2019-05-18 15:30

Werder Bremen - RB Leipzig

Inför Bundesligas sista omgång
Ska Ludwig Augustinsson och Sebastian Langkamp få spela Europakval med Werder krävs en seger mot RB Leipzig och poängtapp för både Wolfsburg och Hoffenheim.

Inför Bundesligas sista omgång

Ska Werder greppa halmstrået som leder till Europa?

En omgång återstår av Bundesliga 2018/19. Werder Bremen genomförde en ambitiös upprustning av truppen inför säsongen. Davy Klaassen, Claudio Pizarro, Yuya Osako, Martin Harnik var några av de namn som gjorde flytten till Bremen, Osterdeich och Weserstadion under sommaren 2018. Målsättningen var tydlig, både internt och utåt: Werder Bremen skulle åter spela Europeisk fotboll sommaren 2019.

Med en omgång kvar av säsongen ser de fyrfaldiga tyska mästarna ut att misslyckas med att uppnå sitt mål. Med förlusterna mot FC Bayern och Fortuna Düsseldorf gick topp 7-prognosen från god till medioker till usel. Sjunde plats byttes mot nionde, och nu är det två pinnar upp till målsättningen med tre kvar att spela om. Just sjunde plats ger kval till Europa League, och klart är att Werder bli sjua, åtta eller nia. Här är förutsättningarna:

Tabellen:
7. Wolfsburg 52p, +5   
8. Hoffenheim 51p, +20
9. Bremen 50p, +8

De avslutande matcherna:
Wolfsburg: Augsburg hemma
Hoffenheim: Mainz hemma
Bremen: RB Leipzig hemma

För att Werder ska klättra till sjunde plats krävs följande:
Werder Bremen måste vinna över RB Leipzig.
Hoffenheim måste tappa poäng mot Mainz.
Wolfsburg måste tappa poäng mot Augsburg.

Enkelt egentligen. Werder måste vinna, de övriga måste tappa. Samtidigt. Det är verkligen ett halmstrå Werder greppar efter just nu. På pappret bör Wolfsburg och Hoffenheim vinna sina respektive matcher, medan Bremen är det lag mest sannolikt att tappa poäng. Men så länge dörren till den där kvalplatsen står och gläntar ens minsta lilla kommer Bremen inte att ge sig. Suget efter Europa är starkt i norra Tyskland. Dessutom bör viljan att avsluta med en seger inför en fullsatt hemmaarena vara en stark drivkraft. Sannolikt är att Werder gör jobbet, mindre sannolikt är att både Wolfsburg och Hoffenheim skulle lyckas lägga krokben för sig själva i det här läget. Slå Leipzig och sedan hoppas på ett smärre underverk är vad som gäller på Weserstadion imorgon.

Werder Bremen - RB Leipzig
Lördag 18 maj, 15:30
Weserstadion
Matchen sänds på Viaplay.

Ludvig Sandahl2019-05-17 11:49:51
Author

Fler artiklar om Werder Bremen