Inför VfB - Dortmund

För nästan exakt 30 år sedan satt jag på läktaren och såg en fantastisk match. 
Då hette arenan Neckarstadion, men på planen löpte VfB Stuttgart och Borussia Dortmund. Det var VfBs gyllens resa mot titeln 1992 med storlaget innehållande Fritz Walter, Maurizio Gaudino, Guido Buchwald, Sloodan Dubajic, Günter Schäfer med flera och ett BVB med bland annat Flemmin Poulsen, Chapuisat och Thomas Helmer. Det blev 4-2 denna dag i en fantastisk match som pekade ut vägen mot den titel de senare säkrade i sista minuterna mot Bayer Leverkusen borta. 
När det fantastiska BVB Dortmund dyker upp imorgon i Schwabens metropol är läget annorlunda. Edin Terzics svartgula kämpar om titeln och Hoeness VfB kämpat för livet för att undvika nedflyttning. 
Men det finns en hel del som talar för att det kan bli en mycket spännande match ändå. Ett för-livet-spelande-VfB mot titeltörstande-BvB. 

Jag sneglar på förutsättningarna
VfB Stuttgart
Sebastian Hoeness har fått en drömstart i Schwaben. Två matcher- två segrar. Senast mot VfL Bochum så spräcktes en 18 månader lång trend som innebar att man inte vunnit på bortaplan och om det fanns ett späke på läktaren, så blev detta tunnlat. Det sjuder av optimism och framtidstro i VfB efter Labbadias mycket häpnadsväckande och på gränsen till destruktiva tid i klubben. Den nye tränaren har klivit rakt in på träningsplanen med idéer och har återgått till ett grund-tänk med tre-backslinje och två starka Wing-backs. Det finns ett förtroende för spelarna och en spelare som Waldemar Anton måste känna en oerhört större säkerhet igen- när han nu står som central mittback i en trebackslinje och slipper oklara direktiv som högerback. 
Vill Hoeness spela en 3-5-2 mot Dortmund också eller finns en möjlighet att ställa om? Hoeness är känd för taktiska manövrar och nog kan det komma en ändring eller två. Om man tror på hög press från VfB kommer han att behöva omställningsspelare och då finns Silas tillgänglig efter sjukdom och han kan utmana och röra runt i ett Dortmund-försvar. 
Men troligt lag- samma som mot Bochum. 
Bredlow - Mavropanos, Anton, Ito - Vagnoman, Karazor, W. Endo, Sosa - Millot, Führich - Guirassy

Dortmund
Efter förluster mot Bayern och Leipzig, så slog man Union Berlin och hakar på Bayern München med två poäng bakom, Edin Terzic behövde e reaktion efter den fantasilösa insatsen mot bland annat Bayern München, där de två sista målen var verkligen viktiga för att inte dra ett åtlöjes tecken över klubben. VfB Stuttgart är ingen önskemotståndare trots 5-0 hemma i höstas. Senast man förlorade i Stuttgart var 2017. 
Terzic saknar Schlotterbeck och troligtvis Nicklas Süle. Emre Cam sades på pressreleasen som en trolig lösning. En fantastisk offensiv med Malen-Adeyemi-Moukoko och Bellingham- detta för VfB jobba med. 

Kobel - Ryerson, Can, Hummels, Guerreiro - Özcan - Bellingham, Brandt - Malen, Adeyemi - Moukoko

Magnus Falk2023-04-14 10:49:59
Author

Fler artiklar om Stuttgart