Lagbanner
Ödesmatchen
Union Berlin ångar på och matchen mot Bayern München hemma på die Stadion An der Alten Försterei har börjat beskrivas som en ödesmatch om vem som vinner ligan.

Ödesmatchen

Union Berlins många mål och otroliga start på säsongen har gett eko ute i fotbollsvärlden. I Bundesliga ligger de på samma antal poäng som rekordmästarna Bayern München. Det enda som skiljer dem åt är målskillnaden. Union Berlins effektivitet och enorma framgångar har gett Bayern München kalla fötter. Det har byggts upp en stämning av att den som vinner matchen på lördag i Köpenick, den kan också avgöra vem som i slutändan lyfter skölden i maj.

Bundesliga har inletts med dunder och brak och vi har bjudits på målkalas i en hel del matcher. Werder Bremens sena vändningar, Yann Sommers briljans i mål och Union Berlins och Bayern Münchens rika målskörd. De två sistnämnda har ångat på och ligger båda på samma poäng där bara antalet gjorda mål är vad som skiljer dem åt. Det är ingen större skräll att rekordmästarna ifrån söder gör ännu en bra säsongsinledning och befinner sig i toppen av ligan, det som får folk att höja på ögonbrynen är Union Berlins fortsatta framgångar. Det får uppmärksamhet i tysk media, engelsk media och sedan lottningen mot Malmö har de också börjat får utrymme i svensk press. Det är laget som aldrig tycks upphöra med överraskningar. Ända sedan dem kom upp har de överträffat sig själva och alla andras förväntningar, men de har ändå båda fötterna på jorden och tar sig inte för mycket vatten över huvudet. 

Att det går bra för de båda lagen är inget som gått någon förbi. Ännu är ligan i inledningsfasen och det täta matchandet med Europamatcher, cupmatcher och ligaspel har ännu inte inletts, men säsongen är kanske mer intressant än på länge. Den är mer intressant än på länge därför att maktordningen i Bundesliga har skakats omkull när det bara är Bayern München som inlett bra av de annars sex topplagen i ligan. De andra fem som räknas dit har inlett lite svajigare och inte riktigt levt upp till förväntningarna. Det talas som sagt mycket om hur säsongen har inletts och inför helgens toppmatch är det fokus på just Bayern München mot Union Berlin. I tysk media har man börjat dra paralleller med ett Leicester City som mot alla odds vann ligan före alla andra topplag för några år sedan i Premier League. De var inte helt olika Union Berlin i sitt sätt att vara och hade en tränare som kunde spela korten rätt. Det är en smickrande jämförelse, men det är ännu lite för tidigt att börja säga sådant. Urs Fischer är som alltid ödmjuk och målmedveten och fokuserar alltid på en match i taget. Han sa själv i intervjuer efter matchen att målet förblir säkrat kontrakt och att man ännu har 30 poäng till dess. Resten som sker är en ren bonus. 

Rekordmästarna Bayern München känner av en viss press och bland annat anfallsstjärnan och målmaskinen Thomas Müller känner av en viss ångest och oro av att spela borta mot Union Berlin på ett kokande die Stadion An det Alten Försterei. Han säger att det inte är en plats dit man åker för nöjets skull. Union Berlin är väldigt starka på sin hemmaborg och har en fin form där. Det är jobbigt att möta dem på sin hemmaplan. Just nu har Union Berlin en fin svit på elva obesegrade matcher och både Bayern München och Union Berlin har inlett säsongen obesegrade. På lördag återstår det att se ifall denna match i Köpenick i sydöstra Berlin kan komma att bryta sydtyskarnas monopol på die Meisterchale. Allting kan hända och kanske blir det Union Berlin som lyfter den i slutändan efter resultatet i denna match. 


 

Johan Holmberg@Redjohnzo2022-08-30 14:39:00
Author

Fler artiklar om Union Berlin

Union Berlin tog en stark 2-1 seger mot Borussia Dortmund
Union Berlin bygger om - Alte Försterei får flest ståplatser i Europa!
Summering av Union Berlins sommarfönster, säsongsinledning och införrapport mot RB Leipzig