Lagbanner
Millerntor-Stadion, 2022-10-14 18:30

St. Pauli - Hamburger SV
3 - 0

Inför St. Pauli: Dags för säsongens första stadsderby

Inför St. Pauli: Dags för säsongens första stadsderby

Säsongens första stadsderby står för dörren och till skillnad från fjolårssäsongen är det vilt skilda världar som råder mellan antagonisterna HSV och St. Pauli.

Efter fem raka vinster nådde den imponerande sviten föregående helg sitt slut då HSV fick nöja sig med ett kryss hemma mot Kaiserslautern efter ett mycket dramatiskt och snöpligt slut på matchen.

Inför fullsatta läktare var det hemmalaget som såg piggast ut och tog rättvist ledningen genom målmaskinen Robert Glatzel. Med tio minuter kvar att spela dömde domaren straff till HSV och fram stegade Sonny Kittel med hopp om att få sätta dit sitt första mål för säsongen. Men den 29-årige kreatörens avslut var lika mediokert som hans självförtroende just nu är och Andreas Luthe kunde tämligen enkelt parera bollen.

I det efterföljande anfallet hände det som inte fick hända – Kaiserslautern kvitterade. Inom loppet av en minut gick alltså HSV från att ha chansen till att sätta spiken i kistan och säkra den sjätte raka segern till att tvingas acceptera att dela på poängen. Det var med andra ord inte direkt så att man jublade av glädje när domaren kort därefter satte pipan mot munnen och blåste för slutsignal.



Förhoppningsvis har spelarna kunnat skaka av sig besvikelsen och frustrationen då vi har en oerhört viktig match framför oss som kommer kräva fullt fokus från samtliga på planen. Det har nämligen blivit dags för säsongens första stadsderby.

I och med att sejouren i andraligan nu snart är inne på sitt femte år har mötena med St. Pauli blivit av allt större vikt och än mer infekterade. Tidigare var det knappt någon anhängare till HSV som på allvar brydde sig om stadens brunfärgade kloakgrannar, men under de senaste åren har rivaliteten växt sig allt större och det märks inte minst på stadens gator. Numera finns det vissa territorium du helst bör undvika beroende på var dina lagsympatier ligger om du inte vill riskera att åka illa ut. Så var det inte före degraderingen bortsett från områdena norr och söder om den ökända nöjesgatan Reeperbahn.

Men vi ska inte fastna för mycket i maktkampen som utspelar sig på Hamburgs gator, utan i stället fokusera på fotbollen.

Senast det begav sig antagonisterna emellan var i början av året då HSV vände underläge till seger hemma på ett tomt Volksparkstadion och tog därmed död på den negativa trenden då man dessförinnan inte vunnit någon av de fem senaste tillställningarna.

Nu hoppas vi givetvis på en favorit i repris och sett till hur klubbarna inlett den nuvarande säsongen är förutsättningarna goda.

Trots det förargliga poängtappet senast är det fortfarande HSV som toppar tabellen före Darmstadt och Paderborn som båda flåsar Tim Walter och hans manskap i nacken. Framför allt defensivt har det sett väldigt bra ut där lagkapten Sebastian Schonlau och Mario Vuskovic tillsammans med titanen Daniel Heuer Fernandes mellan stolparna har utmärkt sig på ett väldigt positivt vis. Extra bra har det sett ut på bortaplan där man så här långt vunnit samtliga matcher samtidigt som man gjort elva mål framåt och bara släppt in tre. Således är det faktiskt ganska glädjande att den kommande bataljen utspelar sig på Millerntor.

Ska vi då ta oss en titt på hur det sett ut för St. Pauli så måste vi blicka långt ner i tabellen innan vi hittar brunråttorna. Till skillnad från fjolårssäsongen där man under den här perioden var serieledare har det så här långt inte varit lika muntra miner hos ”Kiezkickers”. Efter vinsten i premiären hemma mot Nürnberg har det bara blivit ytterligare en trepoängare – och det mot nykomlingen Magdeburg i den fjärde omgången. På de senaste sju matcherna har man kryssat fyra gånger och förlorat resten där man senast fick se sig besegrade av Eintracht Braunschweig. Detta gör att man inför det stundande derbyt parkerar på fjortonde plats i tabellen med bara två respektive tre poäng ner till Greuther Fürth och Arminia Bielefeld på nedflyttningsplatserna.

Det råder alltså skilda världar mellan klubbarna när man nu på fredag kväll ska göra upp med varandra. Dock brukar sällan rådande formkurva vara någon pålitlig indikator inför derbyna i Hamburg då HSV vid flertalet tillfällen gått på pumpen trots att man på pappret varit det överlägset starkaste laget. Så för egen del tänker jag inte ta ut något i förskott.



När det kommer till startuppställningen verkar det som att Kittels förödande straffmiss gör att han förlorar sin startplats. I stället väntas Ransford-Yeboah Königsdörffer få chansen och jag kan inte direkt påstå att det är en förändring jag har något emot. Nog för att jag uppskattar Kittel, men han är en tvättäkta humörspelare och när det inte vill sig för honom är han mer eller mindre osynlig på planen. Då ser jag mycket hellre att Königsdörffer får chansen som i mina ögon är lagets mest spännande spelare i offensiv väg.

På förhand känns matchbilden väldigt oviss, men låt oss hoppas att det blir en sprudlande tillställning som bjuder på stor underhållning. För det kommer det med all sannolikhet göras på läktarna då Millerntor – som vanligt när det vankas stadsderbyn – är totalt utsåld.

Matchen startar klockan 18:30 och går att se på Viaplay.

Preliminär laguppställning: Heuer Fernandes – Heyer, Vuskovic, Schonlau, Muheim – Meffert – Reis, Benes – Jatta, Glatzel, Königsdörffer

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-10-13 14:30:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV