Schwabens Julkalender 22 december

Igår tittade vi på Champions League. Idag gör vi det igen och tar fram en av de stora skandalerna i de inledande faserna av turneringen. Detta är 1992/93, det första året turneringen skulle spelas och VfB Stuttgart var med som Tysklands representant. Det var tre rundor av utslagsrundor innan ett gruppspel ägde rum som sedan skulle se Olympique Marseille vinna över AC MIlan med 1-0. 
Men VfB deltog och fick en rysligt svår lottning i uppkomlingarna Leeds United. 
Men första matchen gick alldeles utmärkt. 3-0 hemma. Två mål av Fritz Walter och ett av Andreas Buck. 
På Elland Road skulle det bli åka av. Leeds United- pådrivna av alla sina stora fans- tryckte igång spelet snabbt och gjorde 1-0. Men Andreas Buck satte 1-1 och nu var Leeds tvungna att göra fem. De fick in fyra och med 4-1 och mål på bortaplan skulle VfB gå vidare. 
Men det var nu inte så, för Christoph Daum gjorde ett jättemisstag mot slutet av matchen. På den tiden var det endast tillåtet att spela med tre utländska spelare på planen samtidigt och när han tog in serben Jovan Simanic med tio minuter kvar, så hade han Sverrisson(Island), Dubajic(Serbien), Knup(Schweiz) och Simanic på planen samtidigt. 
Leeds lämnade in en protest, UEFA gav dem matchen med 3-0 och man fick helt enkelt spela om matchen. 
Den gick i Barcelona och förde VfB ut ur cupspelet då Leeds vann. Denna lucka är som minne. 
Notabelt är att Jovan Simanic endast gjorde dessa tio minuter i VfB innan han sökte sig vidare i en karriär som egentligen inte blev något alls. 

Magnus Falk2020-12-22 12:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart