Målvaktsfrågan

Målvaktsfrågan

Listan kan göras lång. 
Timo Hildebrand, Sven Ulreich, Bernd Leno och Odisseas Vlachodimos, 
Några av målvakterna som vandrat genom VfB Stuttgarts numera berömda målvaktsskola. 
Vi kan lägga till Marius Funk, Kevin Müller och André Weis. För flertalet läsare kanske inte helt bekanta, men Funk var U21-landslagsmålvakt, Weis var Dritte LIgas bäste målvakt under flera år, men gjorde några fel-val då det gäller klubbar och Kevin Müller.. jo han var hos VfB II under några år innan han lämnade och nu klev han upp med Heidenheim i Bundesliga.
Det har varit Eberhard Trautner i grunden som utbildat målvakterna, men sedermera har utbildningen breddats och löpande kommer nya målvakter fram som fostras, Ibland når de inte riktigt fram som Philipp Köhn, som lämnade för Red Bull Salzburg och sedermera utvecklats till något riktigt bra, eller just Marius Funk, som var riktigt lovande, men som efter en kort karriär i Greuther Fürth numera är i Ingolstadt.
Men så har vi Bernd Leno. 
Och Dennis Seimen. 
Bernd Leno dök upp som något oerhört lovande från VfBs ungdomsled under slutet av 2009 och 2010. Samtidigt var VfB väl-bestyckat i målvaktslinjen med Ulreich och Ziegler. Man valde att låna ut Leno till Bayer Leverkusen under 2011/12. Syftet var att låna Leno växa till sig och sedermera ta upp kampen med Sven Ulreich. Hur det gick? Jo, Leno gjorde en fantastisk insats och Leverkusen löste honom. Efter detta har VfB haft en inre demon när det gäller målvakter, Sven Ulreich var en mycket bra målvakt, men lämnade för Bayern. Sedan? Tyton och Langerak som inte gjorde många glada. Langerak ersattes av Ron-Robert Zieler och där var VfB nära en riktigt bra målvakt. När han gick dök Gregor Kobel upp, som inom VfB utvecklades till en mycket bra målvakt under sitt andra år. Han såldes till Dortmund och vi har haft Bredlow och Florian Müller. Ingen av dessa ses som en av toppmålvakterna i ligan. För ofta misstag och osäkerhet. 

Då går vi tillbaka till Dennis Seimen.
Född 2005 och således 18 år i år. Han ses som den största målvaktstalang klubben fått fram sedan Leno.Lång, bra med fötter, bra närspel, bra i luften, men måste förbättre positionen och beslutet. Killen är dock 18. Det finns tid. 
Han var med i VfBs ungdomslag ifjol och togs med på bänken till kvalmatcherna. Under sommaen togs han upp i A-truppen och har fått spela några av träningsmatcherna. Fabian Bredlow var skadad och Müller såldes. Seimens resa till toppen såg utstakad. Men är den för tidig? 
Samtidigt vill man inte göra en "Leno", dvs ha en målvakt på långtidskontrakt och hoppas att Seimen kan nöja sig med Regionalligan eller bli utlånad. Jag antar att man haft en hel del diskussion med honom. Så när man tittar efter en ny målvakt så vänder man sig till Nübel, 
Alexander Nübel under kontrakt med Bayern München och ett kontrakt som räcker till 2025; man lånar in honom för 2023/24 och inser att Nübel kommer att göra en makalös säsong om FCB vill ha honom som förstamålvakt 2024/25. Perfekt för Seimen att vara kvari klubben, växa i Regionalligan, sitta med på bänken ibland för att nästa säsong kliva in som nummer ett. 

Återstår Fabian Bredlow. 
Han togs in som nummer två bakom Florian Mûller, ersatte honom under 2022/23 med bra resultat; men ändå inte. När Nûbel kommer så kommer han att bli tvåa. Nöjer han sig med det eller vill han stå i en klubb som första-målvakt? Ja, vi vet inte. Diskussionerna kommer att tätna och målvaktsdiskussionen i VfB är som alltid debatterad. 

Magnus Falk2023-07-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart