Lagbanner
Årskrönikan
Union Berlins spelare tackar sina supportrar som betytt mycket för dem under säsongen.

Årskrönikan

Sedan Union Berlin gjorde entré i Bundesliga har de varje säsong överträffat allas förväntningar och fotbollsåret 2022 fortsatte i samma anda. Här är en sammanfattning av det makalösa året som gått.

Det har snart gått ett år sedan jag började författa den otroliga fotbolssagan Union Berlin här på Svenska Fans. Laget har jag följt sedan den historiska uppflyttningen för två år sedan och jag kände att jag behövde sprida Urs Fischers och Markus Hoffmanns evangelium till den svenska publiken, så att de också skulle kunna ta del av vidundret från lilla Köpenick i utkanten av storstaden Berlin.

Ödmjukhet och disciplin är vad som genomsyrar Union Berlin och är viktiga delar i lagandan. Inför varenda säsong är och förblir målet att säkra nytt kontrakt. Det känns som att Union Berlin har varit med länge nu och spelar som ett väletablerat lag, men man ska inte förglömma att de inte varit där de är nu i mer än tre säsonger. De gör sin fjärde just nu och gör det förbaskat bra. Trots de goda resultaten, så är Urs Fischer alltid kolugn och låter sig inte ryckas med allt för lätt av de goda resultaten. En match i taget är vad som gäller. Målsättningen är inte mer än rimlig för ett lag som fortfarande är färskingar jämfört med de andra i ligan. 

När jag började skriva för Svenska Fans i januari, så skrev jag om ett Union Berlin vars etablerade lagbygge höll på att falla isär på grund av transferrykten och spelarflykter mitt under säsongen. Man hade inlett det första halvåret med att parkera på en sjundeplats samtidigt som man för första gången på tjugo år spelade ute i Europa igen. Det var kanske turneringens jämnaste grupp man hamnade i och det saknades bara en poäng ifrån att ta sig vidare. Desto bättre gick det i ligan och i cupen.

Under början av året skakades klubben om rejält och fansen blev riktigt upprörda när den viktiga kuggen och speluppläggaren Max Kruse plötsligt bestämde sig för att flytta till sin gamla klubb VFL Wolfsburg. Flytten ansågs av många vara ganska ologisk, men i det krisande och nedflyttningshotade Wolfsburg hade han en gammal god vän i tränaren och… han fick ju lite mer i lön också. Dessförinnan hade dessutom mittbackslåset Marvin Friedrich bestämt sig för att söka nya utmaningar i Mönchengladbach och den sorgligaste flytten av dem alla var att publikfavoriten Grischa Prömel annonserade att han tänkte byta till sin gamla klubb TSG Hoffenheim efter säsongen. Union Berlin hamnade i en liten svacka och trillade nedåt i tabellen. Många trodde att Union Berlins fina form var över och att laget var ingenting utan Max Kruse, men laget ömsade bara skinn och kom tillbaka ännu starkare än förr. Spelarförlusterna kompenserades genom Oliver Ruhnerts geniala drag att ta in kämparna Andras Schäfer och Sven Michel i det nya lagbygget. Båda har kommit att spela viktiga roller i Urs Fischers nya manskap. 

Förra säsongen i DFB-Pokal blev deras bästa på länge och man tog sig hela vägen till semifinal där det tyvärr blev knapp förlust borta mot Red Bull Leipzig efter att ha kämpat tappert ända in i slutet. Ett par dagar senare kom den ljuva hämnden för Union Berlin i ligan när man på samma arena vann med 2-1 istället. Den bästa matchen i cupen var dock när man slog ärkerivalen Hertha Berlin med 3-2 i åttondelen och där det bjöds på riktiga klassmål. Då besegrade man dem dessutom för andra gången och det skulle även bli en tredje gång när man slog Hertha Berlin med hela 4-1 på deras hemmaplan och förnedringen blev total. Union Berlin var störst i stan tre gånger om.

Efter uttåget ur cupen kunde man sedan lägga allt krut på ligan och att avsluta så högt upp som möjligt. Det gjorde man med bravur och ligaupplösningen blev riktigt spännande. Union Berlin hade till och med ett känn på Champions League ett tag, men det föll sedan bort i näst sista omgången. Totalt fyra lag gjorde upp om de sista platserna till Europa och i sista matchen mot konkurrenten SC Freiburg slog Union Berlin till. Då körde de över Freiburg med 4-1 och kunde därmed knipa femteplatsen från dem. Stor glädjeyra bröt ut i Köpenick och man firade som om man vunnit ligan.

I klubben finns det inga stora fixstjärnor. Där är kollektivet viktigast, men konkurrensen är stenhård i truppen och en given etta kan en vacker dag behöva infinna sig i att vara nummer två. Så blev fallet med veteranen Andreas Luthe som efter en segdragen skada fick nöta en del bänk efter att den ständiga tvåan Frederik Rønnow fick hoppa in i hans ställe och dessutom lyckades skapa lite dålig stämning när han tog över förstaplatsen. Andreas Luthe lämnade under sommaren för FC Kaiserslautern i 2.Bundesliga, men han känner ingen bitterhet gentemot klubben och fansen. Dansken blommade verkligen ut och har gjort sig välförtjänt av den positionen. Han har blivit en riktig ledartyp och hans frånvaro på grund av en skada blev märkbar i de sista matcherna innan uppehållet.

Union Berlins fantastiska prestationer gick inte många obemärkt förbi. Deras matcher i Europa, framgången i cupen, den höga placeringen i ligan och alla spelarförsäljningar genererade en del pengar och uppmärksamhet till klubben. Oliver Ruhnert värvade totalt tio spelare från början av 2022 varav hälften av dem kom in gratis till klubben. Under sommaren skedde också den dyraste övergången i klubbens historia när Taiwo Awoniyi såldes till Nottingham Forest för tjugo miljoner Euro. Taiwo Awoniyi fick därmed också sin dröm uppfylld om att få spela i Premier League. I Nottingham är han klubbens bäste målskytt, precis som han blev i Union Berlin innan han lämnade. För de pengarna införskaffade man den målfarlige amerikanen Jordan Siebatcheu, Diogo Leite, Jamie Leweling och Morten Thorsby. De var riktigt bra förstärkningar för klubben där Jordan Siebatcheu och Sheraldo Becker fann varandra direkt. Den sistnämnda, vars kontrakt man förlängde i somras, har varit suverän under hösten. Särskilt i samspel med Janik Haberer och Jordan Siebatcheu. 

Höstens säsong inleddes på allra bästa vis när Union Berlin återigen visade vem som är störst i Berlin. Huvudstadsderbyt vanns med 3-1 och Union Berlin kunde titulera sig ”Stadtmeister” för fjärde gången på raken. Vinsterna fortsatte att komma och ingenting verkade kunna stoppa Union Berlins segertåg, tills man mötte Eintracht Frankfurt. Fram till dess hade man gått obesegrade i tio matcher, men på vägen dit hade man bland annat tagit viktiga poäng mot bra lag som Dortmund, RB Leipzig och Bayern München

I ligan hade Union Berlin en riktigt bra form och i Europa League gick man vidare som grupptvåa efter att ha fått resultatet 1-0 i varenda match man spelade. Vinst som förlust. Hemmatcherna gick på die Stadion An der Alten Försterei och hela Europa fick chansen att på bästa sändningstid få uppleva den fantastiska arenan och dess fans i högform. Äventyret i Europa League innehöll dock inte bara glädjeämnen. Några fåtal korkade individer smutsade ned klubbens rykte i Sverige ytterligare när de betedde sig oacceptabelt i matchen mot Malmö FF inne i Malmö. Skandalscener och spelavbrott uppstod. Det är fortfarande obegripligt för mig hur de fåtal dåliga individerna bland Union Berlins fans lyckades få med sig raketer in på arenan. Trots det olyckliga som inträffade, så gick Union Berlin där ifrån som segrare för stunden, men de skulle sedan straffas ekonomiskt på grund av vad som skett. 

Under hösten låg man också etta ett bra tag och hade lite marginal ned till konkurrenterna. Även efter förlusten mot Eintracht Frankfurt låg man kvar på förstaplatsen och plötsligt började journalister och experter tala om att Union Berlin kanske skulle kunna vinna ligan. Man var herre på täppan för en stund, men sen gjorde sig det täta matchandet i tre tävlingssammanhang sig kännbar och de svaga prestationerna radade upp sig innan man till slut landade på en femteplats före uppehållet. 

Nu är vi i slutet av december och det har varit ett spännande och underhållande fotbollsår för oss som håller på Union Berlin. Den har blandat och gett med både det negativa och positiva saker. Efter att höstens sista match spelats, så kom det ytterligare positiva nyheter kring Union Berlin. Det sägs ofta att det är svårt att få tag på biljetter till matcherna på die Stadion An der Alten Försterei, men nu kan det bli ändring på det. På det stora medlemsmötet kom ordförande Dirk Zingler med glada nyheter för klubbens medlemmar och fans. All framgång man upplevt under den gångna säsongen har lönat sig. Han förkunnade nämligen att arenan ska rustas upp och anläggningen runtomkring ska bli uppgraderad. Ambitionen är att bli en av Europas häftigaste arenor. Det kommer ta ett par år och vissa kanske trodde att de inte skulle hinna få se Urs Fischer och Markus Hoffmann på den nya arenan, men under hösten beslöt sig superduon för att stanna kvar i Köpenick och fortsätta leda klubben mot nya framgångar. Hitintills har man hunnit bocka av Conference League och Europa League. Man har också fått smutta en gnutta på serieledningen, men någon ligatitel känns tyvärr i detta nu ganska osannolikt. Ett inte allt för omöjligt mål dock är att uppnå en plats till Champions League. Vi får ser vad framtiden har att utlova, men utsikterna ser lysande ut för Union Berlin även kommande år.



 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-12-27 20:25:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig