Lagbanner
Inför Greuther Fürth: Hoppet fortfarande vid liv

Inför Greuther Fürth: Hoppet fortfarande vid liv

Tack vare tre viktiga poäng senast mot Jahn Regensburg lever hoppet fortfarande om en uppflyttning för HSV när man i afton ställs borta mot Greuther Fürth.

Härförleden ”öppnade jag upp mitt hjärta” och författade en krönika om hur eländigt det ofta känns att vara en trogen anhängare till HSV. Detta efter att jag på plats i Hamburg tvingades bevittna mitt älskade favoritlag åka på stryk av stadsrivalen St. Pauli.
 
Ett fåtal dagar därefter började de kolsvarta molnen på min himmel skingra sig och jag kände mig i någorlunda gott mod igen. Måhända berodde det på att jag kommit till insikt att det troligtvis inte blir någon uppflyttning att jubla över i maj, och sakteligen börjat acceptera det faktum för mig själv.
 
Den gångna helgen spenderade jag i Stockholm och matchen mot Jahn Regensburg såg jag tillsammans med en god vän till mig, som jag lärde känna och umgicks flitigt med under tiden vi båda var bosatta i Hamburg. Till skillnad från mig hade min kamrat ännu inte gett upp hoppet, men menade på att det var lite av en sista chans för spelarna att bevisa att man faktiskt har för avsikt att kämpa med näbbar och klor om en återkomst till Bundesliga.
 
Otroligt nog tog de också chansen och gick vinnande ur striden med uddamålet. Det var sannerligen ingen vidare övertygande seger, men väl tre oerhört viktiga poäng som innebär att hoppet fortfarande lever – även om jag vägrar kliva ombord på naivitetståget och tro att det här var den stora vändpunkten.
 
Härnäst väntar en ny kniven-mot-strupen-match då Greuther Fürth står för motståndet på bortaplan. ”Die Kleeblätter” har en minst sagt svängig säsong bakom sig, men är trots det med uppe i toppskiktet och nosar. På hemmaplan har man sett starkare ut än vad man gjort borta och det är något som oroar med tanke på HSV:s bedrövliga svit utanför Volksparkstadion. Inte mer än vid tre tillfällen har man vunnit på bortaplan, varav två av vinsterna kom i säsongens linda.
 
Nu är jag ingen större beundrare av statistik, men nog är det ren och skär fakta att HSV inte uppträder lika bra borta som man gör hemma. Således ställer jag mig högst tveksam till att man i kväll kommer lämna Nürnbergs utkanter med tre poäng i bagaget.
 
Två spelare som kommer kunna ställa till med oreda är en viss Branimir Hrgota tillsammans med sin norska kompanjon Håvard Nielsen. Duon har varit högst produktiva framåt i banan och Hrgota är med sina nio mål den som toppar den interna skytteligan. Övergången till Greuther Fürth har gjort honom gott då han där fått chansen att bevisa vad han går för, och nog får man säga att han tagit den.
 
En annan svensk som sedan i vintras håller till i Fürth är Felix Beijmo. Högerbacken tillhör fortfarande Werder Bremen, men lånades alltså återigen ut efter att hans sejour i Malmö var till ända.
Ett par namn som bör vara bekanta för den inbitne HSV-anhängaren är Julian Green och Mergim Mavraj, som båda har en bakgrund i Hamburg. Dock kommer ingen av dem medverka i kvällens batalj på grund av skador.
 
På tal om skador får Dieter Hecking klara sig utan Jordan Beyer, som förra helgen åkte på en hjärnskakning. När han är redo för att spela fotboll igen är i dagsläget oklart, men lyckligtvis är Jan Gyamerah tillbaka från sin långdragna skada och kan redan i kväll göra sin comeback då han för första gången sedan början av september åter är med i matchtruppen.
 
Det är väl knappast någon som lyckats undgå coronavirusets framfart i världen, vilket gjort att flertalet ligor valt att stoppa allt spel under de kommande veckorna. Något sådant beslut har ännu inte tagits i Tyskland, men jag skulle tro att det bara är en tidsfråga. Därmed räknar jag med att kvällens match blir den sista på ett bra tag – om den nu ens kommer spelas. Med tanke på att allt fler spelare och ledare har insjuknat förutsätter jag att ligorna kommer pausas senast i början av nästa vecka.

UPPDATERING: Matchen har ställts in med omedelbar verkan

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-03-13 09:45:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV