Lagbanner
Vad kommer hända med poängkungen?

Vad kommer hända med poängkungen?

Enligt samstämmiga uppgifter har poängkungen Sonny Kittel beslutat sig för att lämna HSV i sommar. Frågan är dock om vi ska tro på ryktena?

Vi är nog många som anser det vara skönt med ett uppehåll från ligafotbollen efter den minst sagt snöpliga avslutningen på den gångna säsongen där HSV efter ett rejält bottennapp i returmötet med Hertha Berlin gick miste om en uppflyttning till Bundesliga.

I stället väntar nu en femte säsong i andraligan och det är snart så att man börjar tro på att det faktiskt vilar en förbannelse över föreningen. För oavsett hur många spelare, tränare och styrelsemedlemmar som avverkas slutar det alltid på samma bedrövliga vis.

Men oavsett hur eländigt allt känns går det inte att bortse från det faktum att den nya säsongen sparkas i gång om exakt fem veckors tid. Vilka vi kommer ställas mot i premiären kommer vi få reda på först nästa fredag då spelschemat för säsongen offentliggörs.

Arbetet inför den kommande säsongen pågår just nu för fullt inne i Volksparkstadions katakomber där den sportsliga ledningen filar på vilka spelare tränare Tim Walter kommer ha till sitt förfogande. För truppen är i stort behov av att spetsas till och det räcker inte med de två nyförvärv vi redan fått se i form av reservmålvakten Matheo Raab från Kaiserslautern och yttern Filip Bibija från Ingolstadt. Mer måste till om vi ska kunna vara med i toppen och utmana även om konkurrensen inte väntas bli lika hård som under den senaste säsongen.

Speciellt om ryktena stämmer om att vår poängkung beslutat sig för att lämna.

Med nummer tio på ryggen och alltid lite extra påhejad av supportrarna har vi under de senaste tre säsongerna vant oss vid att Sonny Kittel skördat poäng på löpande band då han både skrivit in sig själv i målprotokollet och spelat fram sina lagkamrater.
Under den gångna säsongen noterades han för nio fullträffar och hela sexton assist – vilket gjorde honom till ligans främsta framspelare.

Samtidigt tror jag inte jag är ensam om att vid flera tillfällen ha anmärkt på att Kittel haft en tendens att falla ur matchbilden eller till och med varit totalt osynlig. För det går inte att blunda för att han är en klassisk humörspelare som antingen är bäst på plan eller fullkomligt oduglig. Det är ytterst sällan som hans prestationer kan benämnas som medelmåttiga.

Hans poängsnitt talar dock för sig självt och jag skulle vilja påstå att han under sin tid i klubben varit vår bästa spelare i offensiv väg sett till hela perioden. För det finns ingen annan spelare som varit i närheten av att ha noterats för sextio poäng inom loppet av tre säsonger.



Att han nu kan ha gjort sitt sista framträdande för oss känns således allt annat än bra. Det är samtidigt inte svårt att förstå att han tröttnat på den eviga misären och nu vill testa sina vingar någon annanstans än i Hamburg då han nästa år fyller trettio.

Om man ska tro på vad tabloiderna Hamburger Morgenpost och Bild skriver så är det utomlands Kittel vill, utan att nämna tänkbara destinationer. Men med bara ett år kvar på kontraktet med HSV finns det med största säkerhet ett flertal klubbar som är beredda att betala en miljon euro – eller vad han kan tänkas kosta – för att få loss honom.

Kittels sorti vore naturligtvis ett oerhört tungt avbräck för offensiven och även om jag anser Jonas Boldt vara skicklig på att vaska fram guldkorn har jag svårt för att tro att han kommer lyckas finna en fullduglig ersättare under sommarens övergångsfönster. Spelfördelare av Kittels klass växer helt enkelt inte på träd.

Det ska dock sägas att det fortfarande finns hopp om att vi får se Kittel förlänga sitt kontrakt. För bara ett par veckor sedan var både Hamburger Morgenpost och Bild eniga om att målsprutan Robert Glatzel bestämt sig för att han ville lämna HSV, men bara några dagar senare hade anfallaren i stället undertecknat ett nytt avtal med klubben.

Så även om mycket talar för att Kittel och HSV inom kort är ett avslutat kapitel finns det ingen anledning att gräva ner sig fullständigt. För än är det sista ordet inte sagt.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-06-10 17:15:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV