Stadion An der Alten Försterei, 2022-04-29 20:30

Union Berlin - Greuther Fürth
1 - 1

Med nöd och näppe kom man undan med ett kryss i sin hundrade match

Union Berlin tog emot ett redan nedflyttningsklart Greuther Fürth hemma på die Stadion An der Alten Försterei. Det var en match som de egentligen borde ha vunnit, men även denna gång blev Fyrklöverna besvärliga för dem. Det var med blotta förskräckelsen man kom undan med ett kryss och kunde rädda sig från fullständigt fiasko.

Union Berlin spelade sin hundrade match i Bundesliga och man gjorde också sin sista hemmamatch för säsongen. Pressen låg på Union Berlin som jagar Europaplats, men man fick sig en chock mot ett Greuther Fürth som spelade bra trots att de redan åkt ut ur Bundesliga. De hade ingenting att förlora på matchen och kunde spela hur fritt de ville. Pressen låg på Union Berlin att vinna. Greuther Fürth inledde piggast och Union Berlin fick jobba hårt hemåt och defensivt. Fyrklöverna hade två farliga hörnor under de första tio minuterna som Union Berlin kunde avvärja. Union Berlin hade ett fåtal chanser framåt, men turen var inte riktigt på deras sida. De försökte komma runt kanterna, men inne i straffområdet fanns det inte alltid folk eller så reagerade man för sent på farliga inlägg och passningar från kanterna.

Man mötte ett lag med en tursymbol som klubbmärke och i den sjuttonde minuten smittade den turen av sig lite på Union Berlin. Greuther Fürth hade ett väldigt farligt skott på ribban när Tobias Raschi dundrade på ett hårt skott i ribban som Frederik Rønnow hjälplöst kunde titta på. Turligt nog kom bollen sedan på rätt sida om linjen och Frederik Rønnow vaknade till och fångade bollen säkert i sin famn. I tjugofjärde minuten blev man dock drabbad av oturen istället, när man blev tvungen till byte efter att mittbacken Dominique Heintz blivit skadad. Urs Fischer fick då sätta in Julian Ryerson, ett byte han nog egentligen tänkt spara till ett senare tillfälle. Greuther Fürth fortsatte att göra det besvärligt för Union Berlin och efter att ha byggt upp ett tryck på deras backlinje lyckades de göra ledningsmålet i trettiotredje matchminuten. Då var det ingen mindre än svensken Branimir Hrgota som fick på en riktig drömträff i krysset efter att ha fått en boll serverad till sig från en frispark när han stod fri inne i straffområdet. Greuther Fürth kunde gå av planen med ledningen i behåll medan Union Berlin fick klura på vad behövde göra för att vända på spelet. 

Andra halvlek började med att Urs Fischer satte in Andreas Voglsammer istället för Genki Haraguchi. Han ville ha förändring framåt då man inte skapat tillräckligt med bra chanser. Union Berlin inledde piggt och skapade en del möjligheter, men aldrig några som blev riktigt farliga. Sheraldo Becker kom ofta runt på kanterna, men det blev sällan något bra av bollarna som skickades in i straffområdet. Det var samma mönster som i första, att det fanns för få där inne eller att reaktionerna och spelförståelsen inte var bra nog. Trots en bra början, kom Greuter Fürth bra tillbaka in i matchen och Urs Fischer kände att det krävdes ytterligare förändring för att få in en viktig kvittering och sedan vända spelet. Han använde det beprövade kortet att skicka in Sven Michel och Kevin Behrens. De två kom in i den sjuttioandra minuten istället för Taiwo Awoniyi och Niko Gieβelmann.

Bytena gav effekt när Union Berlin satte hög press Greuther Fürths backlinje och stressade fram ett misstag. Sven Michel fixade kvitteringen för Union Berlin i den sjuttioandra minuten efter att knappt ha varit inne i mer än en minut. Den svenske målvakten Andreas Linde rullade ut bollen till Nick Viergever som började dribbla som sista man, vilket skulle kosta både honom och Greuther Fürth ledningen. En alert Sven Michel erövrade bollen och kunde enkelt sätta dit bollen i öppet mål. Union Berlin hade fixat kvitteringen och jagade nu ytterligare ett mål. Då satte Urs Fischer in lite friska ben framåt när Levin Öztunali kom in istället för Sheraldo Becker i den åttiofemte minuten. Han hann dock inte göra så mycket under de fem minuterna han spelade, men det var spännande ända in i slutminuterna när Union Berlin hade det mesta av bollen på Greuther Fürths planhalva. Tyvärr räckte inte de sista ansträngningarna till och Greuther Fürth hade med matchens resultat saboterat lite för Union Berlin i jakten på en Europlats genom ligan.

Detta var en match där man egentligen skulle ha vunnit mot ett redan nedflyttningsklart Greuther Fürth. De hade ingenting att spela för och de gjorde det som jag varnade för innan marchen. I Bundesliga brukar man tala om en ”Angstgegner” och i Union Berlins fall blev det denna säsong Greuther Fürth. Jag vet inte vad det var som gick fel, men det kan ha varit bördan av att ha favoritskapet på sig som gjorde att man hade det tufft mot dem. Hela matchen igenom var det inte mycket som stämde för Union Berlin och man behöver öva på en del innan matchen mot SC Freiburg. Den matchen blir som en final för oss, för den som vinner den matchen kommer också spela i Europa nästa säsong. Det är en oerhört viktig match man måste vinna för att nå en bra placering i ligan.
 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-05-01 00:06:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig