Lagbanner
LISTA: Aktiva profiler med ett förflutet i HSV

LISTA: Aktiva profiler med ett förflutet i HSV

Här är tio aktiva spelare som alla en gång i tiden representerade Hamburger SV.

Efter att återigen ha misslyckats ta steget tillbaka till Bundesliga väntar nu en femte säsong i andradivisionen för den forna storklubben HSV som aldrig verkar kunna få ordning på torpet oavsett vilka åtgärder som vidtas.

Som supporter är det därför enkelt att komma på sig själv med att drömma sig tillbaka i tiden till då vi åtminstone var en del av den tyska fotbollens finrum och hade spelare som fick en att hoppas på att vi var på väg mot en ljusare framtid.

Under ett av alla dessa tillfällen kom jag att tänka på vilka aktiva spelare som en gång i tiden representerade oss. Listan kan göras lång där vi bland annat hittar en svensk trio bestående av Marcus Berg, Albin Ekdal och Nabil Bahoui. Ingen av dem tar dock plats på den följande listan där undertecknad valt ut tio av de större profilerna med ett förflutet i Hamburg.

Heung-Min Son – Tottenham 
Sydkoreanen har de senaste åren tagit enorma kliv i sin utveckling och anses numera vara en av Premier Leagues bästa spelare i offensiv väg. Det börjar bli många år sedan nu, men det var faktiskt i Hamburg som Son fick sitt genombrott efter att klubben övertygat honom om att lämna hemlandet för att fortsätta sin fotbollsutbildning i HSV. Efter fem framgångsrika år såldes han till ligakonkurrenten Bayer Leverkusen och därefter till Tottenham där han snart spenderat hela sju år. 29-åringen har flera gånger uttryckt känslor för HSV och många fans drömmer om att en dag få se honom tillbaka på Volksparkstadion.

Hakan Calhanoglu – Inter 
Slå upp ”kontroversiell fotbollsspelare” i en ordbok och du får upp en bild på Calhanoglu. Trots att det nu i sommar är åtta år sedan han lämnade HSV är vi många som fortfarande får en dålig smak i munnen när vi nämner hans namn. Detta då han bröt sina löften om att vara klubben trogen för att med ohederliga metoder få till en övergång till Leverkusen. Efter tre säsonger där kuskade han vidare till Milan – som han inför den gångna säsongen lämnade som bosman för att i stället skriva på för ärkerivalen Inter. Så även om han har sina stunder på planen där han är helt fantastisk är människan Calhanoglu inte den mest hedersamma.

Jonathan Tah – Bayer Leverkusen 
Född och uppvuxen i Hamburg snappades Tah redan som trettonåring upp av HSV och ansågs länge vara en av våra största talanger när han snabbt avancerade i ungdomslagen. Plötsligt hade han gjort sin debut i Bundesliga och det dröjde inte lång tid innan han knipit en ordinarie plats i startelvan – vilket innebar att samtidigt som han spelade fotboll på den absolut högsta nivån gick han fortfarande i skolan. Men efter en rad tränarbyten blev han plötsligt förpassad till bänken med motiveringen att han behövde koncentrera sig på studierna och efter en obegriplig utlåning till Fortuna Düsseldorf säsongen därefter hade försvararen fått nog och begärde att få lämna för Leverkusen. Där har han hållit till de senaste sju åren samtidigt som han till och från varit en del av det tyska landslaget.



Filip Kostic – Eintracht Frankfurt 
Efter att HSV sommaren 2016 fått ta del av en rejäl pengapåse av den omdebatterade miljardären Klaus-Michael Kühne – ämnad för att rusta upp truppen – spenderades hela fjorton miljoner euro på Kostic. Serben blev i och med det klubbens kostsammaste nyförvärv genom tiderna och trots att han säsongen dessförinnan hade åkt ur Bundesliga med Stuttgart var förväntningarna på honom skyhöga. Föga förvånande fick han det inte att stämma och redan under sitt andra år i Hamburg slutade det återigen med en degradering för honom. Att följa med ner till andraligan var dock aldrig något alternativ och i stället flyttade han vidare till Eintracht Frankfurt, där han till slut blommat ut och blivit den skickliga och kompetenta spelaren han spåddes ha potential att bli.

