Säsongen 22/23 : Dags för spelarbetygen

Säsongen 22/23 : Dags för spelarbetygen

Efter en medelmåttig på gränsen till hemsk säsong, så måste man ju kalla upp VfB-spelarna till skranket, prata med dem och ge dem en granskning. De rödvita Schwabengossarna klarade nedflyttning med ett nödrop och betygen blir ju naturligtvis därefter. 
Men först noteras att sportchefen Mislintat gjorde ett rätt gott jobb inför säsongen då han skeppade iväg rätt mycket icke användbart folk, som drivit runt och skapat friktion och mindre nytta, Han skeppade iväg spelare som Klimowicz, Klement, Förster, Mola, Thommy, Maffeo, Massimo och Churlinov. Samtidigt tappade VfB viktiga kuggar i form av Sasa Kalajdzic, Orel Mangala och efter hand också Nauriou Ahamada. Till de som försvann skall också nämnas Omar Marmousch, vars avtal gick ut och han återvände till Wolfsburg och så veteranen Didavi. 
Problemet var väl att dessa inte ersattes på ett tillräckligt sätt. Luca Pfeiffer skulle ersätta den lika långe Kalajdzic, men det gick inte alls. Tiágo Tomas hölls kvar i klubben och man väntade på ett genombrott som inte kom. Juan José Peréa värvades från grekiska ligan och ingen fattar fortfarande varför. Två starka värvningar bar frukt. Josha Vagnoman från HSV som ägde sin högerkant och så Serhou Guirassy, en forward som kom från Rennes. Mavropanos och Ito köptes loss och det var viktigt. 

Så planeringen för säsongen var på plats. Hur gick det då
Målvakter

Florian Müller   3,5 (19 BL, 1 DFB-POkal), 2 Play-Off)
Tyvärr har Florian Müller tappat den geist och sken han hade när han kom till VfB som ersättare för Kobel. Proffstyckare undrar om målvaktstränare Krebs verkligen får ut det bästa från sina adepter, då Müller inte har förbättrat sitt spel med fötter, är rätt svag i dominansen i straffområdet och för att vara en målvakt i Bundesliga så är han rätt timid i ein utstrålning när han styr försvaret. Styrkor finns i parader och spel på linjen och hans inledning av säsongen var stark. Sedan blev han sjuk, tappade platsen till Bredlow för att återvända under play-off då Bredlow var sjuk. Det ser ut som att Müller lämnar VfB efter säsongen som inte var direkt kalas. 

Fabian Bredlow 3(15 BL, 5 DFB-Pokal)
Han tog chansen när han fick den. Florian Bredlow klev in efter att Müller blivit sjuk och presterat halvdant. Bredlow ställde sig i målet och klev aldrig ut igen. Det var skillnad i hur han styrde sitt försvar, hur han hördes och vilken säkerhet han utstrålade. Visst, även här fanns några missar. Leverkusen-matchen får han nog ta på sig, men samtidigt var han lysande i flera matcher, 

Bakom dessa har Florian Schock funnits som back-up. Han har inte varit nära bänken mer än någon enstaka gång och frågan är vad som sker med honom nästa år. Regionalliga Südwest är en variant för honom om han inte söker sig till en annan klubb. Bakom finns supertalangen Dennis Seimen, som av många experter ses som det bästa Tyskland har bland juniorer. 192cm lång är denne gosse från Heilbronn som dominerat i luften och på linjen. Förväntas att ta steget upp till seniorlaget nästa säsong, då VfB värvat Finn Böhmker från HSVs juniorlag till U21-laget. Väldigt spännande spelare. Endast 18 år gammal. 


Backar

Waldermar Anton 3 (34 BL- 1mål, 2 Ass, 4 DFB, 2 PLay-Offs)
Försvarsklippan och "der Abwehr-Chef" har haft ett omtumlande år. Under Matarazzo var han seedad i mitten av försvarslinjen och oomtvistad. Sedan kom Labbadia och vips var han högerback och såg ut att vantrivas. In med Hoeness och den gamle Anton var tillbaka. Stark i brytningar, bra översikt och bra röst. En mycket bra säsong för "Waldi". 

Konstantin Mavropanos 3(28 BL,2 mål, 2 ass; 4 DFB, 2 Play-off- 1 mål)
Efter två år på lån, så löste Mislintat Mavropanos från ett Arsenal där han aldrig fick plats. Greken är stabil i sitt spel, duktig på huvudet, vilket vi inte minst såg i kvalspelet och resolut i sina beslut. Skall man förbättra något så är det väl hans positionsspel i det defensiva spelet då han alltför ofta är för långt från de han skall markera och hamnar i ett vacuum. 

Hiroki Ito 3(30BL- 1mål, 1 ass; 5 DFB- 1 ass, 2 PLay-Offs)
Även japanen löstes från sin klubb och när han väl anlände ifjol så slog han ned som en bomb. Vilket rasant utveckling den snabbe och tekniske japanen hade. Som så måpnga japaner är han väldigt välutbildad. Han vet hur en mittback och ytterback skall agera, hur de skall förhålla sig till spelet och resten av laget. Det som måste förbättras är närkamspsspelet,där han procentuellt ligger efter Mavropanos och Anton rätt ordentligt. Däremot är han viktig när det gäller speluppbyggnad och hans samarbete med Endo. 

Josha Vagnoman 3(23 BL-2mål+2 ass; 4 DFB- 2 ass, 2 PLay-offs-1 mål)
Här måste jag ge Mislintat en rejäl "danke schön" för Vagnoman har varit riktigt bra under sitt första år i klubben. Han använde sig av sin högerkant på ett bra sätt. Bra i defensiven, men framförallt i offensiven när han växeldrar med högermittfältaren. Målfarlig med huvudet och målskytt i kvalet. Hans år förmörkades av Labbadias ankomst som gjorde att han hamnade utanför laget och på läktaren bitvis. Men här finns potential som också Hansi Flick har sett. 

Borna Sosa 3,5( 25 BL,- 2 mål, 7 assists; 3 DFB- 3 Ass; 2 Play-Off- 2 Ass)
Kroaten är en av dem som varit borta på grund av skador och har lidit enormt av att han inte haft en kompis som Kalajdzic att spela bollarna till i straffområdet. Sju målgivande i ligan och ytterligare fem i andra matcher är dock respektingivande. Trots det har hans sösong varit blandad då han har gjort en del misstag i speluppbyggnad och blandat lysande insatser med mindre bra, Nu ryktas han bort från klubben och det sker troligen. 

Pascal Stenzel 4,5(12 BL- 1 ass; 3 DFB- 1 mål-1 Ass)
Det låter mycket med 12 matcher för Pascal Stenzel, men 327 minuter totalt är mediokert. Bra passningsfot, men för klen offensivt och i närkamperna. Misstänker att han lämar klubben till nästa år.

Dan-Axel Zagadou 4(17 BL, 1 DFB, 2 Play-Off)
Varför "Daxo" köptes är oklart. Förvisso kommer han med skapliga vitsord från Dortmund, men länge skadad och när han väl spelade så saknades tempo, passningsskicklighet och dominans i backlinjen. Till det så saknar han snabbheten. Misstänker att han blir kvar i klubben, men för att få mer speltid så behövs en väsentlig förbättring, 

Antonis Aidonis, Luca Bazzolli, Mattis Hoppe och Luca Reinhardt var uppe i A-lagstruppen, men fick ingen tid, Clinton Mola gjorde 40 minuter innan han lånades ut till Blackburn. 

Mittfältare

Atakan Karazor
3(29 B1L, 1+2;4 DFB; 2 Playoff)
Minnesgoda kommer ihåg skandalen som Karazor var med om när säsongen började. Anklagad för våldtäkt i Spanien och satt inlåst ett par veckor i väntan på rättegång. Sedan kom frikännandet och en osäker framtid för den spelskicklige gossen från Essen, som fick sitt genombrott i Kiel under Tim Walter. När hans forne tränare Walter försvann, så trodde nog jag att Karazors tid i klubben var över, men oj vad jag misstog mig. Årets insats har varit lysande. Som ett spelsäkert nav mellan mittfältare och försvarare finns denne spelskicklige och elegante spelare. 

Wataro Endo 2,5(33 BL, 5+4;5 DFB,1+0;2 PLayoff)
Kaptenen fortsätter att dominera på mitten och blir mer och mer hjälte i klubben med sin vilja, löpvillighet, poänggörare och som pådrivare. Detta år har också varit ett år då han varit den mest lysande stjärnan i laget. Hans kvittering mot Augsburg i slutminuterna var återigen igen en s.k "Heilsbringer" och gav klubben nödvändig poäng. 

Lilian Egloff 4,5(10BL;2 DFB;1 PLay-off)
Det är generellt svårt att betygsätta denne talang eftersom han så sällan ges hela matcher. Under året blev det 10 matcher, men ingen var full-tid och de matcher han startade- 2 stycken - fick han kliva av efter en timme utan att göra något avtryck. Egloff ses som en supertalang och är bara 20 år gammal, men för valpig, osäker och blandar en mängd felpassningar med dåliga beslut. Kanske får han en nytändning under Hoeness, annars är det nog dags att lämna klubben, 

Nicolas Nartey 4(9BL;2 DFB;2 PLay-off)
Jag förvånades storligen över att Labbadia gav danske Nartey så mycket ansvar och då som vänsterback. Högst frågande när det gäller detta, då dansken primärt ses som mittfältare, Man han har visat en bra passningsfot - över 80% korrekt och nyttjar sin längd i dueller. Det han - trots sin storlek-saknar är närkampsspelet. Blir han kvar? Jag undrar. FC Köpenhamn verkar vilja he hem honom, 

Genko Haraguchi 4,5(11 BL, 0+2;2 DFB;)
Han kom mitt under säsongen från Hertha Berlin och gav den bredd som behövdes utan att varken glänsa eller vara ett fiasko. Men jag hade nog hoppats på att hans rutin från Bundesliga skulle visa sig mer. Att han kunde hålla bollen bättre, ge avtryck och ta plats. Så blev det inte.

Enzo Millot 4(25 BL; 0+1; 4 DFB,2+0;2 PLayoff, 2+1)
Fransmannen blev kvalhjjälte med sina två mål. Men bortsett från det gjorde han inga speciellt märkvärdiga framträdanden. Millot är löpstark, rörlig och duktig med fötterna. Vad som saknas är kontinuitet. Han sjunker ned i djupa hål ibland och försvinner ur matcherna och det gör att man aldrig riktigt vet vad man får av honom. 

Naouriou Ahamada gjorde två matcher i ligan innan han lämnade klubben också. Laurin Ulrich fick några minuter och betygsätts inte heller, men ses som en av de större talangerna för framtiden. 

Forwards

Chris Führich 3,5(33 BL, 5+2;5 DFB,0+2; 2 Playoff)
Han har fortfarande inte utvecklats till den poängspelare man hoppats, men i år har ha tagit bra steg framåt i sin roll som släpande forward eller offensiv mittfältare. Führich är nästa steg efter Endo då¨det gäller att leverera bollar mot Silas-Guirassy och andra och man såg det mycket väl under Hoeness att han trivs väldigt bra när ytorna öppnas upp och hans passningsfot kan leverera bra bollar. 

Silas Katompa Mvumpa 4(30 BL, 5+2; 3 DFB, 1-0;1 Playoff, 1+0)
Han har inte helt kommit tillbaka från sin knäskada och avstängning. Självförtroendet saknas och mycket kommer naturligtvis av att det offensiva spelet i många matcher uteblivit och hans roll har blivit att ligga på kontring. Fortfarande sylvass i sina löpningar på kanterna,väldigt flink med fötterna och gör en del mål. Han missar dock alltför mycket loch det måste bli väsentligt bättre, 

Tanguy Coulibaly 4,5(14 BL, 4+0;2 DFB;)
En av publikfavoriterna detta, men hans X-factor i dribbling och innovativt spelande kommer på tok för sällan. Snabb och infallsrik, men för tunn i kroppen och offast för osäker med boll och saknar initiativ, Misstänker att han försvinner till nästa säsong. 

Gil Diás 5(7 BL,1+0;1 DFB, 1+0;)
Mitt under säsongen kom Gil Diás och han inledde med att dunka upp en boll i krysset i DFB-Pokal. Välkommen till VfB. Sedan visade sig ligan vara lite för stor fölr den rörlige portugisen från Benficas reserver. Det tar för lång tid när han får bollen tyvärr, fastnar i sina dribblingar och stannar upp spelet. . 

Tiago Tomas 4,5(27 BL, 3+3;4 DFB,1+0;2 PLayoff)
Portugisen har många fans på läktaren och när han väl har tempo, bollen vid fötterna och balans så är han sevärd. Han har dock inte styrkan stt hålla uppe en sida på planen.Hans låneperiod går nu ut och VfB tappar honom. 
Serhou Guirassy 2,5(22 BL, 11+0;4 DFB, 2+1;2 PLayoff, 1+1)
Detta är en klassvärvning. Vi behövde en forward och hittade detta monster i straffområdet.Stor,stark, hänsynslös och med bra fötter och kan nicka. 11 mål på 22 matcher är ett utmärkt facit. Hans nackdel är att han faller ur spelet alltför oftast och då blir ha  mer till en börda än en möjlighet, 
Thomas Kastanaras 5(4BL;)
Grektyske Kastanaras flyttades upp från U21, där han gjort mycket mål, men hans spel i VfBs första lag blev begränsat. Det verkade inte som att tränarna trodde på honom och blir man sedan också skadad, så är det inte lätt. Kastanaras har en hel del intressanta tricks för sig. Snabb med fötterna, utmamar och tar gärna avslut. Fortfarande osäker dock och det märktes nog. 

Luca Pfeiffer 5(19 BL;3 DFB, 2+1;2 PLayoff)
Den långe Pfeiffer hämtades från danska ligan, där han gjort avtryck med en hel del mål. Bundesliga var steget för mycket för den långe- rätt klumpige och otekniske Pfeiffer, som alltsom oftast skickades in mot slutet av matcherna för att få skallen på inlägg. Tyvärr inget lyft för Pfeiffer detta år.Hur blir det nästa år?

Juan José Peréa 5(16 BL,1+0;3 DFB;)
Återigen en spelare som man undrade om hans nytta. 16 matcher in Bundesliga. Ingen full-tid. Det säger en del. Peréa köptes som back-up i somras.Förvisso en snabb och kvick spelare som är avig att möta, men Bundesliga känns ett steg för mycket för honom. Det hände för lite. För lite avtryck. 

Sedan gjorde även Alou Kuol matcher i liga och cup, men det var någon enstaka. 


TV: Höjdpunkter från Stuttgarts vår
 

Magnus Falk2023-06-11 22:24:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart