Lagbanner

Kontroversiella förslaget kan röra om i grytan

Titeln som ligamästare ser redan ut att vara avgjord. För tionde gången på raken kan Bayern München titulera sig mästare. Deras totala dominans har fått folk att tappa intresset för mästerskapet. Inför förra omgången kom dock ett kontroversiellt förslag från högsta ledningen om hur tristessen kan försvinna. Det har dock varit blandade känslor kring det hela.

Nya ordförandens visioner för tysk elitfotboll

Mästerskapet är sedan länge avgjort och spänningen borta. Det börjar bli förutsägbart vem som vinner ligatiteln och alla andra lagen verkar vara chanslösa. Alla vill slå Bayern München, men ingen verkar ha kommit i närheten av dem de senaste tio åren. I tyska Sky Sport kan man läsa att tysk elitfotbolls ordförande, Donata Hopfen, i en intervju med tabloiden Bild häromveckan gav ett förslag på hur man kan göra Bundesliga mer konkurrenskraftig och intressant. Hon nämnde att man skulle kunna reformera Bundesliga till att innefatta en slutspelsserie istället för 34 omgångar med en etta som vinnare. Detta för att kunna bryta Bayern Münchens dominans och engagera publiken ytterligare och ge dem hopp om att deras lag också kan vinna. Publiken ska vilja kunna titta på fotboll igen.

I Deutschlandfunk kan man läsa att en annan faktor bakom hennes förslag är att göra Bundesliga mer ekonomiskt slagkraftigt och locka till sig en större internationell publik för att säkra varumärket och de tyska ligornas finanser. Pandemin har förändrat sättet att titta på fotboll, då fler tittat hemifrån på teven istället för att vara på läktaren. Konkurrensen med de andra toppligorna i Europa är tuff och Bundesliga behöver hävda sig internationellt för att bland annat få fler tittare och sälja mer. Ett annat av hennes förslag var att likt spanska och italienska fotbollsförbunden möjligen förlägga den tyska supercupen i Saudiarabien, för att få in mer inkomster och nå ut till en bredare publik och visa upp sig. 

De flesta är inte förtjusta

Efter att förslaget nämnts av ordföranden gav många tränare, klubbordföranden och sportchefer sina åsikter om förslaget. Även gamla fotbollslegendarer som Oliver Kahn och Rudi Völler kommenterade saken. I tyska Sky Sports är majoriteten av de tillfrågade från ett urval av klubbar i Bundesliga rätt traditionella av sig och vill ha kvar det gamla systemet, även om det innebär att Bayern München fortsätter sin dominans. De vill att den som presterat bäst under 34 omgångar också förtjänar att vinna trofén, då det visar att de klarat av uppgiften bäst. Arminia Bielefelds tränare menade att en mer rättvis fördelning av tv-pengarna är bättre lösning än ett slutspel för att öka konkurrensen. Fotbollslegendarerna Oliver Kahn och Rudi Völler var av helt olika åsikter vad gäller en slutspelsserie. Gamle målisen tycker att det är en spännande idé att man överväger tanken om ett slutspel i Bundesliga. Det hade ökat spänningen hos fansen, säger han också. Anfallslegendaren Rudi Völler är dock rädd för att andra tävlingars värden devalveras och säger också att man redan har en slutspelsfas med utslagning i cupen. 

Även en stor del av fansen är eniga och vill se andra åtgärder tas än att en slutspelsserie införs. Bland annat ser man istället att det finns ett financial fair play inom ligan och att pengarna från tv fördelas mer rättvist. Bland klubbarna som visade störst missnöje tillhörde Union Berlin. Inför matchen mot Dortmund visade sitt missnöje med banderoller mot förslagen. Tränaren Urs Fischer var lugnare och tycker att diskussionen bör tillåtas, men sade inte mycket mer än så och är fullt fokuserad på nuvarande 34 omgångar. I Berliner Zeitung kan man läsa om Klubbpresidenten Dirk Zinglers tankar kring det hela i en intervju med DAZN. Han sa att tävlingsformatet redan är bra som det är och att man inte ska fixa något som inte är trasigt.

Andra europeiska ligors sätt kan inspirera förändringen

Även om tanken på att reformera Bundesliga avskräcker en del, har man ändå bollat med idéen på hur ligan skulle kunna ritas om för att öka intresset igen. Bland annat har man i Sport 1, Sky Sports och Kicker sneglat på hur grannländerna har det i sina ligor, framför allt exempel som Belgien, Österrike och England men även utomeuropeiska exempel som USA nämns som förebilder. I Belgien fungerar det nästan som i Tyskland. Man har en serie i 34 omgångar, men sedan en miniliga där topp fyra från ligan med halverade poäng gör upp i sex omgångar om vem som blir mästare. I Österrike spelar man 22 omgångar och sedan delas tabellen in i en övre och nedre halva som gör upp i varsitt slutspel om ligatiteln och nedflyttning. Från England har man tittat på playoff till den sista och tredje platsen till Premier League från deras andraliga, där trean till sexan gör upp med laget på nedflyttningsplats i en miniserie om sista platsen upp till högstaligan, vilket brukar vara en publikfest med hög tävlingsanda.

Även om de europeiska ligorna ligger betydligt närmare Tyskland rent kulturellt och sportsligt, har man även tittat på hur det är i USA där man spelar en grundserie som slutar i slutspel, men ett möjligt problem med det är att det är skapat i USA anpassat efter en amerikansk sportkultur likt de andra ligorna som finns där. Kicker har lagt fram en teori om hur ett framtida scenario med slutspel skulle kunna se ut och kallar det för en ”Week of Fuβball”, alltså att man på neutral ort spelar semifinal och final mellan topp fyra i Bundesliga. Problemet med en fotbollsvecka och förlängd Bundesliga, säger dem är hur man i så fall ska fördela intäkterna mellan klubbarna inom ligan för att förhindra avstånden mellan klubbarna.

Förändring kan ske - helst utifrån fansens perspektiv

Ifall en förändring skulle ske, så skulle det nog vara den belgiska modellen som står tyskarna närmast. Där får de ha lag som åker upp och ned ur ligorna, men samtidigt ha fler lag som gör upp om ligatiteln i kombination med inhemskt cupspel och europaspel. Alltså en helt vanlig lång säsong med lite tilläggstid i form av ett slutspel för att hetta upp tävlingen lite. Det verkar vara kravet ovanifrån, att göra om ligan för att överleva ekonomiskt och för att kunna konkurrera. Det verkar som att Bundesliga har kommit till en punkt där någon typ av förändring är nödvändig, men om det ska ske en förändring, så ska det ske utifrån fansen villkor och inte ovanifrån. Traditionen väger tungt i tysk fotboll och ifall fansen får välja, verkar de vilja ha ett mer ekonomiskt rättvist system än en strukturell förändring av ligasystemet som ligan haft sedan den i dess nuvarande form grundades på sextiotalet.





 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-02-17 00:35:19
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig