Stuttgart im freien Fall #3: Die Herausforderung und die Zukunft

Stuttgart im freien Fall #3: Die Herausforderung und die Zukunft

Alexander Wehrle menade i en intervju efter matchen mot Wolfsburg att nedflyttning är en katastrof och att det skulle betyda en ekonomisk härdsmälta. VfB kan inte åka ur Bundesliga igen och börja om. Vilken oerhörd missräkning för Claus Vogt och VD Wehrle som valde att sparka Matarazzo, Wimmer och Mislintat och ta in Labbadia och Wohlgemuth. 
Parallellt med detta har Wehrle tagit in tre stycken vise män i form av Khedira, Phillip Lahm och Christian Gentner. Dessa kom in utan att dåvarande sportchefen Sven Mislintat var involverad och var då ett tecken på att någon var på gång att hända i klubben. Misstroendet var stort och Wehrle ville visa handlingskraft. 
När vi går in i slutskedet i Bundesliga så ligger VfB Stuttgart sist i tabellen. Experimentet med Wehrle,Wohlgemuth och Labbadia har inte lyckats alls utan spiralen har fortsatt nedåt. Resultaten har inte gått VfBs väg, spelat har varit knackigt, målen har uteblivit, spelarna har spelat på fel positioner och man har ändrat uppställning i princip hela tiden. 

VfB har en fantastisk utmaning framför sig. Alexander Wehrles huvud ligger under ett stort fett damokles-svärd. Åker VfB ut så faller svärdet. Kan Wehrle sitta kvar då? Vad händer med Labbadia, som togs in som ledare och räddare? Fansen med Commando Cannstatt i spetsen kommer att vilja ha ledningens huvud på ett fat. VfB måste börja stabilisera sitt spel, börja spela med spelarna på sina rätta positioner och visa upp en enad front. Samtidigt behöver VfB några X-factors i laget. Finns det bland juniorerna? Tveksamt, men Lilian Egloff är en spelare som kan leverera det som Chris Führich haft problem med. Egloff har ett bra öga för passningar och skulle kunna leverera något som motståndarna inte har koll på. Men Bruno Labbadia måste flytta sig från sina egna premisser och visa att han kan ändra sig. Han har fått in spelare som Haraguchi och Dias under transferfönstret. Haraguchi ger stabilitet tillsammans med Endo centralt och möjligen måste Labbadia dra ned Endo i banan, lyfta undan Karazor, som jag inte tycker håller och låta spelare som Silas Katompa Mvumpa, Egloff och så möjligen den snabbe Tiago Tomás skapa X-factors och ta VfB i en annan riktning. 
Wehrle pratar om "Wir brauchen Ruhe, Geschlossenheit und Kontinuität, um Erfolg haben zu können.". Jag delar det naturligtvis, men eftersom Labbadia inte lyckats med sina idéer under de första tio matcherna, så måste man troligen stoppa in något i kugghjulen så att man rullar i en annan och mer framgångsrik riktning. 

VfBs framtid och utmaning är stor och svår. Man har en uppförsbacke just nu, men med rätt smörjmedel börjar hjulen rulla snabbare och kommer att tugga sig uppför backen och ta klubben i rätt riktning. 

 

Magnus Falk2023-03-30 09:30:00
Author

Fler artiklar om Stuttgart