Lagbanner
Red Bull Arena, 2022-04-20 20:45

RB Leipzig - Union Berlin
2 - 1

En fantastisk cupresa har nått sitt slut

Det var klubbens största match på väldigt länge och för femte gången i klubbens historia befann man sig i en semifinal. Länge levde drömmen om en ny historisk cupfinal, men i slutminuterna satte en viss svensk stopp för det hela och Union Berlins otroliga cupresa fick sig ett hastigt slut.

Union Berlin visste redan i förväg vad som väntade dem och att det skulle bli en svår match, men man höll emot defensivt och förblev ganska kompakta. Man släppte knappt igenom något ocn erövrade bollen snabbt när man förlorat den. Det var dock Red Bull Leipzig som var det mest bollförande laget, fast Union Berlin var effektiva och gick fram mot mål när man väl hade den. Efter dryga kvarten spelad hade Union Berlin sin första farliga chans Då slog kapten Christopher Trimmel en låg och lurig hörna som Grisha Prömel var snabb med att snappa upp när han kom inrusande till straffområdet. Han sköt inte bara en gång, utan han fick även på en andra träff som tvingade Peter Gulasci till en räddning som styrde bollen till att träffa utsidan av nätet. Lite kort därefter var det dags för Red Bull Leipzig när Benjamin Henrichs kom rusandes på en bra boll, men turligt nog för Union Berlin var han offside. 

Det svängde framåt och tillbaka i matchen och efter att ha byggt upp ett lite tryck, så lyckades Union Berlin till sist göra ett mål genom snyggt uppspel längs med kanten. Christopher Trimmel hade kommit fri längs med högerkanten, tittade upp och slog en perfekt boll med en fin båge som tig sig förbi försvararna till Sheraldo Becker på vänsterkanten som sedan enkelt satte in den. Ett stort jubel utbröt bland bortasupportrarna som under hela matchens gång överröstade Leipzigs egna. Union Berlin gjorde det inget hade kunna tro och nu låg pressen på Leipzig istället. De var dock väldigt nära att kvittera i slutet av andra halvlek efter att ha nystat upp Union Berlins täta försvar, men en formsvag André Silva missade en klar chans när hans skott istället gick precis utanför främre stoplen. Union Berlin hade annars försvarat sig bra igenom hela första halvlek och kunde vid pausvila gå av planen som det ledande laget. 

Union Berlin tänkte inte försvara sig alldeles för mycket i andra halvlek. De fortsatte att anfalla och ville utöka ledningen ytterligare. Superduon Sheraldo Becker och Taiwo Awoniyi var nära flera gånger under matchens gång, men det ville sig inte riktigt för dem. I alla fall inte så mycket för Taiwo Awoniyi som ganska ofta inte var alert nog eller inte fick till den sista träffen på bollen när han skulle kontrollera den. Närmast kom den annars så målfarliga duon i den femtioåttonde matchminuten när Sheraldo Becker blivit jättefint serverad av Rani Khedira och klackade sedan med sig bollen för att sedan stanna upp och hitta Taiwo Awonyi, som tyvärr inte var kvick nog i sin reaktion och sjabblade bort den farliga chansen.

Tiden gick och Leipzig började komma in i matchen lite mer. De kände av pressen av att behöva få in ett kvitteringsmål och efter dryga sextio minuters spel blev de tilldelade en straff efter att Christopher Nkunku fallit inne i straffområdet efter att ha känt av en fot från Paul Jaeckel. Ett flertal gånger under matchens gång hade de försökt vädja till domaren under och låg ganska ofta ned på gräset och kved av smärta. André Silva förvaltade straffen väl och fixade den efterlängtade kvitteringen. Kort därefter gjorde de några byten där bland annat drömkrossaren Emil Forsberg kom in. 

Union Berlin gjorde också några byten under matchens gång där Andras Schäfer stod för ett bra inhopp när han bytte av Genki Haraguchi på mittfältet. Ett lite mer tveksammare byte som gjordes under matchens gång, var när Urs Fisher valde att med dryga tio minuter kvar av andra halvlek att byta ut de offensiva starka krafterna Sheraldo Becker och Taiwo Awoniyi. Han tog ut dem mot rutinerade anfallarna Sven Michel och Andreas Voglsammer. Den sistnämnda hade tidigare avgjort cupmöten med viktiga mål, kanske var det det Urs Fischer hoppades på med sina byten. Någon som inte var särskilt nöjd med att bli utbytt, det var Sheraldo Becker.

Det lag som tjänade mest på bytena var Leipzig. De kom in lite ytterligare i matchen och lyckades sätta press på Union Berlin. De satte så pass mycket press att de i de allra sista tilläggsminuterna fick in ett ledningsmål som betydde slutet för Union Berlins finaldröm. Det hade kunnat gå till förlängning, men det var en svensk som ville annat. Det var nämligen Emil Forsberg som gav nådastöten. Han nickade in det avgörande målet i den nittiotredje minuten och skickade hem Union Berlin med huvudena nere. Ett par gula kort delades ut efter att frustration tilltagit innan slutsignalen ljöd och Union Berlin fick lämna med ledsna miner i vad som var deras livs viktigaste match hittills.

Union Berlin må ha förlorat mot Red Bull Leipzig i sin blott femte cupsemifinal någonsin, men det var ingen dålig match man gjorde mot ett av tyska ligans formstarkaste lag. Ända in i det sista höll man ut och det var nära det gick till förlängning, men fotbollen är tyvärr inte alltid rättvis. På lördag möts man i ligan igen i Leipzig och då är Union Berlin väldigt revanschsugna. Det blir ett möte att se fram emot.
 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-04-21 22:57:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig