Inför RB Leipzig - VfB Stuttgart

Wir sind Leipzig
Rasenballsport Leipzig
Rot-Weiß sind uns're Farben
Wir werden niemals untergeh'n 


Någonstans i de sächsiska skogarna har det skapats en kultur. Hemsidan säger 62 stycken fanclubs och närmare 20000 fans. Jag vet inte, men kanske så. Rasenballsport Leipzig eller RedBull Leipzig som de kallas har på kort tid blivit en kraft i tysk och Europas fotboll. Från att vara SSV Markränstädt 2009 i femte divisionen så landade RB Leipzig i Bundesliga 2016-17. En fantastisk resa genom seriesystemet, naturligtvis dopat med pengar, en del köpta stjärnor på vägen och en stor röst i Tyskland som ville ha bort denna "fake-club". Ångesten var stor i landet när RedBull-koncernen marscherade in med pengar och man befarade ett nytt "PSG" , "Chelsea" eller "ManCity", då de skulle lägga miljarder på stora stjärnor. Men klubben har inte gått den klassiska uppenbara vägen, utan spenderat en massa pengar på att verkligen bygga upp klubben, skapa en mycket framgångsrik akademi, bra ekonomi, satsa på värvning av talanger för utbildning och tränare med kvalitet. Gamle schwaben och Backnang-bon Ralf Rangnick förde laget framåt, Han lämnade över till Hasenhüttl, Nagelsmann och numera amerikanen Jesse Marsch. Laget har etablerat sig i toppen av Bundesliga med topp-tre-placeringar och det är detta lag som VfB Stuttgart skall ställas emot imorgon. 

Efter 5-1 mot Fürth har staden Stuttgart varit nära himmelriket. Ett fantastiskt läge och en euforisk stämning. Trots flertalet spelare borta av olika anledningar, en Endo som var jetlaggad och en ny målvakt..Ändå - säkra 5-1 på nykomlingen Fürth och Matarazzos spel hyllades och det positiva spelet med 6-0 i cupen och 5-1 i ligan ses som väldiigt spännande. Nu möter man  en nemesis i ligan. Sex matcher har man spelat mot laget från RB Leipzig - en oavgjort och fem förluster. 9-1 i mål för Leipzig. Steven Zuber har gjort enda målet för VfB och det på straff. 

Nu åker VfB till staden Leipzig. Red Bull Arena - 42000 åskådare och det brukar vara bra liv på arenan. En liten koll på förutsättningarna

RB Leipzig
Jesse Marsch är amerikanen som skall leda RB Leipzig in i framtiden. Han kommer som så många andra via RB Salzburg, där han enkelt plockat två titlar. Men han inledde sin tid i Leipzig med förlust mot FSV Mainz och naturligtvis måste han nu ta poäng mot VfB Stuttgart om det inte skall bli en massa frågetecken. Efter matchen sade Marsch "They defended well - you have to say - and we didn’t find enough room with the ball. We didn’t have enough tempo and didn’t create enough". 
Mot VfB kommer Marsch att ändra lite. Här räknar man med att Sabitzer, Laimer och Klostermann dyker upp i laget. Samtidigt är Dani Olmo, Halstenberg och Henrichs borta. RB Leipzig kan ta med Yussuf Poulsen från start denna gång också och laget blir starkt. De har fått ungraren Szobolszai och portugisen André Silva som stora värvningar detta år.Tagit in ynglingar som Gvardiol, Simakan, Clark och Brobbey. Samtidigt har de tappat Upamecano och Konaté. 

Troligt lag: 
Gulacsi - Klostermann, Orban, Simakan, Angelino - Sabitzer, Laimer - Forsberg, A. Haidara, Nkunku - Silva

VfB Stuttgart
Matarazzo har begåvats med möjligheten att spela med både Coulibaly och Kalajdzic, då de är åter efter Corona. Samtidigt försvann Karazor med skada och står tiillsammans med Cissé, Silas, Ahamada och Mangala utanför laget. Till det saknas Nartey på grund av Corona. Men matchen mot Leipzig är väldigt viktig. Detta trots att det ändå bara är andra matchen. Matarazzo har en intressant uppgift att ta sig an och jag tror inte han ändrar massor på laget från Fürth. Enda möjligheten kan vara att Klement får vila. Didavi kan vara en startspelare här. Det talas om detta. På bänken sitter troligtvis nye fransmannen Enzo Millot. Intressant att se om han får speltid. 

Laget:
F. Müller - Mavropanos, Anton, Kempf - W. Endo, Sosa - Massimo, Klement - P. Förster, Klimowicz - Al Ghaddioui

Match imorgon.
 

Magnus Falk2021-08-19 21:30:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart