Lagbanner

En riktig batalj mellan det traditionella och det moderna väntar i semifinalen

Igår blev det klart vilka Union Berlin får möta i semifinalen av DFB-Pokal. De fick Red Bull Leipzig. En tuff men värdig motståndare i vad som blir en viktig och intressant match på många sätt och vis.

Union Berlin är nu bara en vinst bort ifrån att nå finalen och ta en historisk första tung titel sedan de trädde in i det återförenade Tysklands ligasystem. En trofé skulle betyda enormt mycket för dem och det skulle kunna bli deras första trofé sedan 1968, då man vann den östtyska motsvarigheten till DFB-Pokal som också tog dem ut i Europa under det oroliga revolutionsåret. Deras triumf är förevigad utanför die Stadion An der Alten Försterei där cuphjältarna från 1968 står som staty. Lyckas man ta sig hela vägen till final och tar med sig pokalen hem, så finns det goda anledningar att upprätta en till staty av nya hjältar bärandes på en trofé hissad upp till skyarna. 

Det är inte långt kvar dit, men först måste de lyckas ta sig förbi deras antites Red Bull Leipzig. De har också chans på att ta sin första stora titel efter att ha varit ständig tvåa eller trea bakom Bayern München och Dortmund i ligan och heller inte tagit sig till final i någon cupturnering. Deras bakgrund är dock någonting helt annat än vad Union Berlins är. Om man får lov att uttrycka sig så, så gled de lite in på en räkmacka i den tyska fotbollen med starkt finansiellt stöd från energidrycksjätten Red Bulls imperium. De köpte upp lilla klubben SSV Markranstädts licens för tretton år sedan. Efter det avancerade de i raketfart uppåt ligasystemet och nådde efter bara sju år Bundesliga och överträffade sitt eget uppsatta mål om en tioårsperiod. Det är kanske lite bitterhet från min sida, men Union Berlins resa väger tyngre sett till det sportsliga och vad man behövt uppoffra för att komma dit man är nu.

Två vitt skilda klubbar med helt olika bakgrunder ställs mot varandra i semifinalen av DFB-Pokal. En sak som är säker, är att det kommer skrivas ny fotbollshistoria för någon av klubbarna när de i mitten av april spelar i Leipzig, staden där allting en gång började för den tyska fotbollen. Jag är inte särskilt skrockfull eller vidskeplig, men på något sätt känns det som att ödet har bestämt att detta ska ske den nittonde april 2022 i gamla kulturstaden Leipzig.

 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-03-07 13:51:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig