainz tvungen att göra samma sak – annars skulle det vara över för hans Köln.

Kainz lyckades hålla nerverna i schack och satte bollen i nät, men direkt efteråt granskades straffen inne i VAR-rummet och efter bara några sekunder valde domaren att ogiltigförklara den. Därmed var matchen slut och HSV kunde fira att man tagit sig vidare till kvartsfinal – vilket man gjorde genom att samlas i en enda stor jublandes hög av kött och blod.

Samtidigt var förvirringen stor och Köln-spelarna konfronterade domaren. På reprisbilderna kunde man dock se att Kainz halkade till precis innan han skulle skjuta, vilket gjorde att han nuddade bollen med sitt stödjeben och således räknades det som att han redan lagt straffen. Minst sagt makabert, men med tanke på alla beslut HSV fått mot sig under matchens gång kändes det inte mer än rätt att turen till slut skulle vara på vår sida.

Förutom att vi nu kommer spela kvartsfinal i början av mars kommer det även inom kort dyka upp en miljon euro på klubbkontot då det är prispengen det tyska fotbollsförbundet betalar ut för avancemanget. En summa som förhoppningsvis kommer spenderas på att låna in en pålitlig målskytt under ”Rückrunde” så vi slipper fler tröttsamma oavgjorda resultat.

Trots att glädjen är stor finns det ingen tid för spelarna att fira. Redan på fredag är det dags för nästa match då det blivit dags för säsongens andra stadsderby mot antagonisten St. Pauli hemma på Volksparkstadion. Brunråttorna ville naturligtvis inte vara sämre än storebror och stod senare under tisdagskvällen för en ordentlig knall när man slog ut ett stjärnspäckat Borussia Dortmund ur cupen.

Så det är alltså två lag med självförtroendet i topp som drabbar samman på fredag och det känns som att det på förhand kan komma att smälla rejält. Men mer om det senare, nu ska vi anhängare först få lov att njuta av segerns sötma innan även vi riktar blickarna framåt på vad som komma skall.

Matchfakta:

FC Köln:
 Schwäbe – Ehizibue (66. Schmitz), Kilian, Hübers, Horn (60. Özcan) – Ljubicic, Hector, Schindler (76. Duda), Thielmann (100. Kainz) – Uth, Andersson (60. Modeste)

Hamburger SV: Heuer Fernandes – Heyer, Vuskovic, Schonlau, Muheim (111. Gyamerah) – Meffert, Reis, Kittel – Alidou (104.Kinsombi), Glatzel (116.Kaufmann), Wintzheimer (78.Jatta)

Mål: 0–1 Glatzel (92.), 1–1 Modeste (120.)

Straffläggning: Kinsombi mål, Özcan miss, Kittel miss, Modeste mål, Vuskovic mål, Ljubicic mål, Gyamerah mål, Duda mål, Schonlau mål, Kainz miss

Publik: 750

Domare: Daniel Schlager

Varningar: Hector (43.), Schindler (76.), Hübers (82.) / Reis (90.+3), Walter (100.), Schonlau (120.)

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-01-19 10:30:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV