Lagbanner
I Union Berlin finns inget storhetsvansinne - men stora drömmar får lov att finnas

I Union Berlin finns inget storhetsvansinne - men stora drömmar får lov att finnas

Union Berlin rullar på som tåget i Bundesliga. Detta har gett eko ute i Europa, men Union Berlin hanterar berömmelsen varsamt och kör på som de alltid har gjort genom att ta en dag isänder.

Union Berlins hårda slit lönar sig, men ännu är man inte i hamn. Trots framgångarna, så är det viktigt att ha båda fötterna kvar på jorden och inte tro att man redan har vunnit allt. Många egenskaper har fört dem dit där de är nu, men framför allt är det ödmjukheten, lagandan, tålamodet och det hårda slitet på och utanför plan som bidragit starkt till vilka de är idag,

Sju omgångar är spelade och Union Berlin befinner sig på toppen av Bundesliga. Aldrig förr har det talats så mycket om den lilla klubben från Köpenick som det görs nu. Den enorma resa de gjort på bara några år har uppmärksammats på sistone i samband med spel i Europa League och att man sensationellt leder Bundesliga för första gången någonsin i klubbens historia. Trots dessa snabba framryckningar har man inte drabbats av något storhetsvansinne och har varje år som mål att fixa ett nytt kontrakt. Nu är man redan på god väg dit med sina 17 inspelade poäng av 21 möjliga på sju omgångar. Det krävs bara 23 poäng till innan huvudmålet om nytt kontrakt är uppfyllt. Ifall den fina formen håller i sig och man inte kommer in i en dipp efter landslagsuppehållet, så kan man mycket väl nå 40 poäng och ett nytt säkrat kontrakt under den första halvan av säsongen. 

Det vore magiskt ifall detta skulle ske, men alla inom Union Berlin tar en match åt gången och så får man se vad som händer utifrån det. Det är fundamentet i Union Berlin, att inte få någon hybris och kriga ända in i det sista tills det är över och att domaren blåser. Även i en total överkörning av Schalke var man ändå inte nöjda med matchen och tyckte man fortfarande hade saker att förbättra. Det säger något om klubben och mentaliteten som finns inom laget. Fastän man redan blivit serieledare två gånger om och har fem respektive två poängs försprång till giganterna Bayern München och Dortmund, så nöjer man sig inte med det. Det finns ännu mer att kämpa för i klubben än enbart ära och berömmelse.

Trots jordnärheten, så har deras framgångar gjort att Union Berlin alltmer nämns på allas läppar. I England har de fått uppmärksamhet men även i Sverige har de fått mer publicitet. Jag har sedan lottningen mot Malmö FF i Europa League märkt av ett ökat intresse för Union Berlin i Sverige. Direkt efter lottningen skrevs det artiklar om vilka Malmös nya motståndare är och Union Berlins triumfartade förstaplats fick också utrymme i svensk media. Häromdagen gjorde Erik Niva ett mycket intressant och lyssningsvärt avsnitt om Union Berlin i sin hyllade podcast When We Were Kings. Det gläder mig att man får upp ögonen för tysk fotboll igen och att Union Berlin varit starkt bidragande i detta genom sin unika och sällsynta framtoning i den moderna fotbollen.

Att prata om dessa triumfer och att det går så bra för Union Berlin kan kanske verka som att man drabbats av hybris. Säsongen får väl fortfarande anses vara i sin inledningsfas och man har precis kommit fram till det första landslagsuppehållet och sedan efter det dröjer det inte länge innan VM är igång. Under dessa uppehåll kan mycket hända, men det har hänt förut i fotbollens toppligor att en osannolik uppstickare i slutändan vann ligan och slog alla andra på fingrarna. I Bundesliga hände det till exempel när Kaiserslautern, med en viss Michael Ballack i laget, sensationellt vann ligan. Just Michael Ballack kommenterade ganska nyligen i en intervju att han tror att Union Berlin kan göra samma sak, men att han också förstod att det vore förmätet att redan nu prata om en ligatitel. Men han tillade också att man alltid får lov att drömma och att det heller inte är en omöjlighet för dem att vinna ligan. 

I nuläget går allting Union Berlins väg och det är sällan man blir besviken på laget. Den nuvarande formen gör att den tråkigaste matchen i Bundesliga genom tiderna, matchen mot Mainz, redan känns som ett minne blott. Den var en parentes i vad som annars är en fantastisk säsong att följa. Det är också uppiggande att se hur man i Sverige fått upp ögonen för Union Berlin, en klubb som jag tror hade fallit många svenskar i smaken ifall de vågat lyfta blicken lite. Just nu njuter jag av klubbens situation, men det är också viktigt att följa klubbens ledord om att ta en dag i taget och fortsätta leva i nuet för att vara beredd på nästa utmaning och inte helt sväva iväg på drömmarnas moln. Att säkra ännu en säsong i tyska fotbollens finrum kommer först, allt annat är bara en ren och skär bonus man kan få njuta av på vägen dit. 
   
 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-09-23 00:39:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig