Kryss mot Eiserne Union

Det var krampaktigt i Schwaben i söndags. Trots över 30000 åskådare och en bra stämning på staden och arenan, så kunde inte VfB Stuttgart ta sig yur sina bojor mot ett mycket starkt Union Berlin. Peregrino Matarazzo hade inför matchen en hel del skadeproblem med Anton, Marmousch, Massimo och naturligtvis Kalajdzic och Silas Katompa Mvumba, men ställde ändå upp med ett starkt lag där den allt starkare Karazor fick spela som "block framför trebackslinjen med Sosa och Coulibaly på flygarna. Union Berlin kom från förlust mot Feyenoord i Conference League och här valde schweizaren Fischer att vila bland annat Max Kruse och Benno Möhwald. 

Union Berlin- die Köpenicker ; Eiserne Union - är ett lag med många kvaliteter. Stabilt försvarsspel med Luthe i mål som styr med sina 193cm. Jobbig att möta, vild blick och med ett starkt försvar där Robin Knoche är suveränt muittlås. Centralt är lillebror Khedira bättre och bättre. Bollvinnare och närkampsspelare och Grischa Prömel- f. ö också född i Stuttgart har tillsammans med den evigt löpande Haraguchi och forwardsen becker och Awoniyi alltid något på gång som stör ett motståndarlag. Så också mot mot ett stillastående VfB som fick känna på en hög press och som satte Bredlow, Mavropanos, Ito och Kempf under problem. 
Union Berlin skapade också chanserna. En lång boll från Trimmel gick precis utanför Bredlows stolpe och efter en halvtimme låg 0-1 bakom Fabian Bredlow. Rani Khedira vann bollen av Endo centralt. Foul? Jo, det var en klar knuff, men domare Badstübner släppte unge Khedira, som fick fram bollen till den sylvasse Taiwo Awoniyi, som rullade in målet bakom VfBs målvakt. Nigierianens sjunde mål för året och gossen som en gång i tiden var U17-Världsmästare , hamnade i Liverpool och skrevs av från toppfotbollen, har nu hittat hem och levererar storligen. 

VfB hade det svårt. Det saknas för många kreatörer centralt för att göra livet enkelt för Führich och Al Ghaddioui. Långa bollar på en lång Hamadi funkar sällan om han inte får någon back-up och hamnar sedan Chris Führich hela tiden - hårt pressad av Union - med ryggen mot mål, då händer inte mycket. Tanguy Coulibaly hade en jobbig dag på kanten och fick inte med sig mycket alls. Borna Sosa? Ja, han saknar verkligen någon att lyfta sina inlägg mot. Nu blir han mer vänsterback än något annat och Unions press gjorde att han ofta fick vända hem, starta om med Karazor, Mavropanos och hans offensiva glädje var bortblåst. Men Endo vågade och sköt på distans. Luthe visslade en glad truddelutt och fångade bollen. På andra hållet hade Awoniyi återigen en bra chans strax före paus, men missade målet knappt. 
VfBs halvlek kan bra sammanfattas med den icke-målchans som skapades i den 40e minuten. Marc-Oliver Kempf- med god tid - lyfter en lång boll mot straffområdet. Där springer Hamadi Al Ghaddioui och Nartey ihop och bollen går ut över kortlinjen. Ungefär så var första halvleken. 

Blev den andra bättre? Nja, inte alls och den blev ju definitivt inte bättre då Atakan Karazor lyckas få två gula inom 35 sekunder. Ok, han är aggressiv och bra att jobba ned motståndarna med, men att ta en sådan instinktiv tackling strax efter sitt första gula.. nja.. där får man nog tänka till. Spelet i andra halvleken var ingen större underhållning dock. Commando Cannstatt gick snarare och hämtade mera mjöd och sjöng sånger än att glädjas åt en starl VfB-offensiv. För den kom inte. Matarazzo slet sitt grånande hår och gjorde sina fem byten. In med Mangala, Faghir, Klimowicz, Förster och Didavi. Det rörde om något, men kampen centralt fortsatte. Tiden löpte iväg, sångerna började tyna bort och till och med maskotten Fritzle såg bedrövad ut innan en 18årig dansk sköt sig själv till Schwaben-himlen. 
Wahid Faghir- 18 år och tre månader gammal dyker upp på passning från Daniel Didavi i straffområdet. Trängd och med liten yta får han till ett skott, som inte direkt seglar upp i krysset bakom Luthe, utan som på ett Gerd-Müller-vis studsar på f.d VfB-aren Baumgartl och in bakom Andreas Luthe, som förargligt ser bollen studsa in i nätet. 1-1. Tor für Stuttgart. Götterdämmerung och dansk dynamit. 

1-1 var kanske inte helt oförtjänt, men hade die Köpenicker vunnit så hade man kanske inte sagt så mycket heller. 1-1 och Faghir är VfBs näst yngste målskytt någonsin efter en viss Timo Werner. 
En viktig poäng i kampen mot att inte dras med i bottenskiktet och återigen visar Union Berlin att de är en motståndare som är svår, jobbig, men ändå hanterbar. 

Magnus Falk2021-10-27 07:04:57
Author

Fler artiklar om Stuttgart