Lagbanner
Volksparkstadion, 2023-04-21 18:30

Hamburger SV - St. Pauli

Stadsderbyt kan förändra livet för HSV
Det vankas stadsderby på Volkspark

Stadsderbyt kan förändra livet för HSV

Det är utan tvekan den största andradivisionsmatchen i världsfotbollen, en plats till Bundesliga står på spel, spänn fast säkerhetsbältet - stadsderbyt är här.

HSV ställs under fredagen mot St Pauli, ett derby genomsyrat av historia och tradition. Två klubbar som avskyr varandra, en rivalitet som bygger på klass, regionala och politiska klyftor. Under HSV:s tid i andraligan har stadsderbyn, för det mesta, varit stora besvikelser. Det har bara blivit två segrar på nio försök, ett facit som skvallrar om svaga psyken och torftiga insatser.

Undertecknad har under flera säsonger pratat om ”säsongsdefinierande derbyn”, den skrivelsen känns mer aktuell än någonsin. Skulle Hamburg lyckas att ta samtliga tre poäng har man chansen att skapa en stor lucka ner till både Düsseldorf och St Pauli. Det innebär att oron för att hamna utanför topp tre minskar drastiskt. Vid förlust, samtidigt som Düsseldorf vinner borta mot Nürnberg, är det helt plötsligt bara tre poäng ner till femteplatsen.

Hur är då statusen i HSV då? Jo, laget fortsätter att vara ojämna i prestationerna. Efter slakten hemma mot Hannover följde ett frustrerande nederlag mot Kaiserslautern. Frågan är nu hur Walter kommer att formera sitt lag. Meffert ådrog sig en skada under mötet med Kaiserslautern, men HSV hoppas att han ska vara tillgänglig under fredagen. Mortiz Heyer är tillbaka i träningen efter en förkylning, ska han ta en av ytterbacksplatserna? Med tanke på hur Muheim har spelat fotboll på sistone känns Heyer som det givna alternativet. Efter Kittels svaga prestation senast talar mycket för att Dompé kommer få chansen i elvan på nytt. Det är heller inte helt klart vem som tar platsen bredvid Reis på mittfältet, valet står mellan Bénés och Suhonen. Oavsett vad Walter väljer att göra är det av stor betydelse att det blir rätt

Vilka står då på andra sidan? St Pauli har kommit tillbaka från de döda. Innan vinteruppehållet låg klubben på en 15e plats i tabellen med 17 inspelade poäng, 1 poäng mer än Sandhausen som befann sig på jumboplatsen. Tränare, Timo Schultz fick lämna sitt uppdrag och in kom blott 30-åriga, Fabian Hürzeler. Visst har man sett ett och annat lyckat tränarbyte genom åren men jag undrar om inte det här tar priset. 10 raka segrar inledde Hürzeler med, 10 (!). St Pauli har gått fram som ett lokomotiv och tagit sig från 15e plats, upp till en 5e plats. Glädjande för oss som sympatiserar med laget från de nordvästra delarna av staden så föll Pauli, mycket oväntat, i senaste hemmamötet med Braunschweig. Istället för att komma till derbyt med 11 raka segrar i ryggen, blev det en röd plump i protokollet – tack och lov.

För att summera införrapporten, allt runt omkring spelar egentligen mindre roll, allt från skador, form till tabellplacering. När det vankas stadsderby är logiken oftast som bortblåst. 57 000 åskådare kommer att inta Volksparkstadion och förhoppningsvis blir det här sista derbyt mot St Pauli på väldigt länge. En seger kommer med största sannolikhet att innebära en injektion som gör att Hamburg äntligen tar steget tillbaka till Bundesliga, en seger kommer att förändra livet för HSV. Så plocka fram pannbenen, ta tre poäng och visa att ni är könige des nordens.

Förväntade startelvor:

HSV:
Heuer Fernandes - Heyer, David, Schonlau, Katterbach - Meffert - Reis, Benes - Jatta, Glatzel, Dompé

St Pauli:
Vasilj - Medic, Smith, Mets - Saliakas, Irvine, Hartel, Paqarada - Metcalfe, Daschner, Afolayan

TV: Återblick till senaste årens Hamburgderbyn
 

Samuel Zurawski2023-04-20 18:05:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV