Inför VfB - Hoffenheim

Inför VfB - Hoffenheim

Det är dags för derby igen.
Minnesgoda vet att det stora slaget i Baden-Württemberg är mellan VfB och Karlsruhe. Där råder het stämnibng, slagsmål, riktigt otäcka scener och rent hat. Det handlar om Baden mot Württemberg, småstad mot Landeshauptstadt. Denna gång förflyttar vi kampen mellan gott och ont till matchen VfB mot TSG 1899 Hoffenheim
Jo, det är ett derby. Ett Baden-Württemberg-derby. Hoffenheim kommer från den alldeles nordligaste delen av delstaten och kallar sig rättmätigt för badensare. 
Men innan jag ger mig in på matchen, låt mig reda ut begreppet Hoffenheim åt er. 

Hoffenheim är en liten ort. Många menar att staden inte ens finns. Jo, den finns. 3000 invånare i den lilla orten som ligger norr om staden  Sinsheim, som möjligen är mer känt. Har man traskat motorvägen A6 från Heidelberg mot München så passerar man Sinsheim. Här finns bland annat ett stort teknikmuseum som man ser längs med motorvägen och vrider man på huvudet då så ser man Hoffenheims arena som ligger i staden. Norr om Hoffenheim ligger Zuzenhausen, som ibland också nämns i samband med Hoffenheim. Laget kallas ju också för Hoppenheim och orsaken här är ju naturligtvis miljardären Dietmar Hopp, som är en av de stora finansiärerna och "Sugardaddy" för klubben. Han är född i Hoffenheim och har utvecklat entreprenörsystemet SAP. Till slut namnet Kraichgau, som i tysk media nämns kring laget. Som ändelsen säger - gau, så innebär detta ett geografiskt område, som startar i norr där södra delarna av den fantastiska skogen Odenwald tar slut, in mot Heidelberg i väst, ned mot Helbronn i söder. 
Nu vet ni så mycket mer om begreppsvärlden Hoffenheim, så nu beger vi oss till Mercedes-Benz-Arena, för där skall det spelas fotboll.Det brukar vara målrikt mellan dessa två lag. 21 matcher i Bundesliga hittills. Endast en(1!) har slutat 0-0. Det var det första matchen 2008.

Hoffenheim
Få lag har haft det så jobbigt som Hoffenheim under säsongen när det gäller skador och Corona. 10-13 spelare var vid några matcher borta på grund av karantän, sjukdom eller skador. Detta har fått Sebastian Hoeness att grunna ytterligare på säsongens utkomst. Just nu är de 11a i ligan och i ett "mittens rike" utan egentliga större chanser att nå varken upp eller ned. Samidigt ser han laget som ein Jäger". Det är ingen som räknar med den kraft som kmmer från Kraichgau nu. De kan jobba i det tysta och slå underifrån. Långsamt börjar spelarna komma tillbaka. Till helgen verkar backen Vogt och mittfältaren Posch komma tillbaka medan Kevin Akpoguma, Mijat Gacinovic och Håvard Nordtveit fotfarande saknas. Hoeness är samtidigt kritisk mot uttalanden kring Corona som säger "14 dagars karantän, sedan kör man igen". För flera spelare han har haft så har det dröjt bra mycket längre att återkomma. 
3-4-1-2 har varit det senaste för Hoeness. Fyra raka utan förlust. Senast 2-1 mot Wolfsburg och innan det oavgjort mot Union Berlin, seger mot Bremen och oavgjort mot Dortmund. Men tittar man på det som är "Rückrunde", dvs efter vändningen av ligan, så har Hoffenheim tagit 11 av 21 möjliga pinnar och historiskt sett är detta mycket bra av klubben. 
Längst bak har man Baumann, som sedan länge varit en av de bättre målvakterna i Bundesliga. Bayern-lånet Richards, starke Grillitsch och Ghana-spelaren - den aggressive Adams var försvaret. Centralt håller gamle VfB-aren Sebastian Rudy ihop det med hjälp av den starke Mali-spelaren Sammasékou. Senast spelade John på kanten, men britten Ryan Sessegon gjorde sitt första mål oich kan mycket väl starta på kanten med Kaderabek på kanten. Österrikaren och den unge lovande Christoph Baumgartner brukar spela som "10" bakom den livsfarlige strikern Kramaric och antingen Bebou eller Dabbur. Vill man ha snabbhet Bebou. Aggresivitet och taktik - Dabbur. 

Baumann - K. Adams, Grillitsch, Richards - Kaderabek, Samassekou, John - Rudy, Baumgartner - Bebou, Kramaric

VfB
Fyra raka utan förlust. Morgonluft i Schwaben. Oavgjort senast mot Eintracht Frankfurt var möjligen inte med mersmak, men en stark insats och en seger mot Hoffehheim skulle lägga dem strax efter Dortmund på jakt efter en Europaplats. Matarazzo har fått ordning på det lag som tillhör ett av de mest målglada i ligan. 45 mål hittills nås bara av fantastiska Bayern,Leipzig, Eintracht och Dortmund. Sedan har man med 37 mål ett försvar som inte fungerat helt ut och här har Matarazzo fått stänga till rejält de senaste veckorna.Efter 2-5 mot Leverkusen har man släppt in mindre än ett mål per match de senaste matcherna och både Kempf och Anton står och väntar på att bjudas in till landslaget. 
Erik Thommy är åter i laget som bonus, men Nico Gonzales, Clinton Mola och Lilian Egloff är fortfarande skadade. I veckan var Sasa Kalajdzic och Silas Wamangituka skadade och vilades från träningen, men skall vara åter i laget igen. 
VfB siktar högt och går tufft in i en offensiv drabbning. Castro-.Coulibaly är tänkbara bakom österrikaren, men här kan likaväl Didavi, Klimowicz, Massimo eller Förster spela. 

Kobel - Mavropanos, Anton, Kempf - W. Endo, Sosa - Wamangituka, Mangala - Castro, Coulibaly - Kalajdzic

Match i Stuttgart imorgon, Das Landesduell kan börja. 

 

Magnus Falk2021-03-13 19:45:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart