Schwarzwald-Stadion, 2022-05-07 15:30

Freiburg - Union Berlin
1 - 4

Union Berlin säkrade Europaplatsen

Det var en match där mycket stod på spel. Det var SC Freiburg som hade mest av bollen, men i slutändan är det målen som räknas och Union Berlin var riktigt effektiva med bollen. Det slutade med fyra mål för Union Berlin som därmed också säkrade en Europaplats för andra året i rad. En oerhört stor bedrift för den lilla klubben från Köpenick.

Båda lagen visste vad som gällde. Union Berlin var tvungna att vinna för att säkra en plats i nästkommande Europaspel och SC Freiburg behövde tre poäng för att sluta på fjärdeplats i ligan och nå den allra finaste av fotbollsturneringar. Innan matchen började fick Union Berlin göra ett blixtsnabbt byte. Den annars på uppgång och formstarke Frederik Rønnow fick precis innan avspark lite skadebekymmer och den petade förstemålvakten Andreas Luthe kunde återta sin plats mellan stolparna igen.  

Union Berlin inledde vassast och man var nära ett flertal gånger när man satte SC Freiburgs försvar ur spel. Sheraldo Becker gjorde ett utmärkt jobb när han många gånger under matchen snabbt sprang förbi Freiburgs besvärade försvarare. I elfte matchminuten kom det första målet från ett passionerat Union Berlin som satsade hårt framåt. Kapitän Christopher Trimmel slog en djupledsboll på Sheraldo Becker som kom ned på sin högerkant, stannade upp och slog in den mot boxen där Taiwo Awoniyi först slitit sig loss från försvarare och sedan starkt nickat den i stolpen där Grischa Prömel såg sin chans och glidtacklade in bollen i mål innan den gick utanför. Det första av många mål hade blivit utfört.

Matchen var i full gång och Freiburg lade på ett extra kol i jakten på en kvittering för att snabbt komma tillbaka. Drygt tio minuter efter Union Berlins ledningsmål hade man genom Lucas Höler sin allra första farliga chans och avslut på mål. Det var efter att Höler fått en långboll mot sig och drogs och fäktades lite med Paul Jaeckel som han sedan slet sig loss från och satte in den i bortre hörnet bakom Andreas Luthe. Ett jubel utbröt, men domaren och VAR tyckte att Höler höll fast lite för mycket i Paul Jaeckel i duellen dem emellan och det dröjde en minut innan målet dömdes bort och Union Berlin fick, till Chrisitan Streichs stora frustration, tillbaka sin ledning. Paul Jaeckel hade även en annan incident i matchen där han turligt undvek straff efter att ha sträckt fram ett ben för att stoppa ett farligt läge inne i straffområdet. 

Union Berlin var lättade över att målet dömdes bort och fortsatte vara effektiva med bollen framåt i sitt spel. Runt trettionde minuten utökande man ledningen när Kapitän Christopher Trimmel såg Sheraldo Beckers inlägg från vänster och begav sig snabbt in i boxen för att starkt ta sig förbi de bolltittande försvararna och sedan nicka in den i det vänstra hörnet. Det var ett riktigt fint förarbete dessförinnan av Union Berlins mittfält. Spiken i kistan skulle komma drygt fem minuter innan halvlek när återigen Sheraldo Becker var högst involverad. Efter en höjdboll från Trimmels högerkant, så var det Genki Haraguchi, Tawio Awoniyi och Sheraldo Becker som var alertast på bollen. Taiwo Awoniyi hittade en fin yta mellan Freiburgs försvar som han satte på vindsnabbe Sheraldo Becker som tog löpningen i djupet för att sedan sätta in den bakom en chanslös Mark Flekken i Freiburgs mål. Tre mål efter en väldigt effektiv uppvisning av Union Berlin gjorde att de kunde gå av planen i halvtid med en stark ledning i behåll. 

Det var SC Frieburg som klev ut på plan som det starkare laget i början av andra halvlek. Man byggde upp en press på Union Berlin och runt sextionde matchminuten skulle utdelningen komma. Då var det återigen Lucas Höler som var starkast med bollen i duellen med Paul Jackel som han sprang ifrån på crossbollen från höger. Det var en mycket fin båge på crossbollen som landade perfekt mellan Union Berlins försvarare. Man fick dock vänta lite med firandet då Höler först misstänktes för att vara offside, men man kunde snabbt genom VAR bedöma att så inte var fallet och Freiburg fick för en liten stund en gnutta hopp om att kunna vända matchbilden.

Matchen stod och vägde lite grann och det var fart framåt från båda lagen. Freiburg jagade ytterligare reducering och försökte åtminstone rädda en poäng i vad som för dem var en kaotisk match, medan Union Berlin ville hålla upp sitt tempo och inte växla ned. Först gjorde Urs Fischer byte i sextiofemte minuten när Kevin Behrens och Andras Schäfer byttes in istället för Genki Haraguchi och Taiwo Awoniyi. Drygt tjugo minuter senare skickade Urs Fischer in ytterligare offensiva krafter när han satte in Sven Michel. Det var ett byte som skulle visa sig vara väldigt bra frö Union Berlin. Han hade knappt vara inne åtta minuter innan han visade sina kvalitéer när han spelade fram bollen till Andras Schäfer, som sedan visade vilka individuella kvalitéer han besitter när han gjorde ett riktigt klassmål i den nittionde minuten innan matchens slut. Det var också hans första mål för Union Berlin. Kort därefter kom också slutsignalen och Union Berlin kunde gå av planen med en säkrad Europaplats även nästa säsong.

Detta var en mycket bra match från Union Berlin, Man spelade en effektiv och bra fotboll mot ett motstånd som också var väldigt motiverat och som man på förhand visste om skulle bli ett tufft motstånd. Efter denna vinsten kommer det bli en mycket spännande och dramatisk avslutning av Bundesliga, för det är i den sista omgången allting avgörs. Union Berlin kommer som sämst att spela i Conference Leauge igen nästa säsong och det också rent realistiskt bli en femteplats och Europa League för Union Berlin. Ifall allting går Union Berlins väg i den sista omgången, så kan man i teorin rentav nå Champions League och fjärdeplatsen också. Mest realistiskt är dock Europa League, men man ska aldrig säga aldrig. Förutom ligan, så finns det också en cupfinal som kan avgöra vilka klubbar i topp sju som når vilken turnering. Det finns mycket att se fram emot inför sista omgången när man tar emot VFL Bochum på hemmaplan på die Stadion An der Alten Försterei.
 
 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-05-10 15:52:39
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig