Olympiastadion, 2022-04-09 18:30

Hertha BSC - Union Berlin
1 - 4

Tredje gången gillt när Union Berlin dominerade i derbyt

Stämningen på läktaren var på topp. Ett slutsålt Olympiastadion kokade, men det var den röda delen av den klassiska arenan som fick jubla mest under matchens gång. Union Berlin sköt ytterligare hål på skutan Hertha Berlins skrov, som nu sjunker ännu djupare mot avgrunden och är på väg att åka ut ur Bundesliga. Berlin är och förblir rött, just nu ser det ut som att staden kommer vara röd en bra tid framöver också.

Union Berlin satte nivån direkt

Man visste vad som krävdes och visade det direkt från allra första början. Merparten av arenan må ha varit blå, men nere på planen var det rött så långt ögat kunde se. Union Berlin tog kommandot tidigt och var effektiva med bollen. Redan i fjärde minuten var Timo Baumgartl ytterst nära att nicka in ledningsmålet på ett välslaget inlägg från kapten Christopher Trimmel. I trettonde minuten fick Niko Gieβelmann på ett hårt skott inne i boxen efter en hörna från Trimmel, men Hertha Berlins målvakt och bästa spelare Marcel Lotka gjorde en kanonräddning för att stoppa den. Sedan blev det lite hetsigt i Hertha Berlins straffområde efter att Marcel Lotka och Grischa Prömel gått hårt åt varandra i en duell. Det hela ledde till att hetlevrade Grischa Prömel gick fram till Lotka efter dennes räddning och han blev sedan nedbröstad till marken av honom. Det resulterade i ett gult kort för unge Marcel Lotka som stod i mål istället för skadade Rune Jarstein. Båda lagen hade alltså sina andramålvakter mellan stolparna.

Efter den lilla dispyten saktade inte Union Berlin ned tempot. Man fortsatte gång på gång att anfalla Hertha Berlins lamslagna försvar. I sjuttonde minuten kom supersnabba och suveräne Sheraldo Becker nedrusande längs med högerkanten och skickade in bollen mot straffområdet där Taiwo Awoniyi fanns redo. Tyvärr fick han inte riktigt rätt på bollen och fubblade med den för mycket. Chansen rann ut i sanden och Marcel Lotka kunde vara beredd på Taiwo Awoniyis skott som sedan kom på honom. Kort därefter drabbades Hertha Berlin av ett bakslag när deras anfallsstjärna Steven Jovetic tvingades avgå på grund av skada. Han fick dessutom till lite absurda scener avgå med ett gult kort.

I tjugoåttonde minuten var det så dags igen. Den här gången var det suveräne Sheraldo Beckers tur att försöka göra mål. Kapten Trimmel hade kommit ned på sin högerkant och slog först in en pass mot boxen där storspelande Marcel Lotka först räddade det första direktskottet för att sedan dra en lättnadens suck efter att Sheraldo Beckers avslut precis gick över ribban. Trycket fortsatte och i trettioförsta minuten kom så ledningsmålet för Union Berlin på ett Olympiastadion där bortasektionen fullkomligt exploderade och tystade hemmafansen. Det sved dessutom ännu mer för Hertha Berlin, då det var deras gamla japan Genki Haraguchi som flög fram när han språngnickade Sheraldo Beckers inlägg från vänster. Några minuter senare skapade Hertha Berlin sin första farliga chans när Myziane Maolida fick på en volley inne i straffområdet, som turligt nog för Union Berlins del träffade lite fel på hans ben och bollen gick precis utanför stolpen. Det sista farliga som hände innan halvtid, var en farlig nick från Chistopher Trimmel som tagit sig in i straffområdet. Sheraldo Becker var involverad igen när han skickade in bollen från vänsterkanten på kaptenens huvud. Tyvärr var nicken för svag och den gick precis utanför stolpen.

En riktig styrkedemonstration i andra halvlek

Efter att ha hämtat andan i pausvilan kom Hertha Berlin tillbaka på planen i hopp om att kunna vända på steken och få in en kvittering. I början av första halvlek såg det ljust ut för den gamla damen när man satte press på Union Berlins försvar och lyckades i fyrtionionde minuten stressa fram ett självmål. Det var ett ganska så snöpligt självmål av Timo Baumgartl, men han och Union Berlin skulle revanschera sig snabbt. Hertha Berlins glädje blev kortvarig när Grischa Prömel elegant nickade in 2-1 inne i boxen i femtiotredje minuten efter en fin assist från Niko Gieβelmann på vänsterkanten.

Det gjordes även lite byten från Union Berlins sida. Man satte in snabba och löpstarka ben när Bastian Oczipka kom in för Niko Gieβelmann, Andras Schäfer för Genki Haraguchi och Julian Ryerson mot Dominique Heintz. Bytena gav effekt och den unge ungraren Andras Schäfer fick fram en fin djupledsboll från mitten på Sheraldo Becker som utnyttjade sin snabbhet när han rusade ned mot målet och sedan satte in bollen via stolpen i det vänstra hörnet i den sjuttiofjärde minuten. Det var ett tjusigt mål och snyggt förarbete. Trots det tredje målet gav sig inte Hertha Berlin. De fick en till farlig chans i sjuttionionde minuten när Ishak Belfodil vände och vred sig om Union Berlins försvarare för att sedan skicka iväg ett skott som Frederik Rønnow räddade.

I åttioandra minuten var det återigen dags för byte när Urs Fischer skickade in Sven Michel och Andreas Voglsammer istället för matchens bästa lirare Sheraldo Becker och Taiwo Awoniyi. Sven Michel hade ännu inte gjort något mål för Union Berlin, men i detta derby skulle det bli ändring på det i den åttiofemte minuten. I perfekt position stod han på stora ytor när han plötsligt fick en vunnen långboll från mittfältet av Timo Baumgartl mot sig. Han tog emot den och satte fart fram mot mål för att sedan panga in den i det högra hörnet genom en snygg placering. 4-1 var nu ett faktum och ridån gick ned för ett chanslöst Hertha Berlin. Den blå delen av arenan kände sig verkligen blåa, medan den röda delen var eld och lågor över att ha totalt förnedrat sin motståndare i vad som kan ha varit det sista Berlinderbyt i Bundesliga på ett tag. Slutsignalen ljöd och Union Berlin kunde titulera sig stadsmästare för tredje gången på raken. Man leder dessutom med 3-2 i mötena mellan klubbarna. Det är alltså bevisat, nu är Union Berlin störst i huvudstaden.

Att ta med sig ifrån matchen

Detta var verkligen en fröjd att se. Allting klaffade för Union Berlin i derbyt. Det påminde lite om hur det var för Union Berlins del i matchen mot Bayern München, när siffrorna blev desamma och man själva fick finna sig i att vara dominerade. Nu var det istället Union Berlin som fick dominera och totalt förnedra stadsrivalen Hertha Berlin. Sheraldo Becker var fenomenal och han var lätt matchens bästa spelare. Frederik Rønnow borde starta i fler ligamatcher. Han har gjort det väldigt bra de gånger han har fått starta. Urs Fischer borde överväga att sätta honom mellan stolparna i några av de resterande matcherna. I övrigt var det en kanoninsats av Union Berlin och nu väntar Eintracht Frankfurt på påskdagen på söndag.