Douglas Santos – Zenit Sankt Petersburg 
En annan spelare som under sommaren 2016 värvades in för en större slant var Santos. Vänsterbacken hade samma sommar varit med och vunnit OS-guld med sitt Brasilien och skulle nu för första gången testa sina vingar på europeisk mark. Som bekant slutade det två år senare med en ödesdiger nedflyttning, men till skillnad från Kostic valde brassen att bli klubben trogen med hopp om att sejouren i andraligan skulle bli ettårig. Så blev det dessvärre inte och under efterföljande sommar såldes han till Zenit Sankt Petersburg där han bland annat fått vara med om att vinna tre ligaguld och spela Champions League-fotboll.

Eric Maxim Choupo-Moting – Bayern München 
Sällan har en spelare med så begränsade kvaliteter en lika imponerande meritlista och ett lika välfyllt titelskåp som Choupo-Moting. Anfallaren fick en stor del av sin fotbollsutbildning i HSV, men ansågs aldrig vara tillräckligt bra för att på allvar slå sig in i seniorlaget och skeppades vidare till Mainz. Via Schalke och Stoke hamnade han sedan i PSG där han blev lagkamrat med bland andra Kylian Mbappé och Neymar. Sedan två år tillbaka är det i Bayern München som han håller hus och har under sin tid i de två storklubbarna samlat på sig nio olika titlar. Inte illa pinkat för en spelare som emellanåt verkar ha fötter gjorda i trä.

Kerem Demirbay – Bayer Leverkusen 
Hela episoden om Demirbays tid i Hamburg förkroppsligar allt som är och har varit galet med klubben under det senaste decenniet. När mittfältaren hämtades in från Dortmund beskrevs han som en talang utöver det vanliga och det verkade som att vi hade vaskat fram ett riktigt guldkorn. Svårare skador spolierade dock hans första säsong, men det hette att han skulle få chansen att visa upp sig under den efterföljande. Så blev det dock inte då klubben hastigt och lustigt fick för sig att låna ut honom till Kaiserslautern i andraligan. Där fick han det inte helt och hållet att stämma och lånades även säsongen efter den ut. Den här gången till Düsseldorf där succén inte lät vänta på sig. Väl tillbaka i HSV ansågs han fortfarande inte vara redo för Bundesliga och Demirbay var tydlig med att han ville lämna. Hoffenheim fick köpa loss honom till ett förmånligt pris och ett år senare hade han fått debutera i det tyska landslaget och ytterligare två år senare sålts vidare till Leverkusen för hela 32 miljoner euro.



Hee-chan Hwang – Wolverhampton 
Under sommarfönstrets sista dag slog HSV på den stora trumman då man lät presentera Hwang som det senaste nyförvärvet. Anfallaren hämtades in på lån från Salzburg och var tilltänkt som en rejäl förstärkning framåt i banan när klubben nu skulle försöka ta sig tillbaka till Bundesliga efter att säsongen dessförinnan degraderats. Det skulle dock snabbt visa sig att han inte hade särskilt mycket att tillföra och det var inte heller speciellt konstigt eftersom han var helt slutkörd efter att ha spelat VM och sedan direkt klivit in i den österrikiska ligasäsongen. Allt som allt blev det två mål och lika många framspelningar innan han tackade för sig. Därefter har det gått desto bättre för 26-åringen som efter en lyckosam utlåning till Wolverhampton nu köpts loss av den engelska föreningen.

Christian Nørgaard – Brentford 
Allt som allt blev det bara ett och ett halvt år i Hamburg för Nørgaard och inte så mycket som en minuts spel i Bundesliga innan han återvände till Danmark för spel med Bröndby. Där utvecklades han till en stabil spelare och fem år efter att han lämnat HSV såldes han till Fiorentina där han spenderade en säsong innan flyttlasset gick vidare till de brittiska öarna och närmare bestämt Brentford. Sedan tre år tillbaka är det där han håller till och har precis avslutat sin första säsong i Premier League som självskriven i startelvan.

Luca Waldschmidt – VfL Wolfsburg 
Även Waldschmidt värvades in under den där händelserika sommaren för sex år sedan då han anslöt från Eintracht Frankfurt. Men det skulle visa sig att anfallaren hade svårt att övertyga och under sina två säsonger i klubben blev det mestadels ett gäng resultatlösa inhopp innan han i samband med nedflyttningen såldes till Freiburg. Där tog karriären en ordentlig vändning och efter att ha tangerat Marcus Bergs målrekord i U21-EM 2019 – där Tyskland titulerades mästare – belönades han med en plats i det tyska landslaget. Året därpå såldes han till Benfica för femton miljoner euro och det är bara till att konstatera att HSV måste vara sämst i världen på att få ut det bästa av sina talanger.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-06-15 08:15:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV