Stadion An der Alten Försterei, 2022-04-01 20:30

Union Berlin - 1. FC Köln
1 - 0

Säsongsmålet är uppnått - nu kan man våga lite mer

Länge har det tjatats om de där 40 poängen man behöver för att vara på säker mark. Mot Köln kunde Union Berlin äntligen få smaka segerns sötma igen och uppnå de viktiga poängen som krävs för överlevnad. Nu kan man våga satsa lite mer för att avsluta på topp.

Ställningskrig i första halvlek

Man kanske inte ska slänga sig med krigiska termer i dessa tider, men första halvlek kunde nästan liknas vid ett ställningskrig där det mesta utkämpades på mittfältet. Ingen av lagen hade många målfarliga chanser. De fanns, men de kunde man enkelt räkna på fingrarna. Istället utmärktes första halvlek av två välstrukturerade lag som spelade mycket bra defensivt. De båda försvaren var svåra att ta sig igenom och i första halvlek kände och klämde lagen på varandra innan det töade och hettade till i andra halvlek.
Det fanns trots det defensiva spelet ändå några höjdpunkter i första halvlek. Union Berlin var med och på hugget redan ifrån första stunden. Taiwo Awoniyi var väldigt alert i denna match och fick runt fjärde minuten en utomordentligt bra genomskärande djupledsboll av Sheraldo Becker. Tyvärr blev hans första touch för dålig och han fick bollen för långt ifrån sig för att kunna göra ett avslut. Sedan följde ett långt ställnngskrig utan att någon egentligen kom med något riktigt hot. Båda målvakterna var riktigt bra i matcherna och andremålvakten Frederik Rønnow borde få chansen lite oftare.

Det gjordes framryckningar i slutet

Första riktiga hotet från FC Köln kom i tjugoandra minuten när Mark Uth fick på en lurig nick från ett svagt inlägg som Frederik Rønnow sträckte sig efter. Bollen gick dock precis utanför den vänstra stolpen. Sedan vände det snabbt. Union Berlin fick lite turligt bollen med sig i tjugofemte minuten från ett inkast och spelade sig igenom ett kompakt försvar. Sedan avancerade Sheraldo Becker framåt längs med sin högerkant och fick på ett hårt skott som satte Kölns målvakt Marvin Schwäbe i arbete. Sedan dröjde det till de sista fem minuterna innan det blev spännande igen. Köln hade en bra möjlighet från syndabocken Jonas Hector i den trettionionde minuten. Efter en hörna blev det lite flipperspel i boxen och sedan kom bollen ned till Jonas Hector som sköt, men en utrusande Frederik Rønnow kunde stoppa skottet med en arm. Det sista farliga som hände var när Grischa Prömel var ytterst nära att peta in bollen från snabba Sheraldo Becker på högerkanten. Den fick precis utanför efter att han träffade lite fel med foten.

Ett alert Union Berlin utnyttjade ett slappt Köln

Andra halvlek hann knappt börja förrän det skulle bli mål. Precis som i första halvlek var Union Berlin högt upp på planen och satte press på Köln. Taiwo Awoniyi var även han pigg i början av andra halvlek. Köln hade bollen på egen planhalva i fyrtionionde minuten och kände sig stressade av närvaron från Union Berlins anfallare och mittfältare. De hade få alternativ och kunde bara passa hemåt. Rutinerade vänsterbacken Jonas Hector tittade inte riktigt upp när han slog en hemåtpass rakt in i mitten där en snabb och kvick Taiwo Awoniyi stod på rätt sida om försvararen och kunde enkelt placera den förbi Marvin Schwäbe. Med det målet blev han garanterat Union Berlins bäste målskytt under en säsong och blev därmed också hetare på transfermarknaden.

Man kämpade för en utökad ledning

Det gjordes även lite byten från båda lagen för att vända matchen eller ta död på den fullständigt. Urs Fischer nöjde sig inte bara med att ha 1-0. Han ville såklart utöka ledningen och göra den mer säker. Därför satte han under matchens gång in tre offensiva spelare och en wingback på högerkanten. Innan Taiwo Awoniyi gick av planen hade han en sista farlig målchans. I åttiofemte minuten kom han rusandes mot målet på en kontring, men Kölns försvarare han ikapp honom när han skulle vända och hitta en annan vinkel att skjuta på mål ifrån. Avslutet hade tyvärr för dålig kraft och det blev inget mer av den farliga chansen. Sedan kort därefter fick han kliva av för Kevin Behrens som fick några sista minuter tillsammans med Kevin Möhwald som hoppade in istället för Grischa Prömel. Trots de offensiva bytena förändrades inte läget särskilt mycket och Union Berlin kunde fira att man vunnit matchen med ett mål och uppnått säsongsmålet på fyrtio poäng. Nu kan man sätta ribban lite högre och våga satsa lite mer, då man numera befinner sig på säker mark.

Att ta med sig ifrån matchen

I denna match såg man klara förbättringar jämfört med hur det såg ut i förra matchen. Trots att man hade mindre bollinnehav, så visade man att man var mer effektiva med bollen när man hade den och man stressade heller inte iväg den i onödan. Man var lugna på planen, hade god spelförståelse och man såg varandra på planen. Det som inte funakde i förra matchen fungerade mycket bättre i denna. Nästa match är en kvällsmatch på lördag den 9/4 mot Hertha Berlin på Olympiastadion. Union Berlin har redan vunnit två av säsongens derbyn och är mycker sugna på att vinna det tredje derbyt också. Det blir en match att se fram emot.