Inför BVB Dortmund - VfB

Inför BVB Dortmund - VfB

Då tar vi oss till mäktiga Westfalenstadion, eller Signal Iduna Arena. Normalt sett med fantastiska "gelbe Wand", men denna gång.. väldigt tom. Jag såg 2006 matchen Schweiz-Togo under VM2006 i arenan. Då var det ingen "gelbe Wand" utan då var hela arenan nedlusad av "hup-hup Schwyz" och rött,rött, rött. 
Nu kommer bortastarka VfB på en meriterande åttondeplats till staden i Ruhrområdet. Jag har varit i stadskärnan några gånger, besökt julmarknaden, druckit öl innanför Burg/Ostwall och haft det riktigt trevligt. 
Borussia Dortmund har ångat på i ligan, ligger fyra med häng på täten, men har en form som varit dalande de senaste fem matcherna. VfB har inte förlorat på bortaplan ännu, så detta kommer att bli en intressant match att följa. 
Några enklare förutsättningar

Det har spelats exakt 100 matcher mellan BVB ioch VfB i Bundesliga och det är riktigt jämnt. VfB har dock "faktiskt" övertaget med 39 segrar mot 37 för hemmalaget. 169-194 i målskillnad. Vi får dock ta oss tillbaka till 4 Februari 2007 för att hitta en seger för VfB. Gomez nickade in Ludovic Magnins inlägg, Det brukar bli mycket mål mellan lagen och det lär fortsätta, De senaste matcherna i Dortmund har slutat 3-1, 3-0, 4-1,2-2 och 6-1 till hemmalaget, 

Borussia Dortmund
Det är väl som för många.
Hade man inte hittat sitt favoritlag i Tyskland tidigare, så hade nog Borussia Dortmund varit ett givet val. Det är svårt att inte dras med i fanclubens stora äventyr. Det enda som hade hindrat mig hade varit "You'll never walk alone". Avskyr man LIverpool, så hade jag aldrig kunnat stå och vråla det på en arena. Det finns naturligtvis inte. Inte ens förhandlingsbart. Det solkar ned denna fantastiska klubb något. Men det är mycket man gillar med den och när man ser ungdomsorganisationen så kan man bara lyfta på mössan. Alla dessa unga spelare som kommer fram, de plockar in och ger chansen, Bara i år kan man räkna till nästan tio stycken som är 22 och yngre. Haaland, Moukoko, Bellingham, Reyna, Zagadou, Reyna, Reinier, Passlack och Morey. Det är enastående och de kommer ju med klass också, 

Men det har inte riktigt gått som på räls för Schwatzgelb. Oavgjort mot Frankfurt, förluster mot Köln och Bayern har lagt ett onödigt tryck på dem och mera poäng som försvinner nu kan göra att det springer iväg med ett större gap till toppen än förväntat, så det finns visst tryck på hemmalaget att prestera för att haka på de flyende bayrarna och Leverkusen,
Inte är det bättre heller när en del spelare saknas. Hummels och Hazard är stora frågetecken. Akanji, Meunier, Haaland, Dahoud, Schmelzer, Delaney verkar alla saknas. Guerreiro kan möjligen återkomma till matchen.Laget är ändå starkt och väldigt intressant med Can-Hummels(om han spelar) och Zagadou som en mycket stark trebackslinje. Bellingham, Sanco och Reyna ger en ungdomlig touch och Marco Reus levererar för det mesta. Man skall inte glömma bort att BVB börjar bli rätt slitna. Till skillnad från VfB har man spelat sex matcher i gruppspelet i Champions League. Man har förflytta sig från Tyskland till Sankt Petersburg, Rom och Brügge med allt vad logistik, extra matchande och omställningar innebär. Därtill har större delen av laget varit inblandade i landslagsspel, Det tar på krafterna,

Bürki - Can, Hummels, Zagadou - Passlack, Witsel, Bellingham, N. Schulz - Sancho, Reyna - Reus

VfB Stuttgart
Till skillnad mot hemmalaget så har VfB kunnat träna lugnt hemma. Spelarna som varit skadade har återkommit och Matarazzo har kunnat se på hur spelare som Didavi och Gonzales återkommit till truppen. 
VfB kommer med en aura av respekt omkring sig, Matarazzos lag presade Bayern länge hemma, har inte förlorat på bortaplan nu och har visat upp mängder av möjligheter till avslut. Motorcentraken med japanen Endo, den nyvaknade Mangala och Castro har varit lysande. Det springs, det jagas, det tacklas oich det vinns bollar. Längst bak har Gregor Kobel varit lysande och han har ju en match-i.matchen med sin schweiziske kollega Bürki. 
Mot BVB saknas Castro efter ett femte gult kort och Matarazzo har flaggat för att varken Didavi eller Gonzales blir klara i tid, men de kan möjligen dyka upp på bänken. Just Nico Gonzales erbjuder något extra. Phillip Förster är trolig ersättare för Castro just nu. Jag flaggar också för de två flinka unga fransmännen Silas Wamangituka och Tanguy Coulibaly som är snabba, starka och offensiva. . 

Kobel - Mavropanos, Anton, Kempf, Sosa - W. Endo, Mangala - Wamangituka, P. Förster, Coulibaly - Kalajdzic

Match i Dortmund lördag 15:30. 

Magnus Falk2020-12-11 16:55:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart