Stadion An der Alten Försterei, 2022-02-26 15:30

3 - 1

Starkt formbesked av Union Berlin inför stundande kvartsfinal

Det skiljde bara en poäng mellan lagen i tabellen och båda ville verkligen vinna. Union Berlin hittade tillbaka till sin tidigare form och det blev Mainz som fick slicka såren när Union Berlin gick segrande ur bataljen på sin hemmaplan.

Man hade turen med sig den här gången

Inför matchen gjorde Urs Fischer några ändringar i sin laguppställning och taktik. Istället för att starta Taiwo Awoniyi och Sven Michel där uppe, så lät han Andreas Voglsammer starta och bilda anfallspar tillsammans med Sheraldo Becker. Samma uppställning med 3-5-2, fast med yttermittfältare som wingbacks högt upp i banan och en släpande defensiv mittfältare precis ovanför trebackslinjen. Så ställde man upp till skillnad från tidigare matcher, då man också körde 3-5-2 men med ett brett och rakt mittfält, ensam trebackslinje och två forwards där uppe. Man återgick till det systemet som funkade så bra innan alla spelaravbräcken. Det hela gav resultat som renderade i vinst och tre mål. Pragmatikern Urs Fischers verk.

Första halvlek inleddes piggt av Union Berlin. Man forcerade ofta framåt och kom runt Mainz försvar runt kanterna. Precis som så många gånger förut var ofta Sheraldo Becker involverad när han snabbt spurtade ned längst med kanten och kunde skicka in bollarna i straffområdet. Det första målet kom väldigt tidigt för Union Berlin. Ivrigt påhejade av en vild hemmapublik kunde suveräna Genki Haraguchi göra mål i sjunde minuten på ett inlägg från Sheraldo Becker efter ett anfall med hög press på Mainz 05. Genki Haraguchi stod fri på en stor yta som öppnat upp sig utanför boxen. Han tog glatt emot och levererade en låg hård boll som gick förbi en skymd Robin Zentner. Union Berlin och deras hängivna fans firade vilt, men deras firande kom av sig lite grann efter att domaren och VAR-teamet i Köln sett något som spelarna inte sett. Man tittade på ifall Grischa Prömel störde Robin Zentner när han satt ned framför honom efter att ha fallit och därmed skymde hans sikt. Efter en stunds väntan godkändes Genki Haraguchis första mål i Bundesliga för det rödvita laget i Berlin.

Mainz saknade effektivitet

Frustrationen och ilskan tog till hos Mainz. Deras tränare Bo Svensson var inte helt tillfreds och fick gult kort för sina vilda protester mot att målet godkändes. Mainz 05 kämpade på och gav inte upp i första laget. De jagade kvittering, men hade varken turen eller effektiviteten med sig mot ett stabilt och kompakt Union Berlin. Närmast en kvittering kom Mainz först i tjugoåttonde minuten när Anton Stach försökte sig på ett skott utanför straffområdet som seglade över målet. Den andra chansen kom på hörna, men Stefan Bells nick var aldrig riktigt nära och gick långt över den med. Union Berlin kunde gå av med mungiporna uppåt efter att ha brutit måltorkan.

Union Berlin fick upp ångan

Andra halvlek fortsatte att rulla på fint för die Eisernen. I minut 55 var det vindsnabba Sheraldo Beckers tur att göra mål. Denna gång var det inte han som kom runt på högerkanten och gjorde inlägg. Nu var det istället hårt jobbande Andreas Voglsammer som stack ut på en boll när Union Berlin drog isär Mainz försvar. Han slog sedan in bollen på de fria ytorna som bildats i det söndrade försvaret och Sheraldo Becker trixade sig förbi dem innan han tittade upp och tjusigt skruvade in bollen mot det högra hörnet. Ett riktigt drömmål värdigt en nominering. Frustrationen tog till hos Mainz spelare som kände att möjligheten att vända matchen gled ur händer på dem. I femtionionde minuten svallade känslorna över för Dominik Kohr som ursinningslöst missade bollen och istället sparkade ned Grischa Prömel när han blev träffad mitt på benet. Ett odiskutabelt rött kort blev det för honom. Hans andra röda kort dessutom mot Union Berlin denna säsong. Det hela förvärrade bara läget ytterligare för Mainz.

Han kom in och bröt sin måltorka

När Urs Fischer kände sig bekväm med 2-0 i ryggen, valde han att göra matchens första byte när han skickade in Taiwo Awoniyi mot Andreas Voglsammer. Han tackade för förtroendet och det dröjde inte länge innan nigerianen hittade nätet igen. Efter tjusigt framspel genom en chip kunde Sheraldo Becker bryta sig loss och springa ifrån försvararna som helt blottat målvakten och deras mål. Becker kom ifrån vänsterkanten, tittade upp och fann en inrusande Awoniyi med försvarare i ryggen och han kunde med nöd och näppe kyligt placera in den enkelt i vänstra hörnet. En oerhörd glädje bröt ut bland fansen och en lättad Taiwo Awoniyi som äntligen hittade målet igen. Efter det gjordes ytterligare byten av Urs Fischer när Becker togs ut mot Sven Michel och Kevin Möhwald kom in istället för Genki Haraguchi. Senare kom även Bastian Oczipka och Levin Öztinali istället för Niko Gieβelmann och Grischa Prömel. Det var dock Mainz byte som skulle få mest effekt när Delano Burgzorg fick göra sitt allra första mål i Bundesliga efter lite slarv och för mycket bolltittande i Union Berlins försvar. Det var det sista som hände och Union Berlin kunde fira den annars så dystra månaden med en seger och starkt formbesked inför kvartsfinalen av tyska cupen på tisdag.

Att ta med sig inför nästa match

Det var mycket som stämde för Union Berlin i matchen. Man hade verkligen övat på avslut och tagit till sig av misstagen från de tidigare matcherna. Effektiviteten fanns där och man gjorde det inte lika komplicerat för sig som förut. Kommunikationen och lugnet med bollen infann sig. Även om man inte hade det mesta av bollen eller flest målchanser, så förvaltade man sina chanser mycket bättre denna match och var effektiva med bollen. Det finns mycket positivt att hämta från denna match inför kvartsfinalen på tisdag. Det gavs ett rejält styrkebesked och att man kan spela utan spelarna som försvunnit.