Stadion An der Alten Försterei, 2022-04-17 17:30

Union Berlin - Frankfurt
2 - 0

Union Berlin blev Eintracht Frankfurts stora baksmälla efter Europafesten
Det blev Union Berlin som fick anledning till att fortsätta fira mot ett chockat Eintracht Frankfurt.

Eintracht Frankfurt firade rejält efter deras triumf mot Barcelona i torsdags, men firandet fick sig en liten törn mot Bercelona, förlåt Union Berlin, i påskdagens match. Union Berlin visade ingen pardon och gav ett riktigt vasst formbesked inför onsdagens stora match när det är dags för cupsemifinal.

Union Berlin chockade ett trött Eintracht Frankfurt

Union Berlin visade framfötterna och hade mest energi av de båda under matchens inledande minuter. Man avancerade framåt gång på gång på gång mot ett sömnigt Eintracht Frankfurt som inte riktigt hängde med. Den första farliga målchansen för Union Berlin kom i tolfte minuten när man försökte sig på en lurig inkastvariant mot straffområdet som ställde målvakten helt. Niko Giβelmann gjorde ett kort inkast till en mötande Timo Baumgartl som sedan skruvade in bollen mot straffområdet där en del röda och svarta tröjor stod samlade. Genki Haraguchi nådde främst på bollen och skarvade den mot den främre stolpen. Eintracht Frankfurts ersättare i mål, Jens Grahl, blev helt ställd men räddades av att bollen träffade stolpen och gick ut till inspark.

Drygt fyra minuter senare kom ledningsmålet för Union Berlin efter att man hade haft en del tryck på Eintracht Frankfurts försvar. Det var ingen annan än Taiwo Awoniyi som sprang på en långboll och kunde med sin styrka hålla undan Martin Hinteregger och lägga in den i högra hörnet i den sjuttonde matchminuten. Eufori utbröt på arenan, men målet skulle först granskas av VAR nere i Köln. Man tyckte att målsprutan Taiwo Awoniyi höll fast Martin Hinteregger, men efter en liten check blev det godkänt och han gav Union Berlin ledningen genom sitt trettonde mål för säsongen.
Union Berlin fortsatte sin dominans och i den tjugoförsta matchminuten blev det 2-0 genom mittfältsgiganten Grischa Prömel. Han jagade ikapp en hårt slagen crossboll från Julian Ryersons högerkant och passade hem den till Niko Gieβelmann, fick sedan tillbaka den och satte fart mot boxen där han var för snabb och satte den sedan tjusigt i det högra hörnet av målet. Ett fint mål av Union Berlin där de satte hög press på motståndaren.

Efter det andra målet mådde Union Berlin riktigt bra och lirade väldigt fin fotboll. Det var en fröjd att se när man med sin tiki taka lirkade sig igenom ett maktlöst Eintracht Frankfurt genom direktpassar och konstpassar från egen planhalva upp till deras planhalva. Det var som att Union Berlin förvandlades till Barcelona som Frankfurt enkelt besegrade i Europa League häromdagen. Några minuter efter det andra målet kunde man ha utfört ett riktigt tjusigt konstnummer. Rani Khedira fick i den tjugosjunde minuten på en bra volley efter att man hade utfört fina trixpassar genom Frankfurts sårbara försvar. Gästerna var aldrig riktigt nära, men i fyrtioförsta matchminuten skapade man något som såg farligt ut. Jens Hauge fick en fin crossboll mot sig på högerkanten efter att man vunnit en boll på mittfältet. Union Berlins nya etta i målet, dansken Frederik Rønnow, såg vad som skulle hända och stod för en fin benparad när han parerade Jens Hauges skott. Union Berlin kunde med ledningen gå nöjda av från planen, medan Frankfurt hade fått sig ett rejält uppvaknande från deras fina Europadröm.

Frankfurt nyktrade till lite i andra halvlek

Frankfurts tränare var inte nöjd och såg att det krävdes förändringar för att vända på matchen till deras fördel. Tidigt i matchen gjordes några byten från deras sida, men de lyckades inte helt med att hålla Union Berlin stången. Det syntes dock att deras försvarsspel blev bättre och de lät sig inte lika lätt brytas igenom, men Taiwo Awoniyi kunde trots det ändå komma förbi dem. Innan han blev utbytt mot Sven Michel i åttioförsta minuten, hann han med att komma i full fart på vänsterkanten och bryta in mot straffområdet för att avsluta. Tyvärr lyckades han inte riktigt hitta balansen mellan sin snabbhet och styrka när han skulle skjuta, vilket resulterade i för mycket lutning bakåt och skottet gick långt ovanför ribban.

Urs Fischer satte förutom Sven Michel också in Andras Schäfer mot Genki Haraguchi och Andreas Voglsammer mot Sheraldo Becker i den sextioåttonde minuten. Han passade även på att göra två defensiva byten när han satte in Kapten Christopher Trimmel istället för Julian Ryerson och Bastian Oczipka mot Niko Gieβelmann. Matchen var fortfarande lite oviss in i det sista, då Frankfurt inte gav upp och hade kunnat trycka på för ett reduceringsmål och gå för en kvittering, men det blev Union Berlin som skulle få det sista ordet. I tilläggsminuterna var inbytte Andreas Voglsammer nära att assistera Sven Michel som var en hårsmån från att göra sitt andra mål för Union Berlin när han kom in glidandes i straffområdet i hopp om att få en tå på bollen. Det bidde inget av det och Union Berlin kunde gå av planen med tre nya poäng och en sjätteplats i behåll.

Att ta med sig ifrån matchen

Denna match var en riktig styrkedemonstration av Union Berlin inför den viktigaste matchen i klubbens historia på onsdag. Spelarna visade mycket energi och spelglädje mot ett lag som man annars haft det kämpigt mot i ligan. Man besegrade dessutom ett lag som bara häromdagen vann mot mäktiga FC Barcelona i Europa League på gigantiska Camp Nou i Barcelona. Det är en bedrift i sig. Andremålvakten Frederik Rønnow stod återigen för en stabil insats och kunde lägga till ytterligare en hållen nolla på sin lista. Han börjar på allvar ta upp kampen om platsen som förstemålvakt i Union Berlin. Tränarstaben har lite att fundera på. Detta var tredje matchen på raken som man stod för en stabil insats. Nu är man verkligen fyllda av självförtroende och är redo att spela sin livs viktigaste match någonsin på onsdag. Då möter man Red Bull Leipzig i semifinalen av DFB-Pokal. Då har man hela fotbollstysklands och den delen av världen som tycker om traditionell fotbolls ögon på sig. På onsdag har man möjlighet att skriva storslagen historia.