Serhou Guirassy - Bästa starten på 56 år

Serhou Guirassy - Bästa starten på 56 år

Den 27-årige gossen med Guinea-födda föräldrar har tagit Bundesliga detta år med full storm. Ett stort leende, stor bröstkorg, målsinne i blick och med avgörande fötter-Serhou Guirassy är på allas läppar just nu och med åtta mål på fyra matcher, så kliver han in i Bundesligas historieböcker. 
Att spika dit åtta baljor på fyra matcher har hänt förut, men det var ett tag sedan. 
1967/68 så var det en viss Peter Pitter Meyer. Vem är då det?
1967/68 var die Fohlen på väg framåt. med Vogts, Wimmer och Netzer, så hade det skapats en grund till det som komma skulle. Det skulle följa fem guld på 70-talet. Laget var ungt och spelade en mycket attraktiv fotboll med snabba förflyttningar, många spelare i offensiven och genialt förberedda spel av Günther Netzer. Längst fram fans Peter "Pitter" Meyer. Hans första säsong i Borussia Mönchengladbach är historisk. Han var som gjord för Weisweilers lag.  Han inledde med nio(9!) mål på fyra matcher. Två hattricks och sedan 2+1 mål. En stjärna var född. Meyer dök upp överallt i straffområdet och spelade in dem i målen. I krossen av Borussia Neunkirchen med 10-0 gjorde han fyra mål exempelvis. När Bundesliga hade spelat femton matcher, så hade Peter Meyer gjort 19 mål. Sedan blev det inga mer mål under de tre avslutande matcherna på hösten och man kunde inte ana att Meyer med sitt femtonde mål mot Köln, 25 November 1967 hade gjort sitt sista mål i Bundesliga. 
Med 19 mål på 18 matcher har Meyer en av de bästa snitten i Bundesligas historia. Det fanns röster som tror att han skulle ha kunnat ha nått Gerd Müller fullständigt fantastiska 40 mål på 34 matcher från 71/72, men historien berättar något annat.

Den 9 Januari 1968 tränade Borussia Mönchengladbach inför vårsäsongen. Då kom en närkamp mellan målvakten och Meyer. Den sistnämndes vadben bröts rakt itu och ljudet hördes ordentligt. Efter att ha konstaterat det värsta kom en konvalescensperiod, operation och bortavaro. 
Det tog nästan två säsonger innan Meyer åter var i spel. Till säsongen 1969/70 kunde Meyer åter träna, men då han inledde matchen mot Bayern München den säsongen, så fick han återigen smärtor i sitt ben och fick kliva av. Det var det sista Bundesliga såg av Meyer. 

Serhou Guirassy är således unik. Inte sedan 1967/68 har således detta hänt. Extra kul.
 

Magnus Falk2023-09-18 17:30:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart