Inför Union Berlin - VfB

Inför Union Berlin - VfB

"Arjen Robben till 1.Fc Union". 
Så skrev klubbens VD på hemsidan. Sedan såg man att det vad 1 April.Men lite kul ändå. 1.Union Berlin är en rätt kul och spännande klubb. Jag är nog rätt övertygad om att man hade haft denna klubb som favoritklubb om nu inte VfB hade funnits. Underskattad, uträknad, utskrattad och samtidigt rebellisk, kulturell och historisk. Å vilken säsong laget gör. Just nu en sjunde plats och 40 poäng. Ifjol blev man elva på sin första säsong i Bundesliga och detta ser väldigt spännande ut. 14 poäng mer än "storebror" från väst och hade Stadion an der alten Försterei tagit emot folk, så hade den varit fullsatt. Ordentligt.
Nina Hagen sjunger om "Eiserne Union" och folket från östra delen, kampen, viljan och önskan och kultyuren är extremt påtaglig i området kring Köpenick. Bara att vara där och gå längs Spree gör att man direkt kastas in i Berlins historia. Här slogs Jaxa von Köpernick från Sprevanerna med Albbrekt Björnen från Hevellanerna. Folkslagen gav namn till Spree och Havel, Berlins två livsådror och här finns 1100-tals slottet Schloss Köpenick och Stadion an der alten Försterei. En av ligans minsta arenor med 22000 personer och till skillnad från mpnga nya arenor relativt öppen. Tre delar av läktaren ligger relativt öppet och nör man väl tar sig in så väntar Berliner Pilsner på dig och en magisk hemmapubik som sätter röd färg på läktaren. "Eiserne Union" får pulsen att rusa och som allra mest var det 2001 när Nina Hagen leddes ut på Olympiastadion - i något skick - och sjöng just "Eiserne Union" på den cupfinalen som fortfarande är klubbens största triumf. 

VfB
Imorgon går VfB ut på denna arena. Förvisso tom, men så härligt beläget längs med Spree och på det sättet ganska likt Mercedes-Benz-Arenas position längs Neckar. Det är 40p mot 39p. Det sägs att man skall nå 40p för att klara kontraktet, men VfB har sedan länge klarat av det målet. Det är 13 poäng ned kvalstrecket. 6 matcher kvar och sex-sju lag emellan. Läget är klart naturligtvis. Men Matarazzo vill ju gärna se att det magiska strecket nås,så att klubben kan pusta ut. På riktigt. 
Oavgjort senast. Enda matchen mellan lagen någonsin i Bundesliga. Totalt sett är det fem matcher. Fyra oavgjorda och en seger för VfB. Senast spelade VfB mot BVB och förlorade med 2-3 efter ett tappert spel. Union Berlin fick 1-1 mot mäktiga FC Bayern efter sen kvittering. Om man kort tittar på lagen så kommer VfB med skador på Orel Mangala, Silas Wamangituka, Nico Gonzales och Gonzalo Castro. Till det en kapten Kempf som är avstängd. Detta är ju lätt svårt att förkrafta kanske, men samtidigt har VfB en förhållandevis bred trupp och borde kunna ersätta med spelare som Karazor eller Ahamada centralt för Mangala å Kempf. Didavi, Klimowicz, Coulibaly, Massimo eller Cissé framåt. Normalt sett borde även Al Ghaddioui kunna vara en variant, men även han är skadad. 
Laget.
Kobel - Mavropanos, Karazor, Anton - W. Endo, Sosa - Castro - Coulibaly - P. Förster, Didavi - Kalajdzic

Union Berlin
Laget från "an der alten Försterei" har ingen vidare form. Tio spelade matcher, 2 segrar. Tre raka utan vinst, men oavgjort mot Bayern senast var mycket starkt.Schweizaren Urs Fischer har fått ihop ett kompakt spelande lag där fyrbackslinjen med Marvin Friedrich och Robin Knoche centralt håller ihop Trimmel och Lenz på kanterna. Hög press på försvararna, snabb omställning från mitten och kanterna och därtill en aktiv och stark fasta situationer, där Marvin Friedrich är stark på huvudet. Centralt vinner Andrich massor av boll och framåt finns det en japansk Endo som är mycket intressant. Keita Endo kom till klubben i höstas; har stor rörlighet och i samma mylla som Shinji Kagawa. Väldigt intressant spelare. Max Kruse finns längst fram som en joker och gör sina mål på sedvanligt sätt. 10 mål i år. Norrmannen Ingvartsen och kroaten Musa snurrar längst fram också. Även f.d VfBaren Leon Dajaku, som gick till Bayern för att utvecklas, har nu hamnat i Union Berlin, men har knappt fått speltid. På bänken Christian Gentner, som vi alla känner väl.
Laget
Luthe - Trimmel, Friedrich, Knoche, C. Lenz - Prömel, Andrich - Ingvartsen, K. Endo - Kruse - Musa

Magnus Falk2021-04-16 17:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart