Porsche pumpar in "100 miljoner EURO" i VfB

Porsche pumpar in "100 miljoner EURO" i VfB

Det har varit en stor dag i Stuttgart.
En av de större på mycket länge. Potentater har uttalat sig. Siffror har slängts fram och tillbaka, skratt  och dunkar i ryggen har märkts och i mitten  har Alexander Wehrle och Claus Vogt stått och skickat ut ett vargleende. Tidningarna skriver om en affär med Porsche som skall genenera 100 Miljoner EURO till klubben. 100 Miljoner EURO? det är hyfsat mycket pengar, men ramlar de in på klubbens konto och nu skall VfB ut och värva stort? Eller hur hänger det ihop?
Jag skall försöka reda ut det nedan. 

Det viktigaste återigen. Arenan byter namn omedelbart. Mercedes Benz Arena blir MHPArena. Namnet hänger ihpp med Miesche-Hoffmann & Partners och dess investering inom sport. MHP är en del av Porsches organisation och trots att de agerar självständigt är länken till Porsche väldigt stark. 

Då kommer vi till Porsche AG. 
Geografiskt är Porsche inte Stuttgart utan Ludwigsburg. Det är semantik, då Ludwigsburg i princip är ihopvuxet med Stuttgart, men ändå är en egen stad, endast 15km norr om Bad Cannstatt. Porsche AG har sitt huvudkontor och fabrik där och nu slår de till ordentligt med en riktigt stor investering i klubben som på sikt kan generera upp till 100 MEURO. 
Denna investering är dock uppdelad i några delar. 
Först och främst så ingår inte MHPs investering i arenan när det gäller stadionrättigheterna, för den investeringen går till stadions renovering och ombyggnation. Istället skall Porsches nya investering gå till två olika delar. 
* Investering i VfBs talangfabrik - NachwuchsleistungsZentrum får namnet "Turbo für Talente" och detta glädjer inte minst Sami Khedira som är en av de stora förspråkarna för just denna investering.
* Porsche köper in sig i "Fussball-AG" och blir efter Mercedes-Benz och Jako den tredje stora sponsorn.Det sägs att Porsches investering uppgår till ca 40 MEURO och cirka 40% av aktieposten. Men detta är över tid och inget som sker nu. VfB pratar om att Porsche tar 5% direkt och att man senare ökar på andelen. DEssa pengar ramlar dock inte ned direkt till transferpengar utan skall långsiktigt stabilisera upp VfBs ekonomi. Förvisso landar en del av pengarna hos VfB för att möjliggöra transfers, men exakt hur mycket detta är återstår att se. 

Som ovan noterat fortsätter Mercedes som en av huvudsponsorerna i klubben och VfB kallar detta för "Württemberger-Weltmarken-Bündnis". Det är fantastiskt att två så stora märken blir sponsorer i en klubb.

Nya tider i VfB. Roligare tider? Ja, varför inte. 

Magnus Falk2023-06-28 00:00:50
Author

Fler artiklar om Stuttgart