Lagbanner
RheinEnergieStadion, 2022-09-11 15:30

1. FC Köln - Union Berlin
0 - 1

Historisk serieledare

Union Berlin blev för första gången någonsin i klubbens historia serieledare när de blev Bundesligas trettiofjärde serieledare genom tiderna.

Det var två riktigt formstarka lag med starka kollektiv som mötte varandra nere i Köln. Union Berlin var revanschsugna efter förlusten i Europa League och var riktigt på hugget från första början av matchen. Man hade också inför matchen pusslat om lite och bland annat bytt målvakt. Lennart Grill fick chansen från start och visade upp vilka kvalitéer han besitter i matchen som han fick lov att hålla nollan i. En annan glädjande nyhet var att cancersjuke Timo Baumgartl hade återhämtat sig så pass mycket att han nu för första gången på väldigt länge återfanns i matchtruppen.

Det dröjde inte mer än tre minuter innan det första målet kom för Union Berlin. Det var dock ett självmål som mittbacken Timo Hüber olyckligt styrde in i mål på Sheraldo Beckers skott från vänster. Även upplägget dessförinnan var väl utfört när Grill skickade upp en långboll som nådde hela vägen till Jordan Siebatcheu som tunnlade en försvarare när han passade fram till Sheraldo Becker som sedan avslutade. Sedan i åttonde minuten hade Union Berlin en farlig chans till när Robin Knoche nickade på en hörna från Christopher Trimmel. Bollen gick inte in i mål, men den nuddade väl en försvarare ifrån Kölns arm vilket ledde till en straff. Jordan Siebatcheu klev fram framför den väsnande hemmapubliken och missade straffen när han sköt mitt på målvakten Marwin Schwäbe som enkelt och bekvämt kunde rädda den. Man hängde inte läpp för det, för i den fjortonde minuten var det dags igen för suveräne Sheraldo Becker att göra mål. Han hade först kommit loss på vänsterkanten, sedan skickat över den till Trimmel som gav den tillbaka för Sheraldo Becker att avlsuta på. Tyvärr dömdes målet bort då Becker stod offside när han fick bollen. Detta efter en koll med VAR. 

Union Berlin höll Köln borta ganska så bra, men i den trettionde minuten fick Lennart Grill jobba lite. Då kom Linton Maina fri på sin högerkant, men sköt på Lennart Grill som utsträckt kunde skicka ut den mot vänsterkanten istället. Det var dock Köln som skulle få det sista ordet när de i den fyrtiosjätte minuten fick en farlig chans genom samme Linton Maina, men som Lennart Grill också kunde boxa bort.

I början av andra halvlek var det Union Berlin som tog kommandot direkt. Man hade ett bra tryck på Köln och kaptenen Christopher Trimmel var inte långt ifrån att utöva ett riktigt klassmål. I den femtioåttonde minuten hade han tagit sig ned till den vänstra kanten av Kölns straffområde och fick på en träff som gick i en fin båge mot det högra krysset, men turen var på Kölns sida den gången och bollen gick krysset ut istället för krysset in. Det gjordes lite byten från båda sidorna också där bland annat Milos Pantovic kom in för Union Berlin mot Janik Haberer. Pantovic kom in i den sextiofemte minuten och behövde inte vara inne särsklit länge innan han fick en farlig chans serverad till sig av Jordan Siebatcehu precis utanför Kölns straffområde. Det blev dock för mycket lutning bakåt i avslutet och bollen gick precis över ribban i den sjuttiofjärde minuten.

Oturen fortsatte för Köln som inte var riktigt helt hundra i sitt försvarsspel. I den åttionde minuten hade de tagit upp en hel del man på en hörna, vilket lämnade de ganska så sårbara i backlinjen. Efter en misslyckad hörna snappade Andras Schäfer snabbt upp bollen och satte ensam fart upp mot Köln planhalva, men han stoppades abrupt av Luca Killian som fick hult kort och därmed åkte på en utvisning. Det var det sista som hände mellan dessa två starka kollektiven, men det var Union Berlin som gick starkast ur bataljen som nya serieledare. Det är någonting de ska passa på att njuta av, då det aldrig hänt förut i klubbens historia.

Union Berlin gick ifrån matchen i Köln som Bundesligas trettiofjärde serieledare genom tiderna. Positionen som serieledare efter att en omgång spelats klart är något de aldrig upplevt förut. Det är något nytt för dem och den känslan kommer de bära med sig hela vägen fram till nästa söndag. Då väntar VFL Wolfsburg på hemmaplan.
  
 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-09-13 15:48:52
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig