Werder Bremen - Dortmund
3 - 2

Krisande Werder Bremen till kvartsfinal i cupen

Årets bästa insats gav seger mot Borussia Dortmund

För exakt ett år sedan spelade Werder Bremen åttondelsfinal i DFB-Pokal hemma mot Borussia Dortmund. Då krävdes staffar för att skilja lagen åt efter 3-3 vid full tid. Max Kruse satte sedemera straffen som skickade Werder till kvartsfinal. 364 dagar senare stod Borussia Dortmund åter uppradade för cupkvart Weserstadion mot Werder Bremen. Denna gången räckte det dock med 90 minuter plus tillägg för de grönvita för att besegra gästerna från Ruhr. Målskyttar för Bremen: Davie Selke, Leo Bittencourt och Milot Rashica.

Insatsen var Werder Bremens bästa för vårsäsongen. Med hög intensitet, starkt presspel och osedvanlig skärpa i sista tredjedelen utmanövrerade man motståndet och vann rättvist, även om Jiri Pavlenka stod för en handfull riktigt fina räddningar. Försvaret är bitvit fortfarande oorganiserat och rörigt, men att släppa in två mål mot Dortmund får ses som godkänt. Efter två raka förluster i ligan, krisstämpel och kvalplats i tabellen var glädjen påtaglig hos spelare och ledare efter slutsignalen. Cuptraditionen är stark i Bremen, och precis som förra våren är det i cupen man plockar fram de enskilt bästa prestationerna.

Davie Selke
Anfallaren är sedan en vecka tillbaka åter i Bremen, på lån från Hertha Berlin. Tisdagens cupmatch var hans första som hemmaspelare på Weserstadion sedan 2014, och han behövde bara 16 minuter för att på nytt introducera sig för sin gamla hemmapublik. Efter att Milot Rashica utnyttjat slarv i BVB-försvaret och fått iväg ett lurigt skott som tvingade Marwin Hitz att släppa en retur rakt ut i eget straffområde var Davie Selke alert och först framme vid bollen. Målsinnet är det fortsatt inget fel på hos 25-åringen som distinkt sparkade upp bollen i nättaket.

Leo Bittencourt
Den andra inlånade anfallaren i truppen har hittills varit långt ifrån att axla den mantel Max Kruse lämnat efter sig, men hans mål denna kväll kan nästan väga upp för en handfull svala insatser under vårsäsongen. En hörna som halvhjärtat nickats undan av gästande försvarare når Bittencourt ett par meter utanför straffområdesgränsen efter en halvtimmes spel. Vad som följer är en stenhård halvvolley rakt upp i bortre krysset, och en stark kandidat till turneringens vackraste mål. 2-0 efter 30 minuters spel.

Milot Rashica
Werder Bremens bästa spelare under 2020 fortsätter att imponera. Snabb, kreativ, oberäknelig och målfarlig. Fram till den dagen han tar steget till en större klubb (en dag som inte lär vara långt borta) kommer han vara oerhört nyttig för Werder Bremens offensiv. Denna afton stod han för ännu ett typiskt Rashica-mål. Sticka på djupet, hålla undan sin försvarare, placera in bollen intill bortre stolpen. Han får det att se enkelt ut. Målet innebar 3-1 med 20 minuter kvar.

Niklas Moisander
Den finske veteranen är tillbaka i det grönvita mittförsvaret med bindeln runt armen efter en skadedrabbad höst. Tidigare helt fundamental i den stabila fyrbackslinje som tillsammans med Jiri Pavlenka fick ordning på Werders defensiv förra säsongen. I år har backlinjen och dess stabilitet varit söndersliten av skador och bristande kontinuitet. Moisanders återtåg till startelvan borde ha gett viss ordning på saker och ting, men finländaren har visat sig ovanligt obalanserad under vårsäsongens inledande matcher. Rött kort mot Düsseldorf i första matchen efter jul, och sedan dess har baklängesmålen trillat in i oroande takt. Mot Dortmund stod Moisander visserligen för sin förmodligen bästa insats för året, men rök med fem minuter kvar ihop med gästernas 17-årige cupdebutant Giovanni Reyna över en straffsituation, ett bråk som resulterade i ett gult kort, men som mycket väl kunnat leda till ännu en utvisning. Efter matchen konstaterade Moisander själv att han reagerade "för känslosamt".

Kvartsfinalen
Werder Bremen spelar alltså åter kvartsfinal i DFB-Pokal. Motståndet lottas 9 februari kl 18:00. De möjliga motståndarna fastställs under onsdagskvällen. Kvartsfinalerna spelas första veckan i mars. Nästa match i ligan är Union Berlin hemma, nu på lördag kl 15:30.