Stadion An der Alten Försterei, 2022-02-13 15:30

Union Berlin - Dortmund
0 - 3

En frustrerande eftermiddag på die Stadion An der Alten Försterei

Det var en match där mycket stod på spel när Union Berlin tog emot Borussia Dortmund på hemmaplan. Det var ligatvåan mot ligasexan och båda var i behov av poäng för att befästa sina positioner i tabellen. Hemmapubliken var på plats och färgade arenan i rött, men det var gul färg i dubbel bemärkelse som satte sin prägel på matchen.

Tufft spel och många långbollar

De första tio minuterna av första halvleken såg lovande ut för Union Berlins del, men sedan hände något. Deras spel blev präglat av långa bollar och en avsaknad av kreativitet syntes. Ibland kom man ut på kanterna för att slå inlägg och hoppades på att någon var inne i boxen. Ofta slog man också för branta passningar i djupled som inte ledde någon vart. Knappt något spel fanns, men intensiteten var där ändå. De slet som djur och sprang en hel del. Det var ett tufft fysiskt spel med många hårda närkamper mellan spelarna. Dortmund kom in alltmer i sitt spel efter de första tio minuterna och släpptes in i värmen. Union Berlins spel framför mål var emellanåt uselt. Det fanns ingen blick för spelet och spelförståelsen var inte på topp. Spelarna stod som fastgjutna i gräset och hade dålig rörlighet. Det fanns ingen alerthet och man reagerade för långsamt. Första målet kom genom en snöplig tunnel efter dryga tjugo minuters spel. Andra målet lite drygt fem minuter efteråt kom efter att en utrusande Andreas Luthe blivit rundad och bortgjord av Marco Reus som satte in den enkelt.

Gult för hela slanten

I andra halvlek avtog inte intensiteten från Borussia Dortmund och deras tryck på försvaret fortsatte. De var effektiva på att hitta ytor och rullade bollen mycket bra. Frustrationen tilltog ytterligare hos ett Union Berlin som jagade reduceringen i hopp om att kunna göra en kvittering och rädda en poäng och sin hemmasvit mot de svartgula. I sextionde minuten var Dortmund mycket nära att göra 3-0 och helt döda matchen efter en kommunikationsmiss mellan målvakt och försvarare. Taiwo Awoniyi fick inte riktigt till det och blev utbytt runt minut sextiotvå. Då gjordes det flera byten och de gav effekt. Kevin Berhens och Kevin Möhwald kom in med mycket energi och bidrog framåt. Redan kort efter bytena hade Union Berlin en farlig chans efter ett lyckat uppspel, men som tyvärr Sven Michel missade. Sedan hade Union Berlin en bra period runt fem minuter med inlägg från kanten efter att stora ytor öppnade upp sig på kontringarna. Tyvärr nådde bollarna sällan någon då de var för få inne i boxen.

Tufft domslut krossade röda drömmar om hopp

Runt minut sjuttio blev det tyvärr spiken i kistan för Union Berlin när 3-0 kom. Dortmund kom på kontring från vänster, fick bollen precis innanför linjen och sedan in i boxen. Där sjabblade försvaret till det igen efter en kommunikationsmiss med målvakten och Dortmund kunde peta in den efter sitt höga tryck på Union Berlin igen. Trots 3-0 gav inte Union Berlin upp. De kämpade på och hoppet om reducering och kvittering levde fortfarande. Kort efter Dortmunds mål kom en snabb replik från Union Berlin när blixtsnabbe Kevin Möhwald kom inrusande på ett inlägg och nickade in den i mål. Union Berlin firade, men domaren och VAR-teamet hittade något som behövde granskas. Målet dömdes bort och den mentala effekten av reduceringsmålet uteblev.

Det hettade till ännu mer och spelarna i Union Berlin blev vansinniga på att domaren inte blåste i andra närkamper därefter. Det slutade i att domaren fick nog och gav ett gult kort till vilt protesterande Kevin Möhwald. Matchen tog till i intensitet med chanser ifrån båda lagen. Runt minut åttio var Dortmund riktigt nära igen efter att ha satt hög press på målvakten. Sedan vände spelet och ett pressat Union Berlin behövde verkligen göra mål. Runt åttiofjärde minuten var Kevin Möhwald nära igen med ett lågt hårt skott som gick precis utanför stolpen. Sedan kort efter kom inbytte Julian Ryerson los på sin kant och gjorde snyggt förarbete in till en fri Anthony Ujah som fick chans att sätta dit den. Tyvärr tog den inbytte anfallaren i för kung och fosterland och skickade bollen långt över målet i hejdundrande fart, trots att han var inne i boxen nära målet. Union Berlin var inte nöjda med matchen. Det hela summerades kanske bäst när Robin Knoche i ren ilska gjorde en ful tackling, drog på sig ett av Union Berlins fyra gula kort och blev därmed avstängd i nästa match. Matchen slutade 3-0 och den sköna hemmasviten blev därmed bruten.

Lärdomar och förbättringar inför nästa match

Dortmund visade i denna match vilket bra lag de är och varför de alltid hör till toppen av tabellen. Urs Fischers beskrivning stämde av Dortmund. De har en del högkvalitativa spelare och är effektiva med bollen framför mål och träffar rätt beslut när de besitter bollen. Union Berlin måste försöka spela mer kreativt och våga lite mer än vad man gjort i de senaste två matcherna. De har liknat varandra i sättet man spelat på och det märktes båda gångerna hur de inte kunde spela det spelet de gjort så bra tidigare under säsongen. I denna match likt den förra var det alldeles för många långbollar och man behöll den inte särskilt länge inom laget de gånger man hade den. Framför målet måste man också bli mer kyligare och effektivare med skotten. Inför matchen mot Arminia Bielefeld måste de öva på att hålla bollen inom laget, bli bättre under press och träna avslut. Om man gör det, så kommer det bli tre poäng i nästa match.