Inför: Der schwäbische derby - Augsburg-VfB

Imorgon sätter sig VfB på bussen vid Bad Cannstatt, tar B10 söderut mot Plochingen, svänger ned mot Wendlingen för att åka på Autobahn 8 mot München. Man lämnar det som i folkmunn är Schwaben, dvs Baden-Württemberg och delarna runt Stuttgart och på vägen mot München så stannar man till i dey bayerska Schwaben och dess huvudstad Augsburg. Detta är ett Schwaben-derby. Det enda i den tyska fotbollen för när VfB möter Freiburg eller Hoffenheim, så ikläder dessa lag sig den badiska flaggan. Väldigt viktigt i denna del av Tyskland. Motståndet mellan Baden och Württemberg är gammalt och trots sammanslagningen av staterna efter kriget så finns det en genuin ovilja mellan Freiburg, Karlsruhe, Baden-Baden, Pforzheim och upp mot Kraichgau och Hoffenheim mot det stora starka industriella Württemberg och det starka Schwaben. Däri också VfB Stuttgart. Är det därför VfB känner en gemensamhet med FC Augsburg? Jo, troligen. Det är tiotalet mil mellan städerna och trots att det är två olika Bundesländer, så tillhör Augsburg "Bezirk Schwaben" inom Freistaat Bayern. Däremot är inte språket lika tydligt schwäbisch som i Stuttgart. Det kommer lite av att Augsburg är en kraftig universitetsstad och lite likt skillnaden i dialekt mellan Malmö och Lund, så har Augsburg fått en kraftig strimma av Hochdeutsch i sitt språk. 

VfB har klassiskt haft problem i Augsburg och senast blev det 4-1 till Fc Augsburg. Men varken formkurva eller skadesituationen talar för hemmalaget denna gång. gossarna från "die Fuggerstadt" kommer med fem matcher utan seger och skador på ett halvdussin spelare, medan VfB kommer med en eforisk sista-minuten-kvittering mot Dortmund och känns som ett lag med skapligt mycket matjord i fickorna. Detta är en verklig sex-poängsmatch. Seger för Augsburg och de kan nog betrakta sig som klara för nästa års Bundesliga. Förlust innebär att VfB är två poäng efter dem och jakten börjar på riktigt. 

Något om lagen
Augsburg
Laget tränas av unge Enrico Maasen som normalt sett går på 3-4-3, men troligtvis på grund av de senaste resultaten och en del skador kommer att spela med en fyrbackslinje. Laget har haft skador på backen Dorsch och målvakten Gikiewicz. Holländaren Gouweelouw och den snabbe André Hahn saknas definitivt. Därtill kan det vara så att den ack-så-viktige Mergim Berisha också saknas, då han är sliten och småskadad. 
Men laget har ändå gott om klass i laget. Här finns Felix Udokhai och den forne talengen Rexhbecaj, Arne Maier och bosniern Demirovic. Den sistnämnde med sju mål. 
Laget
Koubek - Gumny, M. Bauer, Uduokhai, Pedersen - Engels, Rexhbecaj - Maier, Vargas - Beljo, Demirovic
 

VfB 
Hoeness saknar Mavropanos efter de dubbla gula, men lär stoppa in Zagadou med Ito och Anton. Borta är även Nicolas Nartey, men för honom bvar nog bara en bänkplats möjliog ändå. Hoeness har pratat om att bevara"momentum" och "ta en match i taget". Han vill se ett lag som sitter ihop, lagdel för lagdel och där man tar kampen på mitten. Återigen blir centrala mittfältet med Karazor-Ito centralt och de båda "wingbacks" Vagnoman och Borna Sosa väldigt viktiga. Slitvargarna Millot och Führich på det offensiva mittfältet kommer att ha rollen att röra om, ta upp och behålla bollen och tillse att man matar Guirassy med bollar i mitten. 

Laget
Bredlow - Anton, Zagadou, Ito - Vagnoman, W. Endo, Karazor, Sosa - Millot, Führich - Guirassy

Match imorgon. 

Magnus Falk2023-04-20 21:41:26
Author

Fler artiklar om Stuttgart