Inför Club Nürnberg - VfB (kvartsfinal DFB-POkal)

Inför Club Nürnberg - VfB (kvartsfinal DFB-POkal)

Sedan legendariske Volker Finke lämnade SC Freiburg 1991 har den klubben haft fyra tränare. Med Sebastian Hoeness har katastrofklubben VfB Stuttgart den fjärde tränaren denna säsong. 
Förvisso heter klubben Verein für Bewegung, men måste man ta det så bokstavligt. 
Den i München födde och i Stuttgart uppvuxne Hoeness har knappt fått på sig tränartröjan innan den första matchen väntar. En värdemätare direkt då VfB skall till 1.Fc Nürnberg för kvartsfinal i DFB-Pokal.
Blir det massia ändringar i lagbygget? Jag undrar. Men samtidigt nehövs ju något göras och min gissnung är att vi ser en tillbakagång till något liknande Matarazzo med två Wingbacks som opererar på kanterna. Det finns mittbacksval i form av Ito-Mavropanos-Zagadou-Anton, men det finns också en möjlighet att flytta fram Anton i planen till en defensiv mittfältsposition, där han spelade under hela sin tid i Hannover 96. Jag skulle jättegärna se honom där med Endo som hjälpankare och låta Haraguchi och Vagnoman ta hand om kanterna. Sedan finns det en offensiv att ta hand om och då blir det svårare, men kanske har en viktig sak löst sig - Serhou Guirassy är tillbaka efter skada och borde starta på topp. Skall vi gissa att Silas och Tiago Tomás alt Gil Dias tar kanterna och CHris Führich går centralt? 

Detta är nog den uppställning jag skulle lansera för att få både stabilitet, snabba Wing-backs, kontringsspelare i Silas och portugiserna samt en straffområdesspelare i Guirassy.

När det gäller 1.FC Nürnberg, så pratar vi som alltid fotbollsadel. "Club" är en maktfaktor historiskt i sporten och har nio tyska mästartitlar. Fem av dem kom på 1920-talet och detta mycket tack vare ungersk influens genom tränare och spelare. 1968 tog laget senaste mästartiteln och året efter ramlade man ur den högsta divisionen. Helt obegripligt egentligen. Efter den ligasegern har man åkt en hel del upp och ned. Under tiden 1978-1995 var man i princip i högsta ligan hela tiden och jag såg själv VfB- Nürnberg i Stuttgart 1992. 2-0 efter två rökare av Mathias Sammer. Efter detta har de åkt upp och ned ur divisionerna och senast de var i Bundesliga var 2018/19.
Årets Club ligger på en 12e plats och tränas av Dieter Hecking, som ersatt Markus Wienzierl. Denne i sin tur ersatte Klauss, så vi pratar om ett lag i ungefär samma fritt-fall-läge som VfB. Hecking är en tränare som alltid har idéer och kan få ihop ett spelande lag. 

2007 vann Nürnberg DFB-Pokal. Vinst mot VfB Stuttgart efter Jan Kristiansens vådaskott som gick över Timo Hildebrand.

Hos Nürnberg bör man hålla lite koll på danske Möller Daehli och schweizaren Kwadwo Duah. Den sistnämnde har gjort åtta mål för Club i ligan. En annan är rutinerade Johannes Geis med bakgrund i bland annat Köln. Han har nätat mot VfB förut. 
Laget:
Vindahl - Gyamerah, F. Hübner, Schindler, Brown - Geis - Castrop, Möller Daehli, Tempelmann, Nürnberger - Duah

Magnus Falk2023-04-04 20:22:13
Author

Fler artiklar om Stuttgart