Schwabens julkalender 9 December

Ni som följer denna julkalender, löser de olika sakerna kring Schwaben- ja, jag hoppas att det lockar lite att veta en del om området. När jag nu är inne på dag nummer nio så tar ag mig från fans och staden till fiendskapen och rivaliteten som präglar fotbollen. Det finns en stark rivalitet och hat kring VfB och runt omkring dem finns det i alla fall en klassisk ärkefiende, en begynnande stark rival, en avstannande och nästan utplånad rival och så en klassisk sådan. Jag tar dem en-efter en. 
Om man inleder med den största rivalen så landar man cirka 10 mil västerut- längs Autobahn A8- i Karlsruhe.

Karlsruher SC är den stora rivalen och detta är ett av de mest bråkiga och jobbiga rivaliteterna i hela Tyskland. För här går det normalt sett ganska hett till. "Es ist Krieg",stod det på banderollen när man möttes senast. Denna böjade redan 1806 när Storhertigdömet Baden bildades och området mer eller mindre skaffade sig självständighet. Att man sedan blev en del av Baden-Württemberg, där delstatshuvudstaden är i Stuttgart och där den största rikedomen finns- gjorde inte saken bättre. VfB har också haft en mer gyllende historia med ligaguld på 50-talet och sedan 1984, 1992 och 2007. Därtill några cup-guld. KSC? Inga alls. "Sein oder nichts sein" stod det på flaggorna från VfBs sida och hänvisade till KSCs magra bakgrund. VfB kallar sina ruvaler för "Badenser" eller "GelbFüssler efter Badens vapensköld. KSc svarar med "Sauschwob" eller "Schwobeseggel".Det brukar vara regelrätta slagsmål mellan lagens fans och värst var det när VfB anställde Winnie Schäfer- f.d legendarisk KSC-tränare - som huvudtränare. Då demonstrerade fansen, buade ut sin huvudtränare som aldrig fick fotfäste i klubben. så, KSC- ja  det är hatlaget nummer ett.

Sc Freiburg  kommer tvåa på listan och det är naturligtvis främst för att de också är från Baden. Från andra sidan delstaten, bortanför Schwarzwald. Freiburg ligger i området Breisgau och möjligen är det avståndet och belägenheten som gör att man ogillar VfB. Det handlar naturligtvis också om de fattiga och de rika. Freiburg är en liten klubb utan större muskler. Naturligtvis vänder man sig mot VfB, delstatshuvudstadslaget med muskler och Daimler bakom sig.

En naturlig arvfiende borde Stuttgarter Kickers vara. "Die blauen gegen die roten" är ett klassiskt historiskt derby i Stuttgart. Kickers från förstaden Degerloch och VfB från Bad Cannstatt. Här finns det en stadsrivalitet som varit väldigt stor och jag såg faktiskt ett av de få VfB-Kickers-derbyna 1992 på plats. För Stuttgarter Kickers har väldigt sällan varit uppe i Bundesliga. Nu har de halkat efter rejält och jag läste några uttalanden från "die Blauen" nyligen där de helt enkelt sade . "Det är inte värt att bråka med VfB längre. Många av våra fans har årskort på VfB numera och går man in på "Fanszene Kickers" och läser, så säger de själva att avståndet är så stort mellan lagen att hatet försvunnit. 
Sedan har vi naturligtvis "Südschlager". Det är matchen mellan Bayern München och VfB Stuttgart. Det finns en naturlig avsky mot stora mäktiga Bayern München som genom åren plockat på sig en hel del VfB-spelare av rang. Giovane Elber, Mario Gomez, Benjamin Pavard är bara några. 

Sedan kan man ju kasta in Hoffenheim också, men de har ju inga fans ändå, så det är ett lätt byte. 
Nåväl, nu vet ni mer om rivaliteten. Säg KSC i centrala Stuttgart och ni blir jagade. 

Magnus Falk2020-12-09 12:00:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart