Lagbanner

Från amatör till heltidsproffs - sagan om Kevin Behrens

Han är en spelare av sällan skådat slag och ett bevis på att man aldrig ska ge upp sin högsta dröm. Kevin Behrens är idag trettio, en ålder då de flesta spelare redan spelat på högstanivån ett bra tag. För honom är det bara början och i Union Berlin har han redan varit med om toppstrid och europaspel. Vägen dit har dock varit kämpig och han har fått ligga i hårt. Detta är hur hans väg till den tyska huvudstaden har sett ut hittills.

I Bremen togs de första stegen

Anfallaren Kevin Behrens tog sina första fotbollssteg i tyska Hansastaden Bremen när han som knatte började spela för amatörföreningen ATS Buntentor och senare också för SC Weyhe under sent nittiotal och tidigt tjugohundratal. Därefter prövade han lyckan i storklubben och förbundslandets stolthet SV Werder Bremens ungdomslag. Numera spelar Werder Bremen i andraligan och hade det lite kämpigt de senaste säsongerna i Bundesliga. När Behrens kom till klubben, var de ett helt annat lag som krigade i toppen, var ute i Europa och hade en talangfabrik av hög rang. Under denna tid fanns det spelare som Per Mertsesacker, Mesut Özil, Markus Rosenberg, brassarna Naldo och Diego samt en viss Max Kruse i laget. Bara för att nämna några och visa vilken kvalitet det fanns. Kevin Behrens hade det svårt och fick inte ens spela med reservlaget i 3.Liga, utan blev förpassad till att vara med deras U21-lag som höll till i tyska motsvarigheten till division 3. Länge var han i frysboxen och behövde förändring. Han ville vara ordinarie och spela riktig A-lagsfotboll som verkligen betydde något.

Nystarten i de lägre divisionerna

Lösningen på situationen blev att flytta västerut mot lilla hamnstaden Wilhelmshaven och spela för klubben SV Wilhelmshaven i Landesliga Niedersachsen, på nivå motsvarande division 4. Precis som så många gånger i hans karriär, gick han dit kontraktslös och utan någon lösensumma. Där spelade han i nästan alla matcher och gjorde nio mål för klubben och förhindrade dem från att åka ned två gånger om. Efter sejouren i lilla Wilhelmshaven gick resan tillbaka mot proffsfotbollen och Hannover 96, men där fick han nöja sig med att bara vara i reservlaget som höll till i Regionalliga Nord, samma nivå som division 2. I deras reservlag gjorde han dock bra ifrån sig, men flyttlasset bar efter två säsonger av mot Karl den stores Aachen och Allemania Aachen i västra delen av landet. Där fick han nästan uppleva lite storhet, men han blev norpad på sin allra första ligatitel. Hans enda säsong med klubben i Regionalliga West var kanske inte den målrikaste, men de var med ända in i det sista och hamnade på andraplatsen. Tyvärr blev de bara vicemästare.

Vändningen och islossningen

Union Berlin är inte den enda rödvita klubben Kevin Behrens spelat för, innan de framgångsrika åren i Saarbrücken och Sandhausen, var han en väldigt kort period i Rot Weiss Essen i samma liga. Där blev det ingen större framgång rent fotbollsmässigt, men han hann göra sig omtyckt bland lagkamraterna och förtjänade smeknamnet ”Tor” efter den berömda asaguden och superhjälten på grund av likheterna med denna. Det får väl anses vara en merit det med.

Vistelsen där blev inte långvarig eftersom Behrens kontaktades av hårdsatsande 1. FC Saarbrücken ifrån Regionalliga Südwest i lilla Saarland på gränsen till Frankrike. De hade målsättningen att gå upp till 3.Liga med ambitioner om att bli en proffsklubb. Sagt och gjort, Kevin Behrens kritade på två år för klubben och skördade en del framgångar hos dem. Han bildade tillsammans med Patrick Schmidt ligans vassaste anfallspar. Totalt gjorde de 37 mål tillsammans. I Saarbrücken tog Kevin Behrens sin första cuptitel när han vann der Saarlandpokal med klubben och tog dem därmed till DFB-Pokal. Innan det bar av mot nästa proffsäventyr i 2.Bundesliga, hann han också med att göra klubben en sista tjänst. De blev ligamästare, men snubblade tyvärr på mållinjen när de förlorade i kvalet till 3.Liga och proffslivet mot TSV 1860 München.

Mot toppen och nya höjder

Efter succén i Saarbrücken kunde han på riktigt förverkliga sin dröm om att kunna försörja sig på fotbollen när flyttlasset bar av till SV Sandhausen från sydvästra hörnet av Tyskland i Baden Württemberg. De var i behov av en målfarlig anfallare och fann just det i Kevin Behrens. Det var i SV Sandhausen den Kevin Behrens Union Berlin fick upp ögonen för spelade. I början behövde han anpassa sig till ett högre tempo, han hoppade nämligen över en serie, men lyckades ändå sätta fyra baljor. De följande två säsongerna svarade han med att göra 13 respektive 14 mål innan kontraktet gick ut och Union Berlin från Bundesliga kunde hämta upp honom som bosman. Lite mer än 30 mål blev det för de svartvita innan det blev dags att röra på sig igen.

Från att ha flackat runt i både norr och söder, fick han äntligen inför den här säsongen göra debut i landets högsta serie och äntra fotbollens finrum. Till råge på allt har han dessutom hunnit med ett äventyr i Europa, där han bland annat gjorde mål och var bara en hårsmån ifrån avancemang i turneringens svåraste grupp. Han har också fått vara del av framgången i DFB-Pokal. Det har hittills blivit sexton matcher i ligan varav fyra från start. Annars gör han ett kanonjobb som en supersub som hjälper till att förändra matchbilden och sätta press på motståndarna. Det är en av hans styrkor, pressen mot motståndarna och att han är stark rent fysiskt. Han kan stå emot mycket och faller inte så lätt i duellerna. Största triumfen för honom i ligan än så länge, var när han gjorde ett tjusigt mål rakt upp i nättaket i de sista minuterna i en vinst som satt långt inne mot Arminia Bielefeld. Slå upp det på Youtube, det är det värt!

Förändringens vindar

Under tiden som artikeln skrivits, har det varit lite tumult i Union Berlin. Mitt ifrån ingenstans bestämde sig Max Kruse för att avbryta sitt kontrakt och flytta tillbaka till VFL Wolfsburg och tränaren han är bekant med där. En ganska så obegriplig flytt (vem byter Champions League och topplats mot bottenstrid och nedflyttningskris?), men man får respektera hans beslut. Detta öppnar kanske upp mer spelmöjligheter och en större roll för Behrens när pragmatikern Urs Fischer fixar och donar med laget som ska ut i Europa igen och vara inblandade i toppstriden. Nästa kapitel i sagan om Kevin Behrens är ännu oskrivet och väntas på att få fyllas i med nya höjdpunkter i vad som är en spektakulär fotbollskarriär.
 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-02-01 16:53:01
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig