Stadion An der Alten Försterei, 2022-03-12 15:30

1 - 1

Skärpan hängde inte med hela vägen

Det blev som vanligt en underhållande match när de här två lagen möttes i helgens match. Matcherna mellan Union Berlin och Stuttgart brukar vara intressanta och intensiva, denna blev inget undantag. Båda lagen kämpade för sina poäng och det skulle avgöras ända in i det sista.

Union Berlin visade framfötterna

Union Berlin var tillbaka på hemmaplan i det fina vädret på ett nästan fullsatt die Stadion An der Alten Försterei. Det var inte många platser som saknades, men den avsaknaden märktes inte av när den sköna stämningen drog igång på arenan. Union Berlin inledde piggt och hade redan efter ett par minuter en farlig chans från Khedira som väntar på att få göra sitt första mål för de rödvita. Han drog på med ett hårt skott precis utanför straffområdet efter att ha blivit serverad Taiwo Awoniyi från boxen efter ett snyggt uppspel från egen planhalva. Bollen gick precis utanför vänstra stolpen och Rani Khedira kunde bara ta sig för huvudet i ren förtvivlan. Men matchen gick vidare och Union Berlins insatser med den. Union Berlin kom ofta runt på kanterna och slog farliga bollar in mot boxen. I tjugosjätte minuten hade Niko Gieβelmann en farlig chans efter att ha sprungit efter en boll han fått från Paul Jaeckel på högerkanten. Han hade dock lite svårt att ta ned den och fick stanna upp lite grann för att behärska bollen och satte den sedan på utsidan av vänstra krysset.

Taiwo Awnoiyis första straff gjorde honom till främsta målskytt

Matchen var ganska jämn hela tiden om man ser till statistiken. Union Berlin fick jaga mest boll och Stuttgart hade mest innehav. I avslut och skott på mål var det jämna siffror lagen sinsemellan, men det var Union Berlin som skulle få kliva av planen med ledningen efter första halvlek. Första försöket kom runt trettiosjunde minuten när firma Taiwo Awoniyi och Sheraldo Becker visade upp sig igen. Becker kom som vanligt runt på sin högerkant och hittade en inrusande fri Taiwo Awoniyi som enkelt med en liten bredsida kunde nudda in bollen i mål. Det blev tyvärr inget mål den gången, då domarna upptäckt en offside. De skulle dock få fira en gång till ett par minuter senare när lånet från Arsenal, den grekiske mittbacken Konstantinos Mavropanos, fick gult kort för hands inne i straffområdet. Ivrigt påhejad av fans som sjöng hans ramsa, klev Taiwo Awoniyi fram och satte kyligt in sitt första straffmål efter att ha gjort bort målvakten Florian Müller. En eufori utbröt på die Stadion An der Alten Försterei och Taiwo Awoniyi blev dessutom med sina elva gjorda mål klubbens främsta målskytt under en säsong.

Jakten på ett andra mål

Det gjordes lite byten från båda lagen, vilket de behövde för att vända matchbilden till deras fördel. Union Berlin ville såklart försvara ledningen och i bästa fall utöka den, medan Stuttgart ville komma tillbaka och avsluta med poäng. Först gjorde Stuttgart tre byten, men Union Berlin svarade med att sätta in tre nya spelare som alla var anfallare. Inom loppet av tio minuter satte man in Sven Michel, Andras Schäfer och Andreas Voglsammer mot Taiwo Awnoniyi, Kevin Möhwald och Sheraldo Becker. Bytena gjorde att Union Berlin ångade på och duellerna blev tuffare. Det blev ganska hetsigt emellanåt och domaren fick komma in och separera spelarna ibland. Unge Andras Schäfer som kommit tillbaka från skada visade upp otroligt engagemang och höll inte tillbaka i närkamperna. Även Sven Michel visade upp sig och sina fina kvalitéer han besitter med sin teknik och blick för spelet.

Innan Sheraldo Becker klev av planen var han högst involverad i vad som såg ut som 2-0 för Union Berlin och vad som också blev deras farligaste chans. Efter att ha fått ett inkast från Christopher Trimmel, vände han sig om och slog ett inlägg med en perfekt båge in på Niko Gieβelmann som slitit sig loss från sina försvarare. Bollen var så när på att gå in, men den studsade lite för tidigt och hade för svag kraft kom och utanför högra stolpen.

Stuttgart släpptes in i värmen

Efter den farliga målchansen för Union Berlin, blev Stuttgart det mer hotfullare laget och fick ett par farliga chanser som de förvaltade mycket väl. Den första hände runt sextiosjunde minuten när Omar Marmoush drog på en hård volley utanför boxen. Han stod fri när nästan alla spelare hade samlat sig i boxen för att knuffas på Stuttgarts hörna. Skottet gick precis ovanför danske målvakten Frederik Rønnow, som för övrigt gjord det väldigt bra i frånvarande Andreas Luthes ställe. Sedan var det storvuxne Saša Kalajdžic tur två gånger. Den första gången kom runt åttiofjärde minuten när Union Berlin lite tursamt kom undan från en kvittering av Stuttgart när man räddades av den vänstra stolpen efter att Kalajdžic turligt fått med sig bollen framåt.

Skärpan brast och man får fortsatt vänta på huvudmålet

Kort därefter gjorde Union Berlin ett till byte, men den här gången ett defensivt sådant när erfarne Bastian Oczipka sattes in istället för Niko Gieβelmann med en uppmaning om att lugna ned spelet lite. Länge såg det ut som att Union Berlin skulle kunna lämna planen som segrare och fira att man uppnått säsongens huvudmål, men långe Saša Kalajdžic ville annat. Runt slutklämmen av ordinarie tid brast skärpan hos Union Berlins försvarare när ett perfekt inlägg av Borna Sosa nådde fram till honom som han sedan satte dit och firade hejvilt efteråt. Ett onödigt mål för Union Berlin och det fanns egentligen inte mycket målvakten Frederik Rønnow kunde göra åt det. Frustrationen som leget och pyrt länge under matchen resulterade sedan i två gula för Union Berlin när Andre Schäfer och Grischa Prömel tappade humöret. Det var det sista som hände och Stuttgart var mer nöjda med resultatet än Union Berlin. De hade behövt tre poäng, då man nästa match möter betydligt mer kvalificerat och tuffare motstånd i form av Bayern München.

Att förbättra till nästa match

Den här matchen var egentligen ingen dålig match. Union Berlin spelade bra och skapade många chanser. Det funkade bra i både offensiven och defensiven, om man bortser från när man tappade skärpan vid målet. Det jag varnade för straffade dem tyvärr i matchen, men sådan är fotbollen ibland. Nästa match blir som sagt betydligt tuffare och där måste man ta tillvara på varje chans man får och vara helt felfri i försvaret. Det gäller att behålla lugnet och inte stressa iväg bollen. Då har man möjlighet att ta poäng mot Bayern München och inte riskera att halka efter alltför mycket. En vinst innan landslagsuppehållet hade suttit fint.