Schwabens julkalender - 8 December

Efter fansen kommer staden,
Denna Canstatter-truppe, var kommer de alla ifrån? Jo, från Baden-Württembergs huvudstad- Stuttgart. En pärla i sydväst, där ekonomin är i högtryck och har så varit länge. 
Staden dök upp redan under romartiden då det byggdes ett läger runt Cannstatt. Staden vid Neckar var en handelsplats, som med sitt geografiska och geologiska läge ligger väldigt bra till som mötesplats och som strategisk plats, Söderut ligger stora slätterna ned mot Alperna, västerut behlver man ta sig övr Schwarzwald för att ta sig in i riket och med tanke på att frankerna, alemannerna och merovingerna i omgånger försökt så var Stuttgart en bra plats för ett fort, borg och läger. 
Själva stadens namn kommer av ett stuteri. Jo, så är det faktiskt. Stuotgarten var ett stuteri som byggdes på 900-talet och namnet Stuttgart dök upp i böckerna på 1100-talet. Sedan har det under det heliga tysk-romerska riket vuxit i betydelse och med hjälp av ätten Hohenzollerns och Hohenstaufens makt i Tyskland , samt det strategiska läget mot det påvliga Italien, så växte Württemberg sig starkt. 
Efter andra världskriget blev Baden-Württemberg en egen förbundsstat och Stuttgart blev delstatshuvudstad, 
Idag bor det över 3 miljoner i staden och det är Tysklands sjätte största stad. Tar med med stor-Stuttgart så blir det över 5 miljoner. Staden är primärt känd för sin industri. Tillsaammans med Detroit, Tokyo och Turin så är det en av fyra huvudstäder för bilar. Både Mercedes och Porsche finns här exempelvis. Men här skapas också andra idéer. Robert Bosch har sitt huvudkontor i staden och med hjäp av universitet, förskningsinstitut och vetenskapsakademier så är Stuttgart den stad i världen som skapar flest patent per invånare, 
Jag har varit i staden vid flertalet tillfällen och bortsett från det fantastiskt fula projektet Stuttgart 21, vilket jag återkommer till, så är staden ett lyckopiler med slott, museum, berg, trädgårdar och vandringsleder. I centrala staden finns också vinrankor och berg på över 1000meter, Stuttgart har den grönaste arean av alla storstäder i Tyskland och till detta har de också landets näst största fest i Cannstatter Wasen, som går parallellt med Oktoberfest, 

En riktigt trevlig stad helt enkelt. 
 

Magnus Falk2020-12-08 12:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart