Inför VfB - SC Freiburg

Det är en fantastisk delstat. En makalös historia med krig, fruktan, elände, fattigdom, grevar, baroner, svek och ond bråd död. 
Å då pratar vi nästa  bara om fotboll. 
Baden-Württemberg är troligtvis den delstat i Tyskland som haft det mest invecklade levernet av andra. Staten grundades 1952, sju år efter kriget och tre år efter den tyska förbundsstatens födelse och det var ingen enkel lösning, då delstaten bestod av en del som hetter Baden, en del som hette Württemberg och därtill två stycken gamla hertigdömen centralt, drivna av släkten Hohenzollern. Württemberg runt Stuttgart var det klart starkaste och mäktigaste och via diverse svek, en del skönt röstfiske och opportunism, så skapades Baden-Württemberg med Stuttgart som centralort  och detta har än idag ont blod i Baden, där främst Freiburg och Karlsruhe finns. 
Så när Christian Streichs SC Freiburg åker över Schwarzwald med sin röda buss för att möta VfB på Merdeces-Benz Arena så är detta mer än ett vanligt lokalderby. Fansen lagen emellan har inte mycket till övers för varandra. I Stuttgart pratas Schwäbich och Freiburg badisch, på gränsen till alemannisch som går in i den angränsade franska delen. Det enormt vackra Schwarzwald bryter landskapet från norr till söder i västra delen av delstaten och lämnar en floddal med floden Rhen mellan Tyskland och Frankrike. Där i södra delarna, innan Rhein svänger in i Schweiz och träffar Basel- där ligger Freiburg. Området kallas Breisgau och är bedövande vackert. berget Schauinsland tronar på sikt, vingårdarna glider uppför kullarna och torget domineras av en riktigt häftig kyrka och en innerstad full av fackverkshus och historia. Freiburg har dock fått en häftig stämpel som en av Tysklands grönaste städer. Här investeras i solenergi minsann. 

Om matchen 

VfB har inte vunnit mot Freiburg hemma sedan 2017. Då vann man med 3-0. De senaste två matcherna har slutat 2-3 och då har man mötts vid ungefär samma tid. I början av säsongen med solsken, värme och frejdighet. För två år sedan var VfB nya i Bundesliga och ifjol levde man möjligen på ångorna av det första viktiga året. SC Freiburg gjorde en av sina bästa säsonger någonsin ifjol. Sexa i Bundesliga och Cupfinal. Inte sedan 2011/12 har det sett så bra ut. Christian Streich´s lag har även förstärkt året med Mattias Ginter och den löpande japanen Ritsu Doan, som var så bra i Arminia Bielefeld. Vi hittar även den långe österrikiske forwarden Michael Gregoritsch, som kom från Augsburg i laget. Signaturen från Christian Streich är naturligtvis stor i laget och hans öga för spelarna han vill ha är precis. Han söker efter spelare som direkt eller med lite finjustering går rakt in i laget. Det är passningsskickliga, bollsäkra spelare med stor rörlighet. Bollen skall snabbt transfereras, fötterna skall flyttas, ytterlinjerna skall slickas och bollarna skall snabbt förflyttas fram till Gregoritsch som får hjälp av tre stycken spelskickliga mittfältare i sallai, Doan och den exemplariskt skicklige Vincenzo Grifo. Frieburg har inlett med en vinst mot Augsburg och förlust mot Dortmund. Därtill slog de ut de röda djävlarna från Pfalz ur cupen. 

 Freiburg: Flekken - Sildillia, Ginter, Lienhart, Günter (c) - Eggestein, Höfler - Sallai, Doan, Grifo - Gregoritsch

Die Schwaben måste nu äntligen få fart. Två oavgjorda matcher- bitvis med mersmak- har gjort att det är ett stort behov av en trea för att inte direkt hamna i någon form av krisstämpel. Commando Cannstatt har sett till att Tifo-schen har dominerats och det kommer att gå en stor karavan från innerstaden denna gången också. En bonus för Matarazzo är att Borna Sosa är åter och kan stärka upp vänsteryttern. Vagnoman- nyförvärvet- har startat aktivt på högerkanten och ser ut att kunna bli en bra förstärkning för klubben, men starkast hittills har mittlåpset med Endo-Ahamada varit. Om Matarazzo väljer att spela med två forwards så är Silas/Kalajdzic en härlig uppgift för Freiburgs försvar. Med lite flyt så får även Chris Führich äntligen fart på benen också. han har varit blek inledningsvis. 

Stuttgart: Müller - Mavropanos, Anton, Ito - Vagnoman, Endo (c), Ahamada, Sosa - Führich - Kalajdzic, Silas
 

Magnus Falk2022-08-19 20:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart