Stadion An der Alten Försterei, 2021-01-30 15:30

Union Berlin - Mönchengladbach
1 - 1

Union Berlin, en ståplatsläktare-banderoll och en tysk rappare sitter i ett träd

Union Berlin, en ståplatsläktare-banderoll och en tysk rappare sitter i ett träd

Under senaste ett-ett-hemmamatchen mot Mönchengladbach kunde man skåda en lång banderoll på ena ståplatslångsidan som skrek ut i röd text: ”Fußball ohne Reformen - Polizeidatenbanken ohne Sinn: Nicht nur Apache bleibt gleich!”. Vilket google-translate-översätts till ungefär: ”Fotboll utan reformer - meningslösa polisdatabaser: Inte bara Apache förblir densamma!”. Vad betyder detta, men framförallt vem är denna Apache som är helt oföränderlig?

Först och främst: den äckliga smaken av förlustens salt har unionen-redaktionen för första gången fått smakat på. Efter nederlaget mot Mainz med 1-0 under lördagseftermiddagen har vi levt som i limbo där sekunder och minuter flyttit ihop till timmar och dagar. Det har inte funnit någon mark under oss, utan vi har svävat fritt i en tom rymd. I ett försök att få tillbaka vårt fotsfäste och styrka så kastade vi tillbaka våra blickar till den senaste hemmamatchen, och framförallt upp på läktaren där en lång banderoll syndes. 

Banderollen innehöll tre slagkraftiga punkter som är i samklang med Union Berlins filosofi: pandemi-reformer för tysk fotboll, (ett missnöje kring) meningslösa polisdatabaser rörande fotbollssupportrar och Apache bleibt gleich.

Angående den första punkten, pandemi-reformerna, så la tyska fans runt om i landet fram ett gemensamt förslag för hur DFL ska tackla den finansiella kris som pandemin fortsatt inneburit. Förslagen angår ämnen såsom att hålla klubbarna demokratiserade och jämställda finansiellt, samt att fortsätta se fotboll som ”folkets sport”. Dessa förslag har hittills blivit ignorerade av förbundet, menar fansen.

Gällande polisens meningslösa databaser så hittar polisen, trots publiklösa matcher, fortfarande ”riskfyllda” fotbollsfans och samlar dem i en stor databas. Detta har lett till en stor debatt i Tyskland, och många upplever att databasen är absurd - då inga fysiska fotbollsfans går att finna på läktarna.

Slutdelen av banderollen - Nicht nur Apache bleibt gleich! (Inte bara Apache förblir densamma!) - är ett spel på ord där rapparen Apache 207 i sin låt Roller från 2019 just säger ”Apache bleibt gleich”. Apache 207 sjunger ut att oavsett växande berömmelse och pengar så kommer han aldrig att förändra sig i sitt sätt att vara. Något som även speglar Union Berlins (fans) ställning gentemot DFL och polisen. För, trots DFL:s och polisens (mot)arbete, och de möjligtvis fortsatta förändringarna, så kommer Union Berlin förbli oföränderliga i dessa frågor.

Men, låten då, hur låter låten? Svängig! Låten har i nuläget över tvåhundrafyrtiofem miljoner spelningar på Spotify och Apache 207 har i genomsnitt runt fyra miljoner spelningar i månaden. Låten påminner lite om en fransk ”new wave hiphop”-låt med sina distinkta afrobeat-trummor som pågår som en konstant genom hela låten. Den autotunade rösten ger en nästan övermäktigt ösig känsla. Jag, Douglas, som inte kan ett enda ord tyska, förstod givetvis ingenting av texten i låten, förutom när han spottar ur sig ”Kawasaki, let’s go Barbie!”. Hur som haver, vem bryr sig om mig och min tyskkunskap. Utöver just den textraden så fastnar man även för den fyrfaldigt upprepande refrängen, som sedermera blivit slagord i Union-fansens banderoll:

” Apache bleibt gleich!”
” Apache bleibt gleich!”
” Apache bleibt gleich!”
” Apache bleibt gleich!”

Apache förblir densamma - Union Berlin förblir densamma!

Nästa hemmamatch spelas den trettonde februari mot Schalke 04 så nästa ståplats-banderoll är nog redan i renskrivningsfasen.
 

Douglas Lundkvist2021-02-09 14:43:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig