Ingen rolig match innan uppehållet

Det var inte mycket som stämde för Union Berlin i helgens match mot ligaettan Bayern München. Man åkte på en rejäl omgång stryk från rekordmästarna och detta var inte ett resultat man ville ha innan långa landslagsuppehållet.

Modet var inte tillräckligt mot effektivt hemmalag

Man visste redan på förhand att det skulle bli en tuff uppgift att ta sig an Bayern München på deras hemmaplan. Precis som Union Berlin, så är de också väldigt starka på sin hemmaborg Allianz Arena. Detta kan bli en av de kortaste matchrapporterna som undertecknad skriver den här säsongen, men det finns inte så mycket att säga om den mer än att Bayern München dominerade och visade varför de är uppe i toppen.

Urs Fischer sade inför matchen på presskonferensen att man skulle vara modiga och inte hålla tillbaka för mycket mott toppmotståndet. Det gjorde man också och Sheraldo Becker var en av få spelare som faktiskt kunde utmana Bayern Münchens försvarare. Han utnyttjade ofta sin styrka och snabbhet, men tyvärr blev slutprodukterna av hans arbete särskilt fruktbara när det sista fattades. Ofta stod spelarna på hälarna när de fick in en bra boll i boxen eller så hade man oturen att de bra avsluten man väl hade gick precis utanför stolpen. Bland annat Taiwo Awoniyi hade sådana tillfällen, men även Sheraldo Becker hade inte turen med sig när han fick en bra boll från Julian Ryerson på högerkanten. Det skedde runt femte minuten och var också den farligaste målchansen man hade i matchen. Sedan går det heller inte att komma ifrån att en av världens bästa målvakter, Manuel Neuer, stod som en intakt mur i målet hela matchen och stoppade alla Union Berlins farliga chanser.

Matchen dog i första halvlek

Det blev en del mål i matchen, men tyvärr inga från Union Berlin. Bayern München dödade matchen med tre mål innan första halvlek ens var slut. Målen kom i minut 16, 25 och 45. Tre tunga mål där särskilt det tredje var ganska dråpligt. Det första var en riktig kanon av Kingsley Coman som drog på ett ostoppbart skott utanför boxen upp mot Andreas Luthes högra hörn. Han stod rätt hade handen på bollen, men kraften var för stark och den gick in som en komet i mål. Union Berlin hade fortfarande chans att komma tillbaka och trodde verkligen på det, men sen kom nästa smäll. På hörna satte ungtuppen Tanguy Nianzou en väldigt hård nick ned i högra hörnet av målet som Andreas Luthe hade ena handsken på. Efter det andra målet levde hoppet fortfarande om att det ännu fanns en chans att kanske komma tillbaka efter andra halvlek, men en viss Robert Lewandowski skulle sätta stopp för det efter att försvaret inte hängde med och Andreas Luthe gjorde ett tveksamt ingrepp som innebar straff för Bayern München. Den träffsäkra polacken gjorde vad han gör bäst och grusade Union Berlins hopp om en möjlig reducering. Istället åkte man på ett mentalt jobbigt mål i slutminuterna.

Andra halvlek tog vid där den första slutade

Det var som om det inte funnits någon pausvila för paus och återhämtning. Bayern München fortsatte och var inte färdiga än. I minut 47 kom det fjärde målet som fullständigt krossade Union Berlins gnutta av hopp som fanns kvar. Ingen annan än Robert Lewandowski gjorde såklart målet efter ett fint och snabbt spel från Bayern München bakom union Berlins backlinje. Det fanns inte mycket man kunde göra åt det blixtsnabba anfallet. Ett fjärde mål var ett faktum och Union Berlin skulle skatta sig lyckliga att det inte blev fler mål än så.

De offensiva bytena hjälpte föga

Efter det matchdödande 4-0, så kunde Urs Fischer ändå passa på att vädra lite spelare och ge dem speltid. Han gjorde under matchen enbart offensiva byten, då man egentligen inte hade något att förlora och skulle kanske kunna få in ett par tröstmål och störa Bayern München för att få dem i obalans. Han satte in Andreas Voglsammer och Andras Schäfer i den sextioandra minuten mot Kevin Taiwo Awoniyi och Kevin Möhwald. Sedan bytte han ut en märkbart frustrerad Sheraldo Becker mot Sven Michel och i slutminuterna även Anthony Ujah mot Genki Haraguchi. Bytena förändrade inte matchbilden märkvärt och Bayern München var fortsatt farligast. De var mer närmare ett 5-0 än vad Union Berlin var ett 4-1, när inbytte Serge Gnabry fick på en träff i åttiotredje minuten efter att i blixtsnabb hastighet ha brutit sig igenom Union Berlins tama försvar. Det var det sista farliga som hände matchen som slutade vara spännande efter en fyrtiofem minuter. Det var total klasskillnad och inte en sådan typ av match man ville ha från Union Berlins sida när man nu går in i ett två veckor långt uppehåll.

Att förbättra till nästa match

Det man kan ta med sig ifrån denna match, är att man aldrig gav upp och verkligen trodde på det hela vägen fram till slutet. Man spelade modigt och tog för sig, även om man åkte på några rejäla smällar. Det var matchplanen som fullföljdes. Tyvärr uteblev hörnorna för Union Berlin och man kunde därför inte göra så mycket av de fasta situationerna som man annars skulle ha gjort mot Bayern München. Även om motståndet nästa omgång inte är av samma kaliber som Bahyern München, så måste man också förbättra sin spelförståelse och blick för spelet mot FC Köln. Det var något som saknades i matchen, man var inte riktigt alert och såg inte alltid varandra på planen. Nu är det bara sex omgångar kvar av Bundesliga. På dessa sex omgångar finns arton poäng att hämta för Union Berlin. Det är viktiga poäng man behöver ifall man inte ska halka efter de andra lagen i toppen och fortfarande ha en chans om att nå Europa via ligaplacering, ifall en vinst av cupen skulle utebliva. Det är något vi inte hoppas på. Den ultimata utgången av säsongen vore i alla fall att vinna cupen och bli i topp sex